Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Endringer i analysetilbud for importvirus ved FHI»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Endringer i analysetilbud for importvirus ved FHI

Melding

Endringer i analysetilbud for importvirus ved FHI


Denne meldingen er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

FHI har til nå ivaretatt et nasjonalt ansvar for diagnostikk av vanlige importvirus som denguevirus, zikavirus og chikungunyavirus og sjeldne importvirus som vestnilvirus, japansk encefalittvirus og gulfebervirus. Det er blitt mer vanlig å undersøke pasienter for slike virusinfeksjoner pga. økt reisevirksomhet, framvekst av nye utbruddsaktuelle virus og epidemiologiske endringer globalt, og behovet er blitt større over tid for å implementere slik pasientrettet diagnostikk ved de større regionale helseforetakene. Helsedirektoratet har nå lyst ut en nasjonal medisinsk mikrobiologisk referansefunksjon for diagnostikk av virale importvirusinfeksjoner.

I den forbindelse informerer vi om at vi vil fase ut større deler av importvirusdiagnostikken ved FHI 15.4.2023. Utfasingen gjelder antistoff- og antigenundersøkelser med ELISA og/eller immunfluorescens for chikungunya-, zika-, dengue-, vestnil-, japansk encefalitt- og gulfebervirus. Vi vil inntil videre fortsette med direkte agenspåvisning (PCR-analyser) i tidlig viremisk fase for chikungunya-, vestnil-, zika- og denguevirus, men imøteser at et kommende referanselaboratorium for diagnostikk av virale importvirusinfeksjoner eller et annet laboratorium kan overta slik PCR-diagnostikk nasjonalt. Disse endringene påvirker ikke FHIs diagnostiske tilbud for beredskapsagens.

Prøver til antistoffundersøkelse av vestnil-, japansk encefalitt- og gulfebervirus må fra 15.4.2023 sendes utenlands, til Folkhälsomyndigheten i Stockholm  eller Statens Serum Institut i København.

Prøver til antistoffundersøkelse av chikungunya, dengue- og zikavirus sendes til et av regionlaboratoriene som tilbyr dette. Hurtigtest for denguevirus tilbys i tillegg ved mange helseforetak. Analysetilbudet finnes i de respektive laboratoriers brukerhåndbøker.

Denne informasjonen sendes til dem som abonnerer på Mikinfo og temasiden om laboratorieanalyser på fhi.no. Vi ber om at laboratoriene informerer videre internt i sitt helseforetak der dette er aktuelt.