Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Beskyttelse av helsepersonell mot sesonginfluensa»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Beskyttelse av helsepersonell mot sesonginfluensa

Artikkel

Råd om beskyttelse av helsepersonell mot sesonginfluensa

Helsepersonell som har kontakt med influensapasienter, anbefales å følge basale smittevernrutiner og bruke personlig beskyttelsesutstyr. Helsepersonell med pasientkontakt anbefales å vaksinere seg mot influensa hver høst for å beskytte seg selv og pasientene.

Helsepersonell og en pasient på sykehus.
Helsepersonell med pasientkontakt anbefales å vaksinere seg mot influensa hver høst for å beskytte seg selv og pasientene. Colourbox.co

Helsepersonell som har kontakt med influensapasienter, anbefales å følge basale smittevernrutiner og bruke personlig beskyttelsesutstyr. Helsepersonell med pasientkontakt anbefales å vaksinere seg mot influensa hver høst for å beskytte seg selv og pasientene.


Innhold på denne siden

Vaksinering

Helsepersonell med pasientkontakt anbefales å vaksinere seg mot influensa hver høst for å beskytte seg selv og pasientene. Du kan fortsatt bli smittet selv om du er vaksinert, men du får da oftest et mildere forløp. Rådene som gjelder ved eksponering, gjelder også for deg som er vaksinert.

Beskyttelsesutstyr

Influensa smitter ved dråpesmitte gjennom munn, nese og øyne og indirekte ved kontaktsmitte. Personlig beskyttelsesutstyr som anbefales ved undersøkelse, pleie og behandling av pasienter med influensa er:

  • Hansker ved kontakt med kroppsvæsker, slimhinner, ikke-intakt hud og forurensede gjenstander, utstyr og overflater. 
  • Beskyttelsesfrakk ved fare for sprut av kroppsvæsker. 
  • Kirurgisk munnbind ved all kontakt med pasienten og opphold nærmere pasienten enn 1 meter. 
  • Åndedrettsvern (klasse FFP3) ved prosedyrer som kan danne aerosoler, som intubering, bronkoskopering, suging eller obduksjon.
  • Øyebeskyttelse i form av visir eller beskyttelsesbriller ved fare for sprut av kroppsvæsker og opphold nærmere pasienten enn 1 meter.

God etterlevelse av rutinene for håndhygiene er essensielt. Håndhygiene skal bl.a. alltid utføres straks beskyttelsesutstyr er tatt av.

Tannbehandling og andre prosedyrer som kan produsere aerosoloer, utsettes til pasienten er frisk igjen dersom det er medisinsk forsvarlig.

Isolering av pasienter

Pasienter med influensa skal så langt det er mulig holdes adskilt fra andre pasienter. Pasientene skal bruke munnbind dersom de skal ha kortvarig nærkontakt med andre, eksempelvis ved transport i sykehus.

På sykehus isoleres pasienter med influensa på enerom eller i kohort, og personalet følger sykehusets rutiner for dråpesmitteisolering.