Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Markering av håndhygienedagen 5. mai 2023»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Markering av håndhygienedagen 5. mai 2023

Artikkel

Markering av håndhygienedagen 5. mai 2023

Håndhygiene og andre basale smittevernrutiner er våre viktigste tiltak i kampen mot infeksjoner og antibiotikaresistens i helse- og omsorgstjenesten. Den nasjonale markeringen av verdens håndhygienedag er derfor et viktig bidrag til bedre smittevern.

TegneHanne_stripe_2023_til web med bakgrunn.png

Håndhygiene og andre basale smittevernrutiner er våre viktigste tiltak i kampen mot infeksjoner og antibiotikaresistens i helse- og omsorgstjenesten. Den nasjonale markeringen av verdens håndhygienedag er derfor et viktig bidrag til bedre smittevern.


Årets markering

To viktige forutsetninger for effektiv håndhygiene er:

 • Gode håndhygienefasiliteter.
 • Hender frie for klokker, ringer og andre håndsmykker, korte og naturlige negler og arbeidsantrekk med korte ermer, «bar fra albuen og ned».

Når helsepersonell er «bar fra albuen og ned» og det er gode håndhygienefasiliteter er det lettere å utføre håndhygiene korrekt og til rett tid. Økt etterlevelse av håndhygiene gir økt pasientsikkerhet og redusert forekomsten av helsetjenesteassosierte infeksjoner.

Årets slogan er derfor:

Det skal være lett å gjøre rett!

Målgrupper

Alt klinisk personell, samt renholdspersonell, i helse- og omsorgstjenesten er målgruppe for markeringen. Deltagere er både sykehus, sykehjem, hjemmetjeneste, tannklinikk, tannlegekontor og andre enheter innen helsetjenesten. Enkeltavdelinger kan også delta uten at hele organisasjonen er påmeldt.

Meld dere på!

For å kunne følge den årlige aktiviteten knyttet til markeringen er det ønskelig at alle enheter innen helsetjenesten som markerer dagen melder seg på:

Ved å melde seg på bekrefter man at arbeidsplassen vil benytte anledningen til å rette oppmerksomhet mot temaet. Man forplikter seg ikke til aktivitet. Hver arbeidsplass beslutter selv hvordan de markerer dagen.

Forslag til innsatsområder og aktiviteter for årets markering

Det er definert tre innsatsområder for årets markering:

 • Håndhygienefasiliteter – gode fasiliteter på rett sted
 • Bar fra albuen og ned
 • Etterlevelse av anbefalinger for håndhygiene

Den enkelte arbeidsplass beslutter selv hvordan de vil markere dagen og hvilke innsatsområder de ønsker å rette oppmerksomhet mot.

Forslag til aktiviteter

Forslag til aktiviteter innen de tre innsatsområdene
Innsatsområde  Forslag til aktiviteter
Håndhygienefasiliteter
 • Kartlegge håndhygienefasiliteter ved alle eller utvalgte avdelinger.
 • Gjennomføre forbedringstiltak ved behov.
 • Kartleggingen kan gjennomføres før 5. mai, slik at resultatene kan presenteres som ledd i markeringen eller på selve dagen for å skape dialog rundt temaet da.
 • Kort undervisning om temaet ved bruk av filmsnutt og plakat.
 • Arrangere quiz.
Bar fra albuen og ned
 • Kartlegge håndsmykker og negler ved bruk av NOST.
 • Kartleggingen kan foregå i forkant av markeringen slik at resultatene kan benyttes ved markeringen, eller den kan foregå under selve markeringen.
 • Informasjon/undervisning til helsepersonell ved bruk av plakater, powerpoint-presentasjon og undervisningsfilm om håndhygiene.
 • Utlevering av smykkeposer til ansatte.
 • Arrangere quiz.
Observasjon av håndhygiene
 • Observasjon av håndhygiene ved bruk av NOST. Observasjon av håndhygiene fordrer at den som observerer har gjennomgått standardisert opplæring. Les mer i Håndbok for NOST.
 • Dataene som observeres frem mot 5. mai kan presenteres som ledd i markeringen.
 • Iverksette forbedringstiltak basert baser på forbedringsbehov som blir avdekket ved observasjon.
 • Undervisning om håndhygiene med bruk av plakater, undervisningsfilmer og presentasjoner. 
 • Arrangere quiz.

Kampanje- og undervisningsmateriell

I tabellen under gis oversikt over ulike innsatsområdene med tilhørende materiell, samt produkter man kan bestille til utdeling. 


Materiellet er under utarbeidelse, det legges inn aktive lenker i tabellen etter hvert som det ferdigstilles.

Kampanje- og undervisningsmateriell som kan bestilles eller lastes ned 

Innsatsområde/aktivitet

Materiell Innhold
Håndhygienefasiliteter Anbefalinger for plassering av håndhygienefasiliteter (oppdatert 2023).  I Håndhygieneveilederen gis en beskrivelse av anbefalinger for plassering av håndhygienefasiliteter.

Forenklet skjema for kartlegging av hånddesinfeksjons-dispensere – sykehus (2023).

Skjema hvor man for hvert rom i enheten kan registrere hvorvidt det er hånddesinfeksjon tilgjengelig på rett sted.

Mer omfattende skjema for kartlegging av håndhygienefasiliteter i sykehus (2019).

Mer omfattende skjema for kartlegging av håndhygienefasiliteter i kommunale helseinstitusjoner (2019).

Plakat 1a (2023). Håndsprit. 

 • Bokmål
 • Nynorsk
Plakat med illustrasjon fra TegneHanne som viser viktigheten av å ha hånddesinfeksjon plassert på rett sted.

Plakat 1b (2023). Håndsprit. Tannhelsepersonell. 

 • Bokmål 
Plakat for tannhelsetjenesten med illustrasjon fra TegneHanne som viser viktigheten av å ha hånddesinfeksjon plassert på rett sted.
Tegnefilm (2023). Det skal være lett å gjøre rett. Kort tegnefilm basert på TegneHannes illustrasjon om håndhygienefasiliteter.
Undervisningsfilm. Alle mann til pumpene (2019). Undervisningsfilm om håndhygiene, inkludert viktigheten av gode håndhygienefasiliteter.
Bar fra albuen og ned Anbefalinger om håndsmykker, negler og arbeidsantrekk (2017). I Håndhygieneveilederen gis forklaring på hvorfor helsepersonell bør være uten håndsmykker, ha korte og naturlige negler, og kortermet arbeidsantrekk.
Bar fra albuen og ned. Negler og håndsmykker i helsetjenesten (2022). Kort powerpoint presentasjon som forklarer hvorfor helsepersonell bør være uten håndsmykker, ha korte og naturlige negler, og kortermet arbeidsantrekk. 

NOST- modul 2: smykker, klokker og negler (2023)

Elektronisk hjelpemiddel til bruk ved observasjon av håndsmykker og negler. 

Webbaserte innføringskurs i NOST modul 2: smykker, klokker og negler (2023).

28.03, 13.04 og 24.04.

Det gjennomføres tre webbaserte innføringskurs (1,5 time) i NOST for enheter som ønsker å ta løsningen i bruk for registrering av håndsmykker og negler.
Plakat 2a. Ta den av -ring (2019). Plakat om at helsepersonell må fjerne ringer når de er på jobb. A3 format. Plakat kan bestilles i trykket format eller lastes ned.
Plakat 2b. Ta den av – klokke (2019). Plakat om at helsepersonell må fjerne klokker når de er på jobb. A3 format. Plakat kan bestilles i trykket format eller lastes ned.
Plakat 2c. Klipp dem (2019). Plakat med fokus på at helsepersonell må ha korte negler. A3 format. Plakat kan bestilles i trykket format eller lastes ned.
Plakat 3. Bar fra albuen og ned (2023) Plakat som viser korrekt antrukket helsepersonell.
Alle mann til pumpene (2019). Undervisningsfilm om håndhygiene, inkludert viktigheten av å være "bar fra albuen og ned".
Observasjon av håndhygiene NOST- modul 1: 4 Indikasjoner (2023). Elektronisk hjelpemiddel til bruk ved observasjon av håndhygiene.

Kurs i standardisert observasjon av håndhygiene.

20. -21. mars 2023.

Kurs for sertifisering av koordinatorer og observatører som skal observere etterlevelse av håndhygiene ved bruk av NOST.
Håndbok for NOST (2023). Elektronisk håndbok hvor all informasjon om NOST er samlet. modul 1: 4 Indikasjoner.
Nasjonal mal for observasjon av håndhygiene (2023). Detaljert manual som beskriver modellen for håndhygiene og vurderingene som må gjøres ved observasjon.
Kort informasjonsfilm om løsningen (2022). Kort film som informerer om løsningen og hvorfor den er utviklet.
Produkter til utdeling
 • Smykkeposer
 • Dropsesker
 • Handlenett

Bestillingsportal for trykket materiell og produkter til utdeling.

Produktene kjøpes til kostpris. Det tilkommer ekspedisjonsgebyr på 160 kroner + frakt.

Drops og smykkeposer kan bestilles fra 3. mars og er klare til utsendelse fra første uke i april.

Quiz

Quiz om årets tema.

Enkel quiz som passer til uhøytidelig konkurranse på arbeidsplassen.
Fasit (pdf-format) Fasit til quizen.
Presentasjon med quiz og svar (powerpoint) Presentasjons hvor ett og ett spørsmål presenteres, med svar og forklaring på neste side.

I tillegg til materiellet som er beskrevet i tabellen finnes det en rekke aktuelle plakater om håndhygiene og hanskebruk. Disse kan lastes ned elektronisk, eller bestilles i trykket form via bestillingsportalen vår (se neste avsnitt). Det finnes også tilgjengelig en rekke filmer, presentasjoner, quiz og registreringsskjema knyttet til håndhygiene

Bestilling av materiell

Trykket materiell og produkter til utdeling kan bestilles via bestillingsportalen for informasjonsmateriell. Produktene selges til kostpris. I tillegg tilkommer et ekspedisjonsgebyr på 160 kr + mva samt porto etter vekt.

NB - Materiellet må bestilles innen 18. april for å sikre levering innen 30. april. 

Alle årets plakater og plakater fra tidligere markeringer finnes også tilgjengelig for nedlastning (kostnadsfritt).

Håndhygienedagen i sosiale medier

 • Facebook: Vi har en egen Facebook-side om håndhygiene som heter Folkehelseinstituttet – Håndhygiene i helsetjenesten. På siden publiserer vi informasjon om markeringen, deler bilder og erfaringer fra egen markering.
 • Alle som deltar på arrangementer rundt omkring i landet oppfordres til å dele bilder, videosnutter eller annet innhold fra markeringen i sosiale medier og merke det med emneknaggen/hashtaggen #håndhygiene2023. Dette kan inspirere andre og vise frem lokale initiativ.

Rapportering og tilbakemelding

Folkehelseinstituttet oppfordrer deltakere til å sende en kort elektronisk tilbakemelding om aktiviteter og hovedresultater innen 15. juni 2023. Deltakere får e-post med lenke til elektronisk skjema.
Det utarbeides en kort rapport med oppsamling av erfaringer fra årets markering. Den blir lagt ut på temasiden om håndhygiene og sendt til alle deltakere på e-post høsten 2023.

Følg med på oppdateringer og nyheter

Nyheter og oppdateringer på temasiden for håndhygiene (samme gjelder andre temasider) får du tilsendt via e-post ved å klikke på "Få siste nytt" øverst på temasiden. For å motta oppdateringer på denne siden klikker du på "Få varsel om endringer" øverst på siden.

Spørsmål? Send e-post til

Sammen for et bedre smittevern!

Historikk

29.03.2023: Lenker til nye plakater utformet i forbindelse med markeringen av 5. mai 2023 er lagt inn i artikkelen.