Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Markering av håndhygienedagen 5. mai 2022»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Markering av håndhygienedagen 5. mai 2022

Artikkel

Markering av håndhygienedagen 5. mai 2022

Håndhygiene og andre basale smittevernrutiner er våre viktigste tiltak i kampen mot infeksjoner og antibiotikaresistens i helse- og omsorgstjenesten. Den nasjonale markeringen av verdens håndhygienedag er derfor et viktig bidrag til bedre smittevern.

illustrasjon
Illustrasjon: TegneHanne for FHI.

Håndhygiene og andre basale smittevernrutiner er våre viktigste tiltak i kampen mot infeksjoner og antibiotikaresistens i helse- og omsorgstjenesten. Den nasjonale markeringen av verdens håndhygienedag er derfor et viktig bidrag til bedre smittevern.


Innhold på denne siden

Nasjonal markering av 5. mai

I 2009 definerte Verdens helseorganisasjon (WHO) 5. mai som verdens håndhygienedag. Siden har dagen blitt markert og benyttet til å formidle oppdatert kunnskap om håndhygiene og smittevern til helsepersonell verden over. Tradisjon tro inviterer den nasjonale arbeidsgruppen for håndhygiene, Folkehelseinstituttet og de regionale kompetansesentrene for smittevern til nasjonal markering av 5. mai 2022.

Smittevern er like viktig alle dager i året. Hensikten med initiativet er å bidra til å opprettholde oppmerksomhet på håndhygiene som vårt viktigste smitteforebyggende tiltak. Markeringen er et ledd i det kontinuerlige arbeidet for godt smittevern i helse- og omsorgstjenesten.

illustrasjon
Illustrasjon: TegneHanne for FHI.

Årets markering 

Under covid-19 pandemien har «forsterkede tiltak» nærmest vært den nye normalen. Nå er tiden inne for å gå BACK TO BASICS og basale smittevernrutinene. Basale smittevernrutiner omtales, med sine elleve tiltak, som grunnsteinene i det smitteforebyggende arbeidet i helse- og omsorgstjenesten.

Vi får mange spørsmål om basale smittevernrutiner. Hva er egentlig basale smittevernrutiner, hva menes med at de er gjeldende i alle pasientsituasjoner, og hva må egentlig til for å få et effektivt smittevern i helsetjenesten?

Selv om 5. mai er håndhygienes dag, må håndhygiene i år dele oppmerksomheten med de ti andre tiltakene som inngår i basale smittevernrutiner.

Årets tema: Håndhygiene og andre basale smittevernrutiner.

Meld dere på!

For å kunne følge den årlige aktiviteten knyttet til markeringen er det ønskelig at alle enheter innen helsetjenesten som markerer dagen melder seg på:

Ved å melde seg på bekrefter man at arbeidsplassen vil benytte anledningen til å rette oppmerksomhet mot temaet. Man forplikter seg ikke til aktivitet. Hver arbeidsplass beslutter selv hvordan de markerer dagen. Ved å melde seg på får man tilgang til alt undervisnings- og markeringsmateriell, samt blir holdt oppdatert om nytt materiell.

Målgrupper

Alt klinisk personell, samt renholdspersonell, i helse- og omsorgstjenesten er målgruppe for markeringen. Deltagere er både sykehus, sykehjem, hjemmetjeneste, tannklinikk, tannlegekontor og andre enheter innen helsetjenesten. Avdelinger i en større institusjoner kan delta uten at hele organisasjonen er påmeldt.

Innsatsområder og materiell for årets markering

Det bli to store lanseringer i forbindelse med markeringen:

Det er definert tre innsatsområder for årets markering:

  • Smittevern i helsetjenesten – hva omfatter det?
  • Basale smittevernrutiner – hva er det?
  • Nasjonalt verktøy for observasjon av smitteforebyggende tiltak i helsetjenesten (NOST)

Den enkelte arbeidsplass beslutter selv hvordan de vil markere dagen og hvilke innsatsområder de ønsker å rette oppmerksomhet mot. Kanskje man ønsker å kombinere undervisning om basale smittevernrutiner med observasjon av håndhygiene, bruk av beskyttelsesutstyr eller håndsmykker? Kanskje man ønsker å ha en stand hvor helsepersonell kan stille spørsmål og få utdelt en liten ting med påminnelse om håndhygiene, eller kanskje man ønsker å vise webinaret som gjennomføres 1115-1200 på storskjerm?

I tabellen gis oversikt over ulike innsatsområdene med tilhørende materiell, samt produkter man kan bestille til utdeling. 

Materiellet er under utarbeidelse, det legges inn aktive lenker i tabellen etter hvert som det ferdig stilles.

Materielloversikt

Innsatsområde/aktivitet

Materiell

Innhold

Smittevern i helsetjenesten – hva omfatter det?

Undervisningspresentasjon

Kort presentasjon som beskriver hvilke elementer som inngår i smittevern i helsetjenesten.

Basale smittevernrutiner – hva er det?

Plakat 1A

Plakat med illustrasjon av TegneHanne som beskriver de 11 elementene som inngår i basale smittevernrutiner.

Plakat 1B

Plakat for tannhelsetjenesten med illustrasjon av TegneHanne som beskriver de 11 elementene som inngår i basale smittevernrutiner, tannlege i midten.

Illustrasjon

Tegning med illustrasjon av TegneHanne som beskriver de 11 elementene som inngår i basale smittevernrutiner, tann i midten.

Plakat 2

Plakat med tegnestripe av TegneHanne som beskriver de basale smittevernrutinene og viktigheten av å vurdere elementene i enhver pasientsituasjon.

Tegnefilm

Kort tegnefilm basert på TegneHannes stripe om temaet.

Undervisningspresentasjon

Presentasjon som beskriver elementene som inngår i de basale smittevernrutinene.

Klistrelapper til håndspritflasker

Klistrelapper med årets illustrasjon fra TegneHanne til å sette på hånddesinfeksjonsflasker eller lignende.

Nasjonalt verktøy for observasjon av smitteforebyggende tiltak i helsetjenesten (NOST)

Undervisningsmateriell tilknyttet de ulike modulene

Filmer, plakater, presentasjoner og annet undervisningsmateriell til bruk for opplæring av helsepersonell om henholdsvis håndhygiene, hansker, håndsmykker og personlig beskyttelsesutstyr

Manual for observasjon av håndhygiene 

Detaljert manual som beskriver modellen for håndhygiene og vurderingene som må gjøres ved observasjon.

Undervisningspresentasjoner

Enkel og tydelig trinn for trinn opplæring i NOST for observatører og koordinatorer.

Kort informasjonsfilm om løsningen

Kort film som informerer om løsningen og hvorfor den er utviklet.

Produkter til utdeling

  • Dropsesker (utsolgt)
  • Penner (utsolgt)
  • Handlenett
  • Reflekser (utsolgt)

Produktene kjøpes til kostpris. Det tilkommer ekspedisjonsgebyr på 160 kroner + frakt.

Bestilles via siden med informasjonsmateriell om håndhygiene. 

Quiz

Quiz om årets tema

Enkel quiz som passer til uhøytidelig konkurranse på arbeidsplassen.

Fasit til quizen

Webinar

20. april 1115-1200

Kort innføring i NOST – webinar for de som ønsker å benytte løsningen i forbindelse med markeringen og ønsker en kort innføring.

5. mai 1115-1200

Webinar om årets innsatsområder: Smittevern i helsetjenesten, basale smittevernrutiner og nasjonalt verktøy for observasjon av smitteforebyggende tiltak i helsetjenesten (NOST).

Webinar

Det arrangeres to webinar i forbindelse med markeringen av 5. mai 2022. Spørsmål om temaet kan sendes inn i forkant til . Det er også mulig å legge inn spørsmål i chatten i Teams under webinaret. Det er ingen påmelding, man deltar ved å følge lenken til arrangementene i punktene under. Man trenger ikke å ha installert Teams for å delta.

Onsdag 20. april kl. 11:15-12:00 arrangeres innføringskurs om NOST – Nasjonalt verktøy for observasjon av smitteforebyggende tiltak. Webinaret er ment for alle som ønsker å benytte NOST under markeringen, og andre som ønsker å lære mer om løsningen

Torsdag 5. mai kl. 11:15-12:00 arrangeres webinaret  Back to Basics – hva er egentlig basale smittevernrutiner? Webinaret omhandler de tre temaene for årets markering; smittevern i helsetjenesten, basale smittevernrutiner og NOST.

Webinarene tas opp og legges ut umiddelbart etter at det er avsluttet. Det kan sees ved å gå inn i Teams via samme lenke som ved deltagelse.

Undervisningsfilmer

Det utarbeides to nye filmer om årets tema, en undervisningsfilm og en kort tegnefilm basert på TegneHannes illustrasjoner. Disse publiseres siste halvdel av april.

Vi anbefaler også alle å ta en titt på:

I tillegg finnes det en rekke aktuelle plakater om håndhygiene og hanskebruk. Disse kan lastes ned elektronisk, eller bestilles i trykket form via bestillingsportalen vår. Det finnes også tilgjengelig en rekke filmer, presentasjoner, quiz og registreringsskjema knyttet til håndhygiene.

Bestilling av materiell

Trykket materiell og produkter til utdeling kan bestilles via siden med informasjonsmateriell. Produktene selges til kostpris. I tillegg tilkommer et ekspedisjonsgebyr på 160 kr + mva samt porto etter vekt. Elektronisk nedlastning av materiell er kostnadsfritt.

Håndhygienedagen i sosiale medier

  • Facebook: Vi har en egen Facebook-side om håndhygiene som heter Folkehelseinstituttet – Håndhygiene i helsetjenesten. På siden publiserer vi informasjon om markeringen, deler bilder og erfaringer fra egen markering.
  • Alle som deltar på arrangementer rundt omkring i landet oppfordres til å dele bilder, videosnutter eller annet innhold fra markeringen i sosiale medier og merke det med emneknaggen/hashtaggen #håndhygiene2022. Dette kan inspirere andre og vise frem lokale initiativ.

Rapportering og tilbakemelding

Folkehelseinstituttet oppfordrer deltakere til å sende en kort elektronisk tilbakemelding om aktiviteter og hovedresultater innen 15. juni 2022. Deltakere får e-post med lenke til elektronisk skjema.

Det utarbeides en kort rapport med oppsamling av erfaringer fra årets markering. Den blir lagt ut på temasiden om håndhygiene og sendt til alle deltakere på e-post høsten 2022.

Følg med på oppdateringer og nyheter

Nyheter og oppdateringer på temasiden for håndhygiene (samme gjelder andre temasider) får du tilsendt via e-post ved å klikke på "Få siste nytt" øverst på temasiden. For å motta oppdateringer på denne siden klikker du på "Få varsel om endringer" øverst på siden.

Spørsmål? Send e-post til 

Bli med!

Historikk

31.03.2022: Endringer i lenker i tabell med materielloversikt.