Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Bli med på å markere håndhygienedagen 5. mai 2021»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Bli med på å markere håndhygienedagen 5. mai 2021

Artikkel

Bli med på å markere håndhygienedagen 5. mai 2021

Smittevern er livsviktig. Det siste året med covid-19 har gjort dette enda tydeligere for oss. Håndhygiene og bruk av personlig beskyttelsesutstyr er et helt avgjørende tiltak for å hinder smitte med covid-19 og andre smittsomme sykdommer i helsetjenesten. Men for at det skal ha best mulig effekt må det benyttes riktig, og til rett tid.

illustrasjon av tegnehanne fpr fhi
Illustrasjon: TegneHanne for FHI

Smittevern er livsviktig. Det siste året med covid-19 har gjort dette enda tydeligere for oss. Håndhygiene og bruk av personlig beskyttelsesutstyr er et helt avgjørende tiltak for å hinder smitte med covid-19 og andre smittsomme sykdommer i helsetjenesten. Men for at det skal ha best mulig effekt må det benyttes riktig, og til rett tid.


Årets markering 

I 2010 bestemte Verdens helseorganisasjon (WHO) at 5. mai er verdens håndhygienedag. Siden har dagen blitt markert og blitt benyttet som en mulighet til å formidle oppdatert kunnskap om håndhygiene til helsepersonell verden over. Tradisjon tro inviterer den nasjonale arbeidsgruppen for håndhygiene, Folkehelseinstituttet og de regionale kompetansesentrene for smittevern til markering av 5. mai 2021.

Illustrasjon: TegneHanne
Illustrasjon: TegneHanne

Tema for 5. mai 2021 er håndhygiene og korrekt bruk av hansker og annet beskyttelsesutstyr.

Bruken av hansker og annet beskyttelsesutstyr har økt betraktelig som følge av pandemien. Beskyttelsesutstyr har god effekt når det benyttes riktig og til rett tid. Økt bruk medfører imidlertid også noen utfordringer. Spesielt ser man at økt bruk av hansker fører til redusert etterlevelse av anbefalingene for håndhygiene, og økt risiko for kontaminering av inventar og utstyr som følge av at man ikke tar av hanskene rett etter at urene oppgave er utført. Dette fører til økt risiko for smittespredning. Riktig bruk av beskyttelsesutstyr, og da hansker spesielt, er derfor valgt som tema for markeringen av 5. mai 2021.

Meld dere på!

For å kunne følge den årlige aktiviteten knyttet til markeringen er det ønskelig at alle enheter innen helsetjenesten som markerer dagen melder seg på:

Ved å melde seg på bekrefter man at arbeidsplassen vil benytte anledningen til å rette oppmerksomhet mot temaet. Man forplikter seg ikke til aktivitet. Hver arbeidsplass beslutter selv hvordan de markerer dagen. Ved å melde seg på får man tilgang til alt undervisnings- og markeringsmateriell, samt blir holdt oppdatert om nytt materiell.

Målgrupper

Alt klinisk helsepersonell samt renholdspersonell i helsetjenesten er målgruppe for markeringen. Deltagere er både sykehus, sykehjem, hjemmetjeneste, tannklinikk, tannlegekontor og andre enheter innen helsetjenesten. Avdelinger i en større institusjoner kan delta uten at hele organisasjonen er påmeldt.

Spørreundersøkelse om bruk av hansker – vi ønsker mange deltagere!

Vi skulle gjerne hatt mer kunnskap om når klinisk helsepersonell bruker hansker, hvorvidt de utfører håndhygiene før og etter hanskebruk og hva de legger til grunn ved valget om å ta på seg hansker eller ikke. Vi inviterer derfor til en kort, anonym spørreundersøkelse om emnet. Jo flere som svarer, jo bedre oversikt får vi. Informasjonen brukes til utforming av nytt informasjons- og undervisningsmateriell, og til publikasjoner om emnet.

Undersøkelsen er anonym, det er frivillig å delta, og det registreres ingen personlige opplysninger. Ettersom besvarelsen er anonym kan svarene ikke trekkes tilbake etter at undersøkelsen er besvart.

Vi håper dere kan hjelpe oss med å få mange deltagere ved å oppfordre helsearbeidere ved deres arbeidsplass til deltagelse!

Webinarer 4. - 6. mai

Det vil holdes webinar tilpasset ulike deler av helsetjenesten 5. og 6. mai. Webinarene retter seg mot og er tilpasset personell ved ulike arbeidsplasser:

Spørsmål kan sendes inn i forkant til . Skriv i tittelfeltet hvilket webinar du/dere ønsker at spørsmålet tas opp i.

Anbefalte aktiviteter og materiell for årets markering

Den enkelte arbeidsplass beslutter selv hvordan de vil markere dagen. Det gis imidlertid forslag til aktiviteter med tilhørende materiell/hjelpemidler.

Vi anbefaler at man under årets markering tar sikte på å øke kunnskap blant helsepersonell om:

 • Når hansker skal benyttes
 • Riktig bruk av hansker og annet beskyttelsesutstyr ved kjent/mistenkt smitte
 • Viktigheten av å utføre håndhygiene til rett tid, også når hansker benyttes

Trykket materiell og produkter til utdeling kan bestilles via bestillingsportalen vår. Produktene selges til kostpris. I tillegg tilkommer et ekspedisjonsgebyr på 160 kr + mva samt porto etter vekt. Elektronisk nedlastning av materiell er kostnadsfritt.

Undervisningsfilmer

Det utarbeides det to nye filmer om årets tema; en kortfilm (80 sekunder) med illustrasjoner fra Tegnehanne (se nedenfor) og en undervisningsfilm om håndhygiene og hanskebruk på isoleringsrom.

Vi anbefaler også alle å ta en titt på undervisningsfilmen om håndhygiene og hansker (Alle mann til pumpene), kortfilmene om hansker  (Den usynlige utfordringen II – Hansker erstatter ikke håndhygiene, Hvordan ta på og av engangshansker), og kortfilmene om viktigheten av å benytte nok hånddesinfeksjonsmiddel (En dråpe er ikke nok) og om å utføre håndhygiene til rett tid (Gjør du det ofte nok).

Det er også en rekke undervisningsfilmer om basale smitteverntiltak og bruk av beskyttelsesutstyr tilgjengelig på siden Informasjons- og undervisningsmateriell for helsetjenesten i Koronaveilederen.

Plakater, brosjyrer og klistremerker

Det utarbeides nye plakater om riktig bruk av beskyttelsesutstyr. Disse blir tilgjengelig elektronisk i løpet av april.

I tillegg finnes det en rekke aktuelle plakater om håndhygiene og hanskebruk. Disse kan lastes ned elektronisk, eller bestilles i trykket form via bestillingsportalen vår. Det finnes også tilgjengelig en rekke filmer, presentasjoner, quiz og registreringsskjema knyttet til håndhygiene.

Det er også mulig å bestille klistremerker med årets illustrasjon fra TegneHanne til å sette på hånddeesinfeksjonsflasker eller lignende. Disse bestilles også via bestillingsportalen (tilgjengelig medio april).

Produkter til utdeling

Det finnes tilgjengelig en rekke nye produkter med tekst om håndhygiene til utdeling blant helsepersonellet, blant annet drikkeflasker, notatbøker, smykkeposer og kulepenner. Dere finner oversikt over produktene via bestillingsportalen.

Materielloversikt

I tabellen under har vi samlet både nye produkter og produkter fra tidligere år som vi mener er spesielt aktuelle for aktivitetene vi foreslår ved årets markering. 

Aktivitetsforslag, materiell og format

Aktivitetsforslag

Materiell

Format

Webinarer

Åpne webinarer med mulighet til å sende inn spørsmål i forkant og underveis.

Undervisningsfilmer

Elektronisk

Quiz

 

Undervisningspresentasjoner

Elektronisk

Postere

Bruk av beskyttelsesutstyr (kommer i april)

En rekke ulike postere om håndhygiene og hanskebruk. Disse kan lastes ned elektronisk, eller bestilles i trykket form via bestillingsportalen.

Plakat A3, Elektronisk, trykket format

Produkter til utdeling

 • Smykkeposer
 • Penner
 • Drikkeflasker
 • Notatbøker
 • Nett
 • Reflekser

Bestilles via bestillingsportalen.

Produktene kjøpes til kostpris. Det tilkommer ekspedisjonsgebyr på 160 kroner + frakt. Sendes per post fortløpende etter bestilling.

Kartlegge fasiliteter og oppgradere ved behov

Elektronisk

Spørreundersøkelse

Helsepersonell oppfordres til å delta i kort, anonym spørreundersøkelse om bruk av hansker

Elektronisk

Håndhygienedagen i sosiale medier

 • Facebook: Vi har en egen Facebook-side om håndhygiene som heter Folkehelseinstituttet – Håndhygiene i helsetjenesten. På siden publiserer vi informasjon om markeringen, deler bilder og erfaringer fra egen markering.
 • Alle som deltar på arrangementer rundt omkring i landet oppfordres til å dele bilder, videosnutter eller annet innhold fra markeringen i sosiale medier og merke det med emneknaggen/hasttaggen #håndhygiene2021. Dette kan inspirere andre og vise frem lokale initiativ. Vi ønsker å gjenbruke bildene og lage en collage fra dagen.

Rapportering og tilbakemelding

Folkehelseinstituttet oppfordrer deltakere til å sende en kort elektronisk tilbakemelding om aktiviteter og hovedresultater innen 15. juni 2021. Deltakere får e-post med lenke til elektronisk skjema.

Det utarbeides en rapport med oppsamling av erfaringer fra årets markering. Den blir lagt ut på temasiden om håndhygiene og sendt til alle deltakere på e-post høsten 2021.

Følg med på oppdateringer og nyheter

Nyheter og oppdateringer på denne temasiden (og annet fra smittevernområdet) får du tilsendt via e-post ved å abonnere på instituttets nyhetsbrev. Kryss av for at du ønsker å motta nyheter om smittevern (matsmitte, smittevern i helsetjenesten, reiseråd, m.m.). Da vil du automatisk også få alle oppdateringer om håndhygienedagen 5. mai.

Spørsmål? Send e-post til

Bli med!