Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Bli med og marker håndhygienedagen, 5. mai 2020»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Bli med og marker håndhygienedagen, 5. mai 2020

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Artikkel

Bli med og marker håndhygienedagen, 5. mai 2020

Publisert Oppdatert

Riktig utført håndhygiene er vårt viktigste tiltaket i kampen mot infeksjoner og antibiotikaresistens i helsetjenesten. Den nasjonale markeringen av verdens håndhygienedag er derfor et viktig bidrag til bedre smittevern.

Illustrasjon_ Tegnehanne for FHI
Illustrasjon_ Tegnehanne for FHI

Riktig utført håndhygiene er vårt viktigste tiltaket i kampen mot infeksjoner og antibiotikaresistens i helsetjenesten. Den nasjonale markeringen av verdens håndhygienedag er derfor et viktig bidrag til bedre smittevern.


Nettundervisning 5. og 6. mai

For å møte informasjonsbehovet har vi utvidet årets tema til å gjelde også bruk av beskyttelsesutstyr og andre smitteverntiltak i forbindelse med covid-19. Det vil holdes nettundervisning tilpasset ulike deler av helsetjenesten 5. og 6. mai:

Nettundervisningen retter seg mot personell ved disse arbeidsplassene (trykk på lenken nedenfor for ditt kurs):

Håndhygiene til rett tid er årets tema  

For at håndhygiene skal være et effektivt smitteverntiltak må det utføres til rett tid, med rett teknikk og med effektive hånddesinfeksjonsmidler. Årets tema er derfor: Håndhygiene – ofte nok og til rett tid.

Målgrupper

Alt klinisk helsepersonell samt renholdspersonell i helsetjenesten er målgruppe for markeringen. Deltagere er både sykehus, sykehjem, hjemmetjeneste, legekontor, tannlegekontor og andre enheter innen helsetjenesten. Avdelinger i en større institusjoner kan delta uten at hele organisasjonen er påmeldt.

Hvorfor delta?

Det kan være utfordrende å innføre gode rutiner for smittevern, inkludert håndhygiene. Markeringen er en god anledning til å rette oppmerksomhet mot temaet, samt å øke kompetanse og gjennomføring av anbefalt håndhygiene. Dette fører til økt pasientsikkerhet.

Hva innebærer deltagelse?

Arbeidsgruppen har utarbeidet forslag til innsatsområder og aktiviteter. Alle står imidlertid helt fritt i å utforme egne markeringer.

Ved påmelding binder man seg ikke til definerte aktiviteter, men bekrefter kun å rette oppmerksomhet mot temaet og å arbeide for bedre etterlevelse av anbefalt håndhygiene.

Meld dere på via questback

For å kunne følge den årlige aktiviteten knyttet til markeringen er det ønskelig at alle innen helsetjenesten som markerer dagen melder seg på:

Ønsker du mer informasjon om aktivitetene som foreslås?

I aktivitetsbeskrivelsen for 5. mai 2020 (pdf) kan du lese mer om markeringen, bakgrunn for valg av tema og de ulike innsatsområdene. Du kan også lese om tidligere erfaringer i rapporter fra tidligere markeringer:

Aktiviteter og materiell

Hovedbudskapet ved årets markering er at hånddesinfeksjon er ett av våre viktigste smitteverntiltak, men det er ikke effektivt om man ikke gjør det til rett tid.

For å sikre effektiv hånddesinfeksjon slik at smittekjeden brytes, må man benytte nok middel, rengjøre hele hånden og utføre det til rett tid. I tillegg er det visse forutsetninger som må være på plass – det må være håndhygienefasiliteter tilgjengelig i umiddelbar nærhet og man må være «bar fra albuen og ned» - fri for smykker og med korte negler, og ha hel hud.

Vi anbefaler at man under årets markering:

  1. Tar sikte på å øke kunnskapen om når håndhygiene må utføres
  2. Kartlegger fasiliteter for håndhygiene
  3. Kartlegger forbruk av hånddesinfeksjonsmidler

Indikasjonene for håndhygiene ved pasientkontakt er revidert, man har blant annet slått sammen indikasjon 4, «Etter pasientkontakt», og indikasjon 5, «Etter kontakt med pasientens omgivelser», til én indikasjon, «Etter kontakt med pasient eller pasientens omgivelser».

Til årets markering er det utarbeidet tre nye plakater med illustrasjoner av TegneHanne samt en rekke videosnutter med Robert Stoltenbergs alias. Det er også laget quiz og Kahoot om årets tema samt en ny powerpointpresentasjon. Fjorårets presentasjoner om håndhygiene er oppdatert.

I tabellen under har vi samlet alle de nye produktene og produkter fra tidligere år vi mener er spesielt aktuelle for aktivitetene vi foreslår ved årets markering. Dere kan se produktene ved å trykke på lenkene. Dere får også se alle produktene som er tilgjengelig i papirformat samt andre tilgjengelige effekter når dere går inn på bestillingslenken for trykt materiell (under tabellen).

Tabell 1. Produkter og materiell 

Innsats-områder

Aktivitets-forslag

Materiell

Format

1. Indikasjonene for håndhygiene

PowerPoint presentasjoner

  • Håndhygiene til rett tid. Indikasjoner for håndhygiene i helsetjenesten (2020)

Elektronisk tilgjengelig som PowerPoint og PDF.

Film

Elektronisk

Postere

Plakat A3, Elektronisk

Leker/

konkurranser

Elektronisk

Elektronisk

2.Håndhygiene-fasiliteter

 

Kartlegge fasiliteter og oppgradere ved behov

Elektronisk

3. Forbruk av håndhygiene-produkter

Kartlegge forbruk av hånd-desinfeksjon og håndsåpe per enhet

  • Skjema for registrering av forbruk av håndhygieneprodukter (2020) kommer i uke 10

 

Elektronisk

Bestilling av materiell

Trykt materiell bestilles hos Wittusen & Jensen til og med 1. april. Materiellet sendes ut fra medio mars. Mottaker må betale ekspedisjonsgebyr og frakt for alt trykt materiell. Det kan også lastes ned elektronisk fra temasiden om håndhygiene under overskriften Plakater og infomateriell (eller fra tabellen over).

For andre produkter enn plakater (smykkeposer, drops, klistremerker, t-trøyer, kulepenner osv.) betales kostpris + porto og ekspedisjonspris. Se pris for produkter og frakt via bestillingslenken.

Materiell fra tidligere års markeringer

Dere kan også laste ned og bestille materiell fra tidligere års markeringer på temasiden om håndhygiene under overskriften Plakater og infomateriell.

Herunder finner dere kartleggingsskjema for håndhygienefasiliteter, observasjonsskjema for håndhygiene, PowerPoint presentasjoner, registreringsskjema for bruk av ringer og armbåndsur, plakater, brosjyrer, filmer og annet.

Håndhygienedagen i sosiale medier

  • Facebook: Folkehelseinstituttet – Håndhygiene i helsetjenesten: Vi har fått egen Facebook-side om håndhygiene. Her kan dere holde dere oppdatert om markeringen, dele bilder og erfaringer fra egen markering.
  • #håndhygiene2020 – del på sosiale medier

Alle som deltar på arrangementer rundt omkring i landet oppfordres til å dele bilder i sosiale medier med #håndhygiene2020. Dette kan inspirere andre og vise frem lokale initiativ. Vi ønsker å gjenbruke bildene og lage en collage fra dagen.

Rapportering og tilbakemelding

Folkehelseinstituttet oppfordrer deltakere til å sende en kort elektronisk tilbakemelding om aktiviteter og hovedresultater innen 15. juni 2020. Deltakere får e-post med lenke til elektronisk skjema.

Det utarbeides en rapport med oppsamling av erfaringer fra årets markering. Den blir lagt ut på temasiden om håndhygiene og sendt til alle deltakere på e-post høsten 2020.

Følg med på oppdateringer og nyheter

Nyheter og oppdateringer på denne temasiden (og annet fra smittevernområdet) får du tilsendt via e-post når du abonnerer på nyheter.

Kryss av på dette valget; Smittevern (matsmitte, smittevern i helsetjenesten, reiseråd, m.m.). Der får man alle oppdateringer i tilknytning til 5. mai.

Spørsmål? Send e-post til:

Bli med! 

Innhold på denne siden