Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Råd for besøkende til Åpen gård»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Råd for besøkende til Åpen gård

Artikkel

Råd for besøkende til Åpen gård

Publisert Oppdatert

Enkle råd kan redusere risikoen for at barn blir smittet med diaresykdommer under besøk på gårder.

Enkle råd kan redusere risikoen for at barn blir smittet med diaresykdommer under besøk på gårder.


Bakgrunn

Alle dyr kan ha en rekke forskjellige smittestoffer i tarmen uten selv å være syke. De fleste av disse bakteriene er ufarlige også for mennesker. Noen få typer bakterier kan imidlertid gi sykdom hos mennesker.

En av dem er EHEC-bakterien (inkludert varianten Eschericia coli O157:H7). Barn er spesielt utsatt for infeksjon med denne bakterien, og symptomene er innledningsvis vandig diare, og deretter blodig diare med en varighet på 4-10 dager. Bakterien smitter ved at smittestoff fra dyrets tarm (bakterier i avføringen) kommer inn i munnen til barna. Dette kan skje på mange forskjellige måter. Mat kan forurenses med bakterien dersom den ikke håndteres skikkelig, barna kan få bakterier på hendene under klapping av dyr eller kontakt med jord inneholdende avføring eller liknende og så putte fingrene i munnen, osv. Mulighetene for denne type smitteoverføring er mange, men kan unngås ved å følge hygienerådene under.

Mer informasjon om EHEC-sykdom kan du finne på www.fhi.no

Heldigvis er EHEC-bakteriene og andre bakterier som smitter fra dyr til mennesker, påvist på svært få gårdsbruk i Norge. De følgende rådene er ment som en ekstra forsikring for å forhindre overføring av smittestoff til besøkende på gårder under ”Åpen gård” og liknende arrangementer. Videre har vi tatt med noen forsiktighetsregler for å unngå bitt, spark og andre typer skader under besøket.

Før besøket

 • Vurder hvor mange voksne dere trenger per barn for å holde forsvarlig oppsyn med dem
 • Det er lurt å ha klart for seg hvem som har ansvar for hvilke barn, og hvem som hjelper dem med å følge hygienerådene som er skissert under
 • Sørg for at barna har reglene for besøket klart for seg
 • Barna bør ha hensiktsmessig fottøy (ikke sandaler)
 • Sørg for plaster på åpne sår

Under besøket

 • Ikke la barna kysse dyrene eller la dyrene slikke barna i ansiktet
 • Vask hendene godt før og etter at dere har spist, og også før dere drar fra gården
 • Spis maten på områder som er beregnet for dette, ikke gå rundt å spis mat mens dere ser på dyrene og ikke spis mat som har falt på bakken
 • Pass på at barna ikke suger på fingrene eller putter hendene i munnen
 • Skift fottøy eller vask av fottøy før dere forlater gården

Husk også

For å unngå å skremme dyrene og derigjennom risikere at barna blir sparket eller bitt, er det viktig at barna holder seg til gruppen, og følger instruksjonene dere gir dem. Sørg for at barna ikke oppfører seg slik at dyrene kan bli skremt. De bør f.eks ikke få lov til å jage dyrene, klatre på innhengningene eller plage dyrene på noen måte. Ikke la barna leke med verktøy på gården uten at det er gitt tillatelse til dette fra arrangørene.