Hopp til innhold

Artikkel

Råd for foreldre: Når trenger barn antibiotika?

Publisert Oppdatert

For å beholde antibiotika som effektive medisiner, er det viktig å begrense bruken av antibiotika når det ikke er behov for det. Antibiotikaresistente bakterier er et økende problem. Behandling med antibiotika har ikke lenger effekt på slike bakterier.

sykt barn
Foto: Colourbox.com

For å beholde antibiotika som effektive medisiner, er det viktig å begrense bruken av antibiotika når det ikke er behov for det. Antibiotikaresistente bakterier er et økende problem. Behandling med antibiotika har ikke lenger effekt på slike bakterier.


Å motvirke overflødig antibiotikabruk i behandling av luftveisinfeksjoner hos barn, er et viktig bidrag for å bekjempe utviklingen av antibiotikaresistente bakterier. 

Luftveisinfeksjoner - spesielt ørebetennelser - er den vanligste årsaken til antibiotikabruk hos barn. De fleste luftveisinfeksjoner er forårsaket av virus. Kroppen bekjemper normalt slike virusinfeksjoner på egen hånd. Antibiotika har ingen effekt på virus og lindrer heller ikke barnets plager. Er du i tvil om barnet ditt har en infeksjon som må behandles med antibiotika eller andre legemidler, skal du ta kontakt med lege.

Antibiotika til barn

Barn under fem år er den gruppen som oftest får antibiotika, gjerne som behandling for luftveisinfeksjoner. Folkehelseinstituttet har følgende råd til foreldre: 

  • I de fleste tilfeller av luftveisinfeksjoner er det ikke nødvendig med antibiotika. Infeksjonen går som oftest over av seg selv.  
  • Virus er årsaken til de aller fleste betennelser i hals, ører og bihuler, samt alle forkjølelser. Antibiotika har ingen effekt på virus og fører heller ikke til lindring av barnets plager. Kroppen bekjemper normalt slike virusinfeksjoner på egenhånd.
  • Også mange bakterielle infeksjoner går over av seg selv uten bruk av antibiotika. Ved de fleste infeksjoner anbefales det å se situasjonen an i 2-3 dager. Antibiotika kan dessuten gi ekstra plager for det syke barnet, for eksempel diare og oppkast.
  • Er du i tvil om barnet ditt har en infeksjon som må behandles med antibiotika eller andre legemidler, skal du ta kontakt med lege. Legen vil også bidra med råd om hvordan du best kan lindre barnets plager inntil infeksjonen går over.
  • Når legen har vurdert at barnet har en infeksjon som må behandles med antibiotika, er det viktig at hele kuren gjennomføres slik legen har bestemt.
  • Antibiotikaresistente bakterier er et økende globalt helseproblem, og det er vanskelig å finne stadig nye typer antibiotika som kan brukes mot disse. Det er viktig å understreke at det er bakteriene som kan bli resistente, og ikke mennesket. Utfordringen er å bare bruke antibiotika når det trengs, og dermed minske forekomsten av resistente bakterier og infeksjoner som det er vanskelig/umulig å behandle.

Følgende brosjyrer gir råd om antibiotikabruk til barn og hva man kan gjøre for å lindre barnets plager:

Kortfilm (norsk)

Filmen "Antibiotika - bare når det trengs" er uten lyd og setter fokus på antibiotikabruk til barn:

Last ned filen her:

Innhold på denne siden