Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Nyhetsbrev 1, Seniorkohorten, april 2021»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Nyhetsbrev 1, Seniorkohorten, april 2021

Artikkel

Nyhetsbrev 1, Seniorkohorten, april 2021

Publisert

Dette er det første nyhetsbrevet til dere i Seniorkohorten som har samtykket til blodprøve på Ullevål/OUS. Her kommer mer informasjon om blodprøvetakingen og hva som skjer framover.

Illustrasjonsbilde. Colourbox.com
Illustrasjonsbilde. Colourbox.com

Dette er det første nyhetsbrevet til dere i Seniorkohorten som har samtykket til blodprøve på Ullevål/OUS. Her kommer mer informasjon om blodprøvetakingen og hva som skjer framover.


Kjære deltaker

Takk for at du er med i Seniorkohorten!  Siden desember har vi tatt blodprøver av nærmere 370 personer mellom 65 og 80 år fra Oslo, ved Oslo universitetssykehus (OUS), Ullevål. Vi er svært takknemlig for at så mange inviterte setter av tid til dette forskningsprosjektet. 

Nye blodprøver

Nå avslutter vi den første runden med blodprøvetaking. De fleste av dere var ikke vaksinert før første blodprøve. Ved å ta en ny blodprøve etter vaksinasjon og sammenligne med den første blodprøven, kan vi måle effekten av vaksineringen på immunapparatet. Resultatene vil være nyttige for styringen av Folkehelseinstituttets vaksineprogram. De er også av betydning for immunologisk forskning. Dette betyr at mange av dere skal inviteres til en eller flere blodprøver. Vi kommer til å sende invitasjoner via SMS som før.

Oppfølging av prøvesvar

Blodprøvene undersøkes for antistoffer mot koronaviruset, SARS-CoV-2. Prøvesvaret finner du på www.helsenorge.no, omtrent 1 uke etter blodprøvetakingen på Ullevål.

En positiv prøve betyr at du har hatt koronavirusinfeksjon, og/eller at du har fått vaksine mot koronasykdom (covid-19).

En negativ prøve betyr at det ikke er funnet antistoffer etter koronavirusinfeksjon og/eller vaksine mot koronasykdom (covid-19) i din blodprøve. Det betyr at du sannsynligvis ikke har hatt koronavirusinfeksjon. Etter vaksinasjon kan det ta et par uker før antistoffer kan påvises. Hvis du nylig er blitt vaksinert kan det derfor av og til hende at antistoffer ikke kan detekteres i prøven.

Dere får ikke noen annen personlig oppfølging av disse svarene, men vi vil jevnlig oppdatere dere om fremdriften i prosjektet og eventuelle forskningsfunn i kommende nyhetsbrev.

Hva kan vi finne ut fra blodprøvene?

Infeksjoner og vaksinasjon aktiverer kroppens immunsystem. Da produseres antistoffer og immunceller (T-celler) aktiveres. Vi kan se i laboratoriet om virus blir nøytralisert av antistoffene som produseres, og vi kan gjøre en rekke undersøkelser av T-cellenes funksjon, og sammenligne immuniteten etter vaksinasjon og infeksjon. I tillegg vil målinger av immunitetens varighet være av betydning for å forstå hvor ofte man eventuelt må vaksinere på nytt. 

Det første spørreskjemaet er like rundt hjørnet

I Seniorkohorten følger vi dere med gjentatte spørreskjemaer. Hensikten vår er å få økt kunnskap om smitte med koronavirus, oppslutning om vaksinasjonsprogrammet, og effekter og bivirkninger av vaksiner. Undersøkelsen vil også belyse generell helse, livskvalitet og sykdom blant seniorer. I tillegg til dere som har avgitt blodprøve, planlegger vi å invitere omtrent 10 000 personer i Oslo til å besvare disse skjemaene.

Dere vil snart motta en lenke til et elektronisk spørreskjema via SMS og e-post. Dere velger selv om dere ønsker å svare på mobil, PC eller nettbrett. Det er frivillig å svare. Deretter vil vi sende ut nytt skjema hver 14. dag i omtrent 6 måneder. Utfyllingen tar cirka 5-10 minutter, men det første skjemaet vil ta noe lengre tid. Du må logge inn via Bank-ID eller annen sikker elektronisk pålogging for å kunne svare. Du kan fortsette å delta i Seniorkohorten selv om du ikke har anledning til å svare eller ønsker å svare på alle skjemaene.  

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne på  
Ønsker du å melde deg av denne undersøkelsen eller å ikke motta flere henvendelser fra oss, vennligst gi oss beskjed på epost  

Oppstart_seniorkohort_Cecilie_081220.jpg

Registrering til blodprøve på Ullevål.

Vennlig hilsen
Per Magnus (prosjektleder) og resten av prosjektgruppen i Seniorkohorten