Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Ønsket levealder og hypotetiske livsscenarier hos eldre»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Ønsket levealder og hypotetiske livsscenarier hos eldre

Artikkel

Ønsket levealder og hypotetiske livsscenarier hos eldre

En ny studie om hvor lenge personer i Norge i alderen 60 år eller eldre ønsker å leve, ble publisert i juliutgaven 2021 av Age and Aging. Den er basert på data fra NORSE-studien.

Mann og kvinne på benk
Illustrasjonsfoto: Colorbox.com

En ny studie om hvor lenge personer i Norge i alderen 60 år eller eldre ønsker å leve, ble publisert i juliutgaven 2021 av Age and Aging. Den er basert på data fra NORSE-studien.


Studien er basert på hvor lenge eldre foretrekker å leve gitt hypotetiske endringer i helse og levekår.

Resultatene fra studien viste at ønsket om å leve til høy alder reduseres betydelig av hypotetiske ugunstige livsscenarier, spesielt demens og kronisk smerte, deretter det å være en byrde for samfunnet, ensomhet, fattigdom og det å miste ens ektefelle.

– Demens topper listen av hypotetiske forhold der folk foretrekker å leve kortere liv - noe som kan være en spesiell utfordring framover gitt økningen i demens vi nå er vitne til, sier forskningsleder Vegard Skirbekk ved Folkehelseinstituttet. Han er førsteforfatter på studien. 

Resultatene viste også at det ikke var noen forskjell mellom menn og kvinner, men eldre deltakere hadde høyere ønsket levealder enn de yngre deltakerne. I tillegg hadde høyere utdannede lavere ønsket levealder gitt en situasjon hvor de får demens eller kronisk smerte.

Forfatterne samlet inn data om 825 personer i alderen 60 år og eldre i Norge som ble spurt: "Hvis du kunne velge fritt, til hvilken alder ville du ønske å leve?".

Les artikkelen i fulltekst: