Om NewTools
Artikkel
|Publisert
NewTools skal gi ny kunnskap om ernærings-, klima- og miljøpåvirkningen til maten vår – og sørge for mer bærekraftig matproduksjon og konsum. Her kan du lese mer om prosjektet.
Vit hva du spiser!
Retten til mat er en menneskerettighet. Nok, trygg og sunn mat er en sentral del av FNs bærekraftsmål, og en forutsetning for god folkehelse. Matsystemene regnes som viktige drivere for klima- og miljøutfordringene, som ekstremvær, eutrofiering, avskoging, jordforringelse, bruk av fossile drivstoff og redusert biodiversitet.
Produksjon og konsum av mat har stort miljøavtrykk, og NewTools er et viktig prosjekt som skal bidra til mer bærekraftig matproduksjon og forbruk. NewTools skal utvikle måter å merke mat slik at forbrukere og produsenter blir mer bevisste på både den ernæringsmessige kvaliteten og hva klima- og miljøbelastningen av maten er.
Ny matmerking – med skår for ernæring og skår for klima-og miljøbelastning
NewTools skal samarbeide med norske matprodusenter og andre aktører med å utvikle to nye skåringssystemer: ett som gir skår for ernæringskvalitet og ett som gir skår for klima- og miljøbelastningen for hver enkelt matvare. Prosjektet vil ta utgangspunkt i eksisterende merkeordninger for mat og videreutvikle disse.
Målet i NewTools er å endre både produksjonssystemer og matvaner. New Tools har et mål om å lage skåringssystemer som er treffsikre og kan brukes som rettesnor for produkt- og politikkutvikling, innkjøpsordninger m.m., i tillegg til å være et nyttig verktøy for forbrukerne i kjøpsøyeblikket.
NewTools vil legge stor vekt på å favne norske produksjonsbetingelser og norsk matkultur, men samtidig tilstrebe en fleksibel ordning som kan benyttes også av andre land.
Prosjektet vil også jobbe aktivt inn mot EU med sikte på å etablere slike løsninger på tvers av EU-landene innen få år; at merkeordningene på sikt skal bli obligatoriske på mat og drikke i EU/EØS.
Med hjelp fra hele verdikjeden – fra jord og fjord til bord
For å definere slike indikatorer og samleskårer må de ulike aktørene som inngår i det norske matsystemet arbeide sammen. FHI leder NewTools og har med seg forskningsinstitusjoner, representanter for hele verdikjeden fra jord og fjord til bord (matprodusenter og distributører), direktorater og tilsyn, dialogpartnere fra matvarekjedene og frivillige organisasjoner m. fl.
Sammen vil vi etablere en plattform for deling av data, metoder og kunnskap som kan brukes i utviklingen av nøkkelindikatorer for mat og miljø.
NewTools er et prosjekt finansiert av Forskningsrådets ordning «Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv»:
- NewTools- Developing tools for food system transformation, including food summary scores for nutrition and sustainability (Prosjektbanken, Forskningsrådet)
- Konsortieavtale for New Tools (pdf)