Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «MoBa-spørreundersøkelse om koronavirus»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • MoBa-spørreundersøkelse om koronavirus

Artikkel

MoBa-spørreundersøkelse om koronavirus

Deltakere i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen blir annenhver uke spurt om å bidra til kunnskapen om koronaepidemien i Norge.

Illustrasjon koronavirus

Deltakere i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen blir annenhver uke spurt om å bidra til kunnskapen om koronaepidemien i Norge.


Innhold på denne siden

Hvor lenge skal vi sende ut spørreskjemaer om korona?
I høst ønsker vi å redusere hyppigheten på skjemaene. Det er derimot usikkert hvor lenge vi vil fortsette med spørreskjemaene, siden dette er avhengig av hvordan pandemien utvikler seg. Det er viktig å følge eventuelle endringer i symptomer samt potensielle kort- eller langtidsbivirkninger av vaksinene.

Hvor lenge skal vi samle inn blodprøver?
Les om dette på nettsiden Informasjon for deltakere i antistoff-undersøkelsen i MoBa  

For siste forskningsfunn i MoBa, se Undersøkelser om forekomst av koronaviruset i Norge 

Tusen takk for deltakelsen! Vi setter stor pris på din deltakelse, men vi minner om at det er frivillig å delta. Du kan fortsatt delta i MoBa, selv om du ikke svarer på koronaskjemaene. 

Hilsen oss i MoBa

Vi vet ennå ikke nok om hvorfor noen lett blir smittet av koronavirus, og hvorfor noen utvikler alvorlig sykdom. Folkehelseinstituttet ønsker å kunne besvare slike spørsmål ved hjelp av deltakere i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa).

Spørres annenhver uke

Annenhver uke fra månedsskiftet mars-april 2020 har foreldre og et utvalg unge fått en henvendelse på sms, med lenke til korona-spørreskjemaet. Spørsmålene handler om symptomer på koronavirussykdom, i tillegg er det blant annet spørsmål om man har vært til lege eller blitt testet.

- Formålet er å følge utbredelsen og sykdomsbyrden, sier leder for MoBa, Per Magnus, Folkehelseinstituttet.

– Dataene vil også bli brukt til forskning. Når forskerne sammenstiller svarene fra denne undersøkelsen med tidligere innsamlede MoBa-data og biologisk materiale, kan vi svare på viktige spørsmål, og etterhvert forstå konsekvensene av infeksjonen, sier Magnus.

Noen av deltakerne vil kanskje også bli spurt av andre institusjoner om å delta i undersøkelser. De ulike initiativene supplerer hverandre i den viktige fasen vi nå er inne i.

Om korona-undersøkelsen

Annenhver uke fra månedsskiftet mars-april 2020 har foreldre og et utvalg unge i aldersgruppa 16 til 17,5 år fått en henvendelse på sms, med lenke til korona-spørreskjemaet.

- Det er nesten 270 000 deltakerne i MoBa, og deltakerne er spredt over hele Norge, lever i ulike familiesituasjoner og har ulike yrker. Noen har helseproblemer, andre er friske. Dette er derfor et svært verdifullt utsnitt av den norske befolkningen som kan bidra til å gi oss mer kunnskap om epidemien, sier leder for MoBa Per Magnus. 

Resultater fra spørreundersøkelsen inngår i overvåkningen av koronapandemien og publiseres på Folkehelseinstituttets hjemmesider:

Praktisk informasjon for deltakerne

Dataene samles inn til Tjenester for sensitive data (TSD) ved Universitetet i Oslo. Forskerne har ikke tilgang til personidentifiserbare data.

Telefonnummeret som brukes, er hentet fra Digitaliseringsdirektoratet (Difi).

Det er som alltid frivillig å delta.

Kontaktinformasjon

For henvendelse om deltakelsen i MoBa-spørreundersøkelsen om koronavirus:

  • Send e-post til 
  • Eller ring, tlf 480 39 432
    mandag-fredag fra kl. 09.15 til 11.15