Få varsel ved oppdateringer av «MoBa-spørreundersøkelse om koronavirus»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- MoBa-spørreundersøkelse om koronavirus
Artikkel
MoBa-spørreundersøkelse om koronavirus
Deltakere i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen blir annenhver uke spurt om å bidra til kunnskapen om koronaepidemien i Norge.

Deltakere i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen blir annenhver uke spurt om å bidra til kunnskapen om koronaepidemien i Norge.
Innhold på denne siden
Hvor lenge skal vi sende ut spørreskjemaer om korona?
I høst ønsker vi å redusere hyppigheten på skjemaene. Det er derimot usikkert hvor lenge vi vil fortsette med spørreskjemaene, siden dette er avhengig av hvordan pandemien utvikler seg. Det er viktig å følge eventuelle endringer i symptomer samt potensielle kort- eller langtidsbivirkninger av vaksinene.
Hvor lenge skal vi samle inn blodprøver?
Les om dette på nettsiden Informasjon for deltakere i antistoff-undersøkelsen i MoBa
For siste forskningsfunn i MoBa, se Undersøkelser om forekomst av koronaviruset i Norge
Tusen takk for deltakelsen! Vi setter stor pris på din deltakelse, men vi minner om at det er frivillig å delta. Du kan fortsatt delta i MoBa, selv om du ikke svarer på koronaskjemaene.
Hilsen oss i MoBa
Vi vet ennå ikke nok om hvorfor noen lett blir smittet av koronavirus, og hvorfor noen utvikler alvorlig sykdom. Folkehelseinstituttet ønsker å kunne besvare slike spørsmål ved hjelp av deltakere i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa).
Spørres annenhver uke
Annenhver uke fra månedsskiftet mars-april 2020 har foreldre og et utvalg unge fått en henvendelse på sms, med lenke til korona-spørreskjemaet. Spørsmålene handler om symptomer på koronavirussykdom, i tillegg er det blant annet spørsmål om man har vært til lege eller blitt testet.
- Formålet er å følge utbredelsen og sykdomsbyrden, sier leder for MoBa, Per Magnus, Folkehelseinstituttet.
– Dataene vil også bli brukt til forskning. Når forskerne sammenstiller svarene fra denne undersøkelsen med tidligere innsamlede MoBa-data og biologisk materiale, kan vi svare på viktige spørsmål, og etterhvert forstå konsekvensene av infeksjonen, sier Magnus.
Noen av deltakerne vil kanskje også bli spurt av andre institusjoner om å delta i undersøkelser. De ulike initiativene supplerer hverandre i den viktige fasen vi nå er inne i.
Om korona-undersøkelsen
Annenhver uke fra månedsskiftet mars-april 2020 har foreldre og et utvalg unge i aldersgruppa 16 til 17,5 år fått en henvendelse på sms, med lenke til korona-spørreskjemaet.
- Det er nesten 270 000 deltakerne i MoBa, og deltakerne er spredt over hele Norge, lever i ulike familiesituasjoner og har ulike yrker. Noen har helseproblemer, andre er friske. Dette er derfor et svært verdifullt utsnitt av den norske befolkningen som kan bidra til å gi oss mer kunnskap om epidemien, sier leder for MoBa Per Magnus.
Resultater fra spørreundersøkelsen inngår i overvåkningen av koronapandemien og publiseres på Folkehelseinstituttets hjemmesider:
Praktisk informasjon for deltakerne
Dataene samles inn til Tjenester for sensitive data (TSD) ved Universitetet i Oslo. Forskerne har ikke tilgang til personidentifiserbare data.
Telefonnummeret som brukes, er hentet fra Digitaliseringsdirektoratet (Difi).
Det er som alltid frivillig å delta.
- Du kan se kopi av spørreskjemaet her: Spørreskjema om koronavirus_MoBa-deltakere april 2020.pdf
- Du kan se en demo-video av hvordan spørreskjema ser ut, under.
Kontaktinformasjon
For henvendelse om deltakelsen i MoBa-spørreundersøkelsen om koronavirus:
- Send e-post til
- Eller ring, tlf 480 39 432
mandag-fredag fra kl. 09.15 til 11.15