Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Hva er MoBaUng?»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Hva er MoBaUng?

Artikkel

Hva er MoBaUng?

Alle MoBa-deltakere som har blitt 16 år får nå mulighet til å delta i prosjektet MoBaUng – en spørreundersøkelse om ungdomshelse og trivsel.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com
Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com

Alle MoBa-deltakere som har blitt 16 år får nå mulighet til å delta i prosjektet MoBaUng – en spørreundersøkelse om ungdomshelse og trivsel.


Sex, alkohol, venner, ensomhet, psykisk helse, fritid. Dette er noe av det forskerne i MoBa vil spørre deltakerne om. Vi ønsker å finne ut hvordan ungdom har det, og hvilke forhold i ungdomsårene som har betydning for helsen din i voksen alder.

Som deltaker i MoBaUng vil du få korte skjemaer på mobil, cirka en gang i måneden. Forskerne ser ikke hvem du er, og foreldrene dine kan ikke finne ut av svarene dine. 

MoBa henter mobilnumrene til deltakere fra Kontakt- og reservasjonsregisteret (KRR) hos Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

Hensikten med MoBaUng

I MoBaUng skal vi forske på:

  • Hvordan vi kan holde oss friske i ungdomstiden
  • Hva som gjør at vi blir syke i ungdomstiden
  • Hva som påvirker helse og livskvalitet i ungdomstiden

MoBa-forsker Ragnhild Brandlistuen er drivkraften bak prosjektet og har jobbet mye med å utvikle spørsmålene i de nye skjemaene.

– Det blir særlig spennende å følge med på unges psykisk helse. Forskerne kan bruke dette til mye, vi kommer til å lære masse om hvordan du og andre ungdom har det og hva som er viktig for å trives. Vi kommer også til å få vite mer om hva som gjør at noen utvikler angst og depresjon i ungdomsårene, sier Brandlistuen. 

5-minutters skjemaer

Som deltaker i MoBaUng vil du få korte skjemaer på mobil med forskjellige temaer. Sentrale tema som dekkes er bl.a. trivsel, fysisk og psykisk helse, alkohol og rusbruk, trening og kosthold, vennskap og ensomhet.

Skjemaene får du tilsendt 1 gang i måneden. Det er ingen riktige eller gale svar. Det vil ta ca. 5 minutter å svare på mobilen. Skjemaene har blitt utviklet av en gruppe forskere ved Folkehelseinstituttet og er basert på tidligere spørsmål i MoBa og spørsmål som er laget for ungdom.

Mange norske ungdommer er med i MoBa!

Over 100,000 barn og ungdommer har vært med i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa), helt siden de var født. Da mor var gravid sa hun ja til at hun og barna hennes skulle delta i MoBa, og det er vi som arbeider med MoBa veldig takknemlige for. I mange familier er far også med. Det gjør MoBa til én av verdens største folkehelseundersøkelser for hele familien. Nå håper vi at du vil hjelpe oss med å øke kunnskapen om hvordan det er å være ungdom ved å delta i MoBaUng.

I første omgang ble ca. 4 500 MoBa-ungdommer med på en pilot for å teste ut de første versjonene av skjemaene. Fra høsten 2019 inviteres alle ungdom som fyller 16 år og er deltakere i MoBa til MoBaUng. Bli med du også!

Hva innebærer det å delta i MoBaUng?

Du deltar ved å fylle ut korte nettbaserte spørreskjemaer fra mobilen som behandles på en sikker måte, og samtykker til at data om deg kan lagres og brukes til forskning. Skjemaene får du tilsendt 1 gang i måneden. Det tar omtrent 5 minutter å svare på spørsmålene hver gang. Sentrale tema som dekkes er bl.a. trivsel, fysisk og psykisk helse, alkohol og rusbruk, trening og kosthold, vennskap og ensomhet. Foreldrene dine vil ikke ha innsyn i hva du har svart på spørsmålene. Du velger selv om du vil svare hver gang og om du vil svare på alle spørsmålene.

Kunnskapen fra forskningen vil bli brukt til å forebygge sykdom og holde flest mulig friske. Du bidrar til bedre kunnskap om hvordan ungdom på din alder har det og hva som er viktig for å trives.

Premier

Som takk for deltakelse er du med i trekningen av en smarttelefon. Du får velge enten siste modell av iPhone eller siste modell av en tilsvarende Android på det tidspunktet trekningen foregår. Alle som fyller ut og sender inn spørreskjemaer er med i trekningen. Vinnersjansen øker for hvert skjema du sender inn. Hvert halvår trekker vi én vinner som kontaktes direkte.

Du kan lese mer om vilkårene for deltagelse og hvordan vi ivaretar personvernet ditt på nettsidene våre.

Dersom du har spørsmål til prosjektet, eller ønsker å trekke ditt samtykke, kan du ta direkte kontakt med Folkehelseinstituttet ved å sende en mail til .