Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «MoBa-spørreundersøkelse om koronavirus»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • MoBa-spørreundersøkelse om koronavirus

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Artikkel

MoBa-spørreundersøkelse om koronavirus

Publisert Oppdatert

Deltakere i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen blir annenhver uke spurt om å bidra til kunnskapen om koronaepidemien i Norge. Nå foreligger de første resultatene.

Illustrasjon koronavirus

Deltakere i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen blir annenhver uke spurt om å bidra til kunnskapen om koronaepidemien i Norge. Nå foreligger de første resultatene.


Vi vet ennå ikke nok om hvorfor noen lett blir smittet av koronavirus, og hvorfor noen utvikler alvorlig sykdom. Folkehelseinstituttet ønsker å kunne besvare slike spørsmål ved hjelp av deltakere i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa).

Spørres annenhver uke

Annenhver uke fra månedsskiftet mars-april 2020 har foreldre og et utvalg unge fått en henvendelse på sms, med lenke til korona-spørreskjemaet. Spørsmålene handler om symptomer på koronavirussykdom, i tillegg er det blant annet spørsmål om man har vært til lege eller blitt testet.

- Formålet er å følge utbredelsen og sykdomsbyrden, sier leder for MoBa, Per Magnus, Folkehelseinstituttet.

De første resultatene

De første skjemaene ble sendt ut 31. mars og besvart i perioden 31. mars til 8. april. Nå foreligger resultatene: 

I alt ble omtrent 149 000 mødre og fedre spurt, 75 prosent svarte. Et tilsvarende skjema ble sendt til omtrent 17 250 ungdommer i alderen 16 til 17,5 år, her svarte 50 prosent.

- Dette er en flott oppslutning og gjør at vi får presise tall og kan følge koronasykdommens utbredelse i Norge i tiden fremover. Takk for innsatsen, sier Per Magnus.

- Nedenfor følger noen korte resultater fra det første skjemaet. Så blir det spennende når vi får analysert spørsmålsrunde to og tre. Da kan vi bedre forstå utviklingen, men allerede i det første skjemaet ser vi en nedgang i symptomer, sier Magnus.

Resultater fra første spørreskjemarunde:

  • 14 prosent svarte at de hadde blitt syke med symptomer fra luftveiene, sykdomsfølelse eller feber i løpet av de siste 14 dagene. I Oslo er andelen 18 proseent, mens det varierer fra 11 til 15 prosent i de andre fylkene. Andelen som ble syke er høyest blant yngre voksne, under 40 år. Blant ungdommene er det bare 10 prosent som forteller at de er blitt syke.
  • Omtrent 1,5 prosent av alle som svarte har hatt en konsultasjon hos lege i løpet av de siste 14 dagene og fått diagnosen sikker eller mistenkt koronasykdom. Bare 0,2 prosetn av alle forteller at de har testet positivt for koronavirus i denne 14-dagers perioden. Det stemmer overens med prosentandelen som svarer at de har vært i karantene de siste 14 dagene fordi de har testet positivt for sykdommen.
  • Blant de som arbeider i helse- og omsorgsektoren, er det 9,2 prosent som er testet for koronavirus, men prosentandelen er bare 0,9 prosent blant de som ikke arbeider i denne sektoren. Men når vi ser på hvor mange som har testet positivt blant dem som er testet, er andelen 2,5 prosent for de som arbeider i helse og omsorg, mens den er 16,5 prosent blant dem som ikke arbeider i denne sektoren

– Dataene vil også bli brukt til forskning. Når forskerne sammenstiller svarene fra denne undersøkelsen med tidligere innsamlede MoBa-data og biologisk materiale, kan vi svare på viktige spørsmål, og etterhvert forstå konsekvensene av infeksjonen, sier Magnus.

Noen av deltakerne vil kanskje også bli spurt av andre institusjoner om å delta i undersøkelser. De ulike initiativene supplerer hverandre i den viktige fasen vi nå er inne i.

Om korona-undersøkelsen

Annenhver uke fra månedsskiftet mars-april 2020 har foreldre og et utvalg unge i aldersgruppa 16 til 17,5 år fått en henvendelse på sms, med lenke til korona-spørreskjemaet.

- Det er nesten 270 000 deltakerne i MoBa, og deltakerne er spredt over hele Norge, lever i ulike familiesituasjoner og har ulike yrker. Noen har helseproblemer, andre er friske. Dette er derfor et svært verdifullt utsnitt av den norske befolkningen som kan bidra til å gi oss mer kunnskap om epidemien, sier leder for MoBa Per Magnus. 

Resultater fra spørreundersøkelsen inngår i overvåkningen av koronapandemien og publiseres på Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Praktisk informasjon for deltakerne

Dataene samles inn til Tjenester for sensitive data (TSD) ved Universitetet i Oslo. Forskerne har ikke tilgang til personidentifiserbare data.

Telefonnummeret som brukes, er hentet fra Digitaliseringsdirektoratet (Difi).

Det er som alltid frivillig å delta.

Kontaktinformasjon

For henvendelse om deltakelsen i MoBa-spørreundersøkelsen om koronavirus:

  • Send e-post til 
  • Eller ring, tlf 53 20 40 40
    mandag-fredag fra kl. 09.15 til 11.15

    Kontakt

Innhold på denne siden