Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «MoBa-ungdom svarer på skjemaer selv»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • MoBa-ungdom svarer på skjemaer selv

Artikkel

MoBa-ungdom svarer på skjemaer selv

13-åringene i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) inviteres til å fylle ut et spørreskjema om kosthold, og 14-åringene skal besvare spørsmål om livsstil, fysisk og psykisk helse – helt selv!

Illustrasjonsbilde: Colourbox.com
Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

13-åringene i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) inviteres til å fylle ut et spørreskjema om kosthold, og 14-åringene skal besvare spørsmål om livsstil, fysisk og psykisk helse – helt selv!


Til nå har mødrene fylt ut de aller fleste spørreskjemaene i MoBa. Fedrene har fylt ut to skjemaer, ett mens mor var gravid og ett som MoBa sendte ut i 2015. Nå får ungdommene selv fylle ut elektroniske skjemaer, men invitasjonen går fortsatt via mødrene til ungdommene er 18 år.

Svarer selv

Skjemaet om kosthold fylles ut av 13-åringene. Forskerne ønsker å vite mer om hva norske tenåringer spiser.

I tidligere spørreskjemaer har vi fått opplysninger om barnas kosthold fra mødrene. Nå får vi svarene fra ungdommene selv.

Skjemaet om livsstil, fysisk og psykisk helse er todelt. Den ene delen skal fylles ut av mor og den andre av 13-åringene.

MoBa-ungdommene har fortalt oss, blant annet i fokusgrupper, at det er viktig at de kan fylle ut skjemaene uten at mor eller far ser hva de svarer.

MoBa planlegger også et spørreskjema som skal gå til 18-åringene i MoBa som skal sendes ut på SMS. Dette skal vi teste ut i 2019.

Fra papir til PC - og nå SMS

Siden starten i 1999 har MoBa-deltakerne fylt ut spørreskjemaer på papir, men fra nå av skal alle MoBa-spørreskjemaer være elektroniske.

Foreløpig fungerer skjemaene på PC eller nettbrett, men vi er i gang med å utvikle og teste skjemaer som kan fylles ut på mobilen.

Det blir enklere for MoBa-deltakerne å fylle ut skjemaer, og MoBa sparer kostnader til trykking og utsendelse.

Vi må følge med i tiden. MoBa, som er én av verdens største helseundersøkelser over generasjoner. MoBa ønsker jo å følge deltakerne i mange år framover!

Trygg lagring av dataene

Den tekniske løsningen er utviklet i samarbeid med Tjenester for sensitive data (TSD) ved Universitetet i Oslo. TSD er en lukket verden for sensitive data, og oppfyller alle lovkrav til personvern og sikkerhet. TSD har et komplett sett med tjenester for innsamling av data, analyse, behandling og lagring i sikrede omgivelser.