Få varsel ved oppdateringer av «Spørsmål og svar»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Spørsmål og svar
Artikkel
Spørsmål og svar om Miljøbiobanken
Kan jeg delta selv om jeg ikke har fått invitasjon? Hvor kan blodprøver tas? Dette og flere spørsmål om Miljøbiobanken får du svar på her.

Kan jeg delta selv om jeg ikke har fått invitasjon? Hvor kan blodprøver tas? Dette og flere spørsmål om Miljøbiobanken får du svar på her.
Innhold på denne siden
Kan jeg delta selv om jeg ikke har fått invitasjon?
Nei, det er kun de som har fått SMS med invitasjon som kan delta.
Må begge foreldrene samtykke før barnet kan delta?
Ja, dersom barnet er under 18 år må begge foreldre samtykke til at barnet deltar i undersøkelsen, med mindre man er alene om foreldreansvaret.
Hvis barnet er 16 eller 17 år, må barnet selv også samtykke til å delta.
Barnet mitt ønsker ikke å delta, kan vi foreldrene være med allikevel?
Ja, det kan dere. Det er et ønske fra vår side at både foreldre og barn deltar, men Miljøbiobanken vil uansett ha stor nytte av prøvene som samles inn fra dere foreldre selv om barnet ikke deltar.
Vi som foreldre ønsker ikke å delta, kan barnet være med allikevel?
Ja, barnet kan være med allikevel. Det er et ønske fra vår side at både foreldre og barn deltar, men Miljøbiobanken vil uansett ha stor nytte av prøvene som samles inn fra barnet ditt selv om dere foreldre ikke deltar.
Hvor får jeg utstyret jeg trenger?
Du vil motta en pakke i posten med alt utstyret du trenger.
Hvor kan blodprøven tas?
Blodprøven kan tas på ditt legekontor eller på nærmeste helsestasjon. Du bestiller selv time til dette.
Husk å ta med posen med tapperør til blod, som du mottar fra oss. Posen inneholder også et informasjonsskriv til helsepersonell om hvordan prøven skal tas og sendes til oss.
Må jeg betale for å få tatt blodprøven?
Nei, legekontoret/helsestasjonen sender faktura til FHI.
Må jeg være fastende når jeg skal ta blodprøven?
Nei, du trenger ikke å faste, og prøven kan tas når som helst på dagen.
Kan jeg ta mine vanlige medisiner den dagen blodprøven skal tas?
Ja, du kan ta dine vanlige medisiner den dagen blodprøven skal tas.
Når skal urinprøven tas?
Vi ønsker at urinprøven tas med en gang du har stått opp den dagen blodprøven skal tas, men det går også fint om du tar urinprøven på et annet tidspunkt den dagen.
Hva skal jeg gjøre om jeg glemmer å ta urinprøven før jeg drar til legen?
Blodprøven og urinprøven skal sendes samlet i en konvolutt til FHI. Dersom du glemmer å ta med urinprøven til legen/helsestasjon, OG glemmer å ta med utstyr til å ta urinprøven til legekontoret, kan du gjøre følgende: Ta med deg returkonvolutten med blodprøven hjem, ta urinprøven på den måten det er beskrevet i skrivet og legg den i konvolutten sammen med blodprøven og send den til FHI. Porto er allerede betalt.
Jeg ønsker ikke å gi blod, kan jeg fortsatt levere urinprøve og svare på spørreskjema?
Vi ønsker helst at alle leverer både blodprøve, urinprøve og svarer på spørreskjema. Men vi vil også ha noe nytte av at du bare sender inn urinprøve og svarer på spørreskjema.
Får jeg vite resultatene om meg selv?
Nei, du får ikke vite dine egne resultater. Statistiske analyser gjøres på gruppenivå, og du får ikke personlig tilbakemelding om resultater.
Forskningsresultater blir publisert på nettsidene våre, i nyhetsbrev og i forskningsartikler. For å ivareta personvernhensyn vil ikke enkeltpersoner kunne gjenkjennes i resultatene.