Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Praktisk informasjon til deltakere»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Praktisk informasjon til deltakere

Artikkel

Praktisk informasjon til inviterte deltakere i Miljøbiobanken 2022

I 2022 starter vi en ny runde med innsamling av prøver til Miljøbiobanken. Vi inviterer alle som deltok i den forrige innsamlingen i 2016-17. For å oppnå ønsket antall deltakere, vil også andre familier (mor, far og barn) fra MoBa motta invitasjon. Her finner du praktisk informasjon om den nye innsamlingen og hva det betyr å være deltaker.

Illustrasjon: FHI
Illustrasjon: FHI

I 2022 starter vi en ny runde med innsamling av prøver til Miljøbiobanken. Vi inviterer alle som deltok i den forrige innsamlingen i 2016-17. For å oppnå ønsket antall deltakere, vil også andre familier (mor, far og barn) fra MoBa motta invitasjon. Her finner du praktisk informasjon om den nye innsamlingen og hva det betyr å være deltaker.


Innhold på denne siden

Invitasjon 

Deltakere som har blitt invitert til den nye innsamlingen må samtykke for å kunne delta. Hvis du er over 18 år samtykker du selv. Er du 16 eller 17 år må både du og dine foreldre/foresatte samtykke til at du deltar.

Informasjonsskriv med samtykke: 

Er du under 16 år er det dine foreldre/foresatte som må samtykke til at du deltar. Begge foreldre/foresatte må samtykke for deg, med mindre en av de har foreldreansvaret alene. Vi har utarbeidet egne informasjonsskriv til barn under 12 år og til ungdom mellom 12 og 16 år.

Informasjonsskriv til barn:

Spørreskjema

Etter at du har samtykket til å delta vil du få tilsendt en lenke på SMS eller e-post for å svare på et elektronisk spørreskjema. Det er egne spørreskjema for foreldre og barn. Vi ønsker helst at du svarer på spørreskjemaet omtrent samme dag som urin og blodprøve tas. Alle deltakere skal svare på hvert sitt spørreskjema, selv om det er flere i samme familie som deltar. Du som er deltaker i MoBa har allerede svart på mange spørreskjemaer tidligere. Vi trenger nå informasjon om faktorer som kan være viktig for nivået av miljøgifter i kroppen, for eksempel kosthold. Det kan være lurt å sitte sammen og svare på spørsmålene som gjelder hele husholdningen.

Urin- og blodprøve 

Du vil motta en pakke i posten. Denne inneholder utstyr for å ta urin- og blodprøver og detaljert informasjon om hvordan dette skal gjøres. Det er egne skriv til foreldre og barn. Det er viktig at du leser informasjonen nøye!

Urinprøve

Urinprøven tar du selv hjemme, på morgenen den samme dagen som blodprøven skal tas. Instruksjon om hvordan du skal gjøre dette finnes i pakken.  

Blodprøve 

Siden vi inviterer MoBa-deltakere fra hele landet, har vi ikke mulighet til å oppsøke dere hjemme for å få tatt blodprøve. Deltakelse innebærer at du bestiller time på ditt legekontor/helsestasjonen og at blodprøven tas der. Både generell informasjon til legekontor/helsestasjon om prosjektet og en detaljert instruks om selve prøvetakingen for voksne og barn fins i posen med tapperør for blod. Husk å ta med posen med utstyret til blodprøvetakingen. 

Du må sette av tid til å besøke legekontoret/helsestasjonen for å få tatt blodprøven. For voksne og barn over 16 år ønsker vi 7 rør blod (rundt 50 mL), mens for barn under 16 år ønsker vi 5 rør blod (rundt 40 mL). Vi er klar over at barn som deltar må ta seg fri fra skolen for å ta sin blodprøve, og har laget et skriv til skolen 

Kostnader til blodprøvetaking og forsendelse dekkes av Folkehelseinstituttet, dette er beskrevet i informasjonen til legekontoret/helsestasjonen. Du som deltaker får tilsendt et digitalt gavekort pålydende kr 200,- i løpet av noen uker etter at vi har mottatt blod- og urinprøven og spørreskjemaet.  

Det er ingen risiko eller store ulemper knyttet til å delta i undersøkelsen, annet enn tiden det tar å fylle ut spørreskjemaet (ca. 30 minutter), samle urin og få tatt blodprøven.  

Kontaktinformasjon 

Har du spørsmål eller henvendelser om Miljøbiobanken kan du sende en e-post til .

Dersom det haster, kan du ringe prosjektleder Line Småstuen Haug: 91 65 01 25