Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Informasjon til ansatte i serveringsbransjen»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Informasjon til ansatte i serveringsbransjen

Artikkel

Informasjon til ansatte i serveringsbransjen

Her finner du mer informasjon til deg som vurderer å delta eller allerede har samtykket til deltakelse i luftrenserstudien.

Bilde1.png

Her finner du mer informasjon til deg som vurderer å delta eller allerede har samtykket til deltakelse i luftrenserstudien.


Bakgrunn for studien  

De ansatte og hele serveringsbransjen ble hardt rammet under pandemien. Det er bred enighet om at det trengs mer kunnskap om tiltak som ble satt ut i live for å redusere smitte i samfunnet.  

Hva skal vi gjøre i denne studien?  

I denne studien ønsker vi å undersøke om luftrensere har noen effekt på spredningen av luftveissmitte, i lokaler hvor ansatte er i direkte kontakt med gjester. Den aller beste måten å gjøre dette på, er å gjennomføre en studie med mange ansatte ved serveringssteder, fordelt på to grupper. Den ene gruppen får utplassert luftrensere med HEPA filter, den andre gruppen får ikke det. Så måler vi parallelt i de to gruppene hvor ofte ansatte er plaget med luftveissymptomer. Vi ser både på luftveissmitte som oppstår uten at noen andre på jobb er syke, og sykdom som oppstår etter at noen ved arbeidsplassen har vært syke. I tillegg samler vi inn sykefravær hos den enkelte ansatte som er med i studien. Dette får vi fra daglig leder, så lenge du som ansatt har godkjent dette. Det er normalt å være syk noen ganger i vintersesongen, og bartendere og servitører er en utsatt gruppe. Vi samler inn disse opplysningene for å se om det er mindre, samme eller mer sykefravær i den ene gruppen enn den andre.  

Påmelding for de ansatte ved serveringsstedene som skal delta 

Hvis du som ansatt har fått en e-post / SMS med invitasjon om å delta i luftrenserstudien, kan du logge deg på og delta via lenken du fikk, eller under (krever BankID): 

Jeg har fått invitasjon til å delta i studien – ta meg videre til nettskjema for utfylling (ikke åpent for påmelding av ansatte ennå).

Når du klikker på lenken, vil du bli ført gjennom følgende trinn: 

 1. Du blir bedt om å logge deg på med sikker elektronisk id (BankID e.l.). 
 2. Du får deretter informasjon om hvordan data hentes inn, lagres og brukes. 
 3. Dersom du velger å gå videre og delta i studien, vil du bli bedt om å signere samtykkeskjemaet med ny innlogging med BankID. 
 4. Etter samtykke er du deltaker i studien, og du vil bli bedt om å svare på spørsmål i et spørreskjema. 

Det vil gå noe tid til vi har alle serveringsstedene vi trenger i studien, til vi starter opp og utplasserer luftrensere.  

Hva skal du som deltaker gjøre i denne studien? 

Først og fremst – leve helt som normalt! Det er viktig for resultatene at du ikke tar spesielle hensyn til at du er med i en studie. Du trenger ikke å ta noen forhåndsregler fordi du er deltaker i forskningsprosjektet. Gjør akkurat som du pleier å gjøre ellers.  

Så håper vi du kan hjelpe oss med å svare på spørsmål: 

 1. Vi kommer til å sende deg et spørreskjema til å begynne med. Dette skjemaet tar rundt 10 minutter å svare på og inneholder spørsmål om opplevelse av luftkvalitet og støy på arbeidsplassen, symptomspørsmål og noen få koronarelaterte spørsmål.  
 2. Deretter vil du få en ukentlig SMS med spørsmål om luftveissymptomer i uken før. Det tar rundt 10 sekunder å loggføre hvis du ikke har hatt symptomer og kanskje noen minutter om du har hatt symptomer.  
 3. Til sist sender vi deg et avsluttende spørreskjema, som ligner på det du fikk i begynnelsen av studieperioden.  

Det er frivillig å delta i denne studien, og du kan når som helst trekke deg. 

Ofte stilte spørsmål 

 • Jeg ønsker ikke lenger å delta i studien. Hvordan kan jeg trekke meg?  
  Svar: Du kan melde deg av uten å oppgi noen grunn. Du finner et valg for å trekke deg fra studien nederst i samtykkeskjemaet når du logger deg på nettskjemaet.

Mer informasjon? 

Det ligger mye informasjon på våre nettsider: 

Lurer du på noe som du ikke finner svar på her? .