Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Om Drikkevannsstudien»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Om Drikkevannsstudien

Artikkel

Om Drikkevannsstudien

For å kunne opprettholde et godt og trygt drikkevann i fremtiden trenger vi kunnskap om hvor mange som blir syke av drikkevannet i Norge.

Barn som drikker vann fra glass
Colourbox.com

For å kunne opprettholde et godt og trygt drikkevann i fremtiden trenger vi kunnskap om hvor mange som blir syke av drikkevannet i Norge.


Innhold på denne siden

Studiens hensikt

I Norge har vi generelt sett svært godt og trygt drikkevann. Likevel forekommer det av og til sykdomsutbrudd og spredte sykdomstilfeller hvert år forårsaket av smittestoffer i drikkevannet. Vannbåren smitte gir oftest ufarlig og forbigående diaré og/eller oppkast (magesyke) og de færreste kontakter lege. Det er derfor hittil ikke vært mulig å fastslå hvor mange som blir syke av drikkevannet i Norge.

For å få et bedre bilde av i hvilken grad drikkevann bidrar til sykdom, vil Folkehelseinstituttet gjennomføre en landsdekkende spørreundersøkelse for å kartlegge selvrapportert diaré og/eller oppkast og konsum av drikkevann over en 12-måneders periode.

Hvem deltar i studien?

For å kunne svare på hvor mange som blir syke av drikkevannet i Norge må deltakerne være et representativt utvalg av den norske befolkningen. Deltakere til studien vil bli tilfeldig trukket ut og vil motta et invitasjonsbrev i posten med mer informasjon om studien.

Hvordan foregår studien?

Norsk Gallup gjennomfører spørreundersøkelsen på vegne av Folkehelseinstituttet. Etter å ha mottatt invitasjonsbrevet vil deltakerne bli kontaktet via telefon. Deltakerne vil deretter bli bedt om å svare på et nettbasert spørreundersøkelse, med spørsmål om blant annet vanninntak, sosioøkonomisk status, matvaner, barn i barnehage og flere andre spørsmål.

Deltagerne mottar så et SMS-spørreskjema én gang i måneden i 12 måneder, med spørsmål om vannkonsum og symptomer/varighet på mage-tarmsykdom.

Finansiering og godkjenning

Studien er finansiert av Helse- og omsorgsdepartementet. Prosjektet er godkjent av Regional komite for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk, REK (2016/1422).