Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «FHI skal lede europeisk prosjekt om ungdomsfedme»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • FHI skal lede europeisk prosjekt om ungdomsfedme

Forskningsfunn

FHI skal lede europeisk prosjekt om ungdomsfedme

1. mai starter et internasjonalt forskningsprosjekt som skal undersøke hvordan samfunnet kan legge til rette for at ungdom velger et sunt kosthold og en aktiv livsstil. Folkehelseinstituttet skal lede prosjektet.

Ungdomskropper som går på gata
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

1. mai starter et internasjonalt forskningsprosjekt som skal undersøke hvordan samfunnet kan legge til rette for at ungdom velger et sunt kosthold og en aktiv livsstil. Folkehelseinstituttet skal lede prosjektet.


– Prosjektet skal bidra til å redusere overvekt og fedme hos ungdom i Europa, sier områdedirektør Knut-Inge Klepp, prosjektets leder ved Folkehelseinstituttet. 

Klepp forteller at Europakommisjonen har bevilget 90 millioner kroner fra sitt forskningsbudsjett til prosjektet, som har fått navnet CO-CREATE og vil foregå i perioden 2018-2023. Prosjektet er et samarbeid mellom 14 partnere fra seks europeiske land samt Sør-Afrika, Australia og USA. Partnerne kommer fra ulike sektorer i samfunnet, og ulike fagdisipliner.

Økende antall barn med fedme i Europa

I Europa er andelen barn med fedme økende. I 2025 forventes overvekt og fedme å påvirke 1 av 5 europeiske barn, til sammen rundt 16 millioner europeiske barn.

I Norge har andelen barn med fedme og overvekt stabilisert seg de siste årene. Samlet sett har mellom 15 og 20 prosent av norske barn overvekt eller fedme, det vil si om lag 1 av 6 barn.

Skal involvere ungdom i prosjektet

Ungdommer vil delta i flere deler av prosjektet. Både i utforming av politikk, som kunnskapsleverandører, og som formidlere. Den norske ungdomsorganisasjonen Press er en av organisasjonene i prosjektet.

– Prosjektet har et sterkt fokus på involvering av ungdom i hele prosjektforløpet. Det er spennende, men vil også helt sikkert utfordre oss som forskere. I stedet for å prøve og teste ut enkelttiltak, vil vi i prosjektet utarbeide metoder for å evaluere summen av policy og ha et systemperspektiv i stedet for et individperspektiv, sier Knut-Inge Klepp.

CO-CREATE-konsortiet består av disse organisasjonene:

Folkehelseinstituttet

Norway

Universiteit van Amsterdam

Netherlands

Universitetet i Oslo

Norway

World Obesity Federation

United Kingdom

London School of Hygiene & Tropical Medicine

United Kingdom

University of Cape Town

South Africa

Centro de Estudos e Investigação em Dinamicas Sociais e Saúde

Portugal

World Cancer Research Fund International

Belgium

EAT Stockholm Food Forum AS

Norway

University of Texas Health Science Center at Houston

United States

Press

Norway

Universitetet i Bergen

Norway

SWPS Uniwersytet Humanistycznospoleczny

Poland

Deakin University

Australia