Bakgrunn og overordnede føringer for veilederen
Oppdatert
Denne veilederen beskriver planlegging og gjennomføring av vaksinasjon mot koronavirus i kommuner, helseforetak og private helseinstitusjoner.
Veilederen bygger på de etablerte beredskapsprinsippene i Norge; ansvar, nærhet, likhet og samvirke, og på erfaringene fra pandemien i 2009 og den årlige vaksineringen mot sesonginfluensa.
Overordnede prinsipper for beredskapsarbeid
De fire hovedprinsippene i helseberedskapsarbeidet - ansvar, nærhet, likhet og samvirke - er beskrevet slik i Nasjonal helseberedskapsplan:
- Ansvar: Den virksomheten som har ansvar for et fagområde eller tjenestetilbud i en normalsituasjon, har ansvaret for nødvendige beredskapsforberedelser og håndtering av ekstraordinære hendelser. Ansvaret gjelder også informasjon innenfor eget fagområde.
- Nærhet: Kriser håndteres på lavest mulige nivå.
- Likhet: Den organisasjonen man etablerer under kriser skal være mest mulig lik den man opererer med til daglig, jfr. ansvarsprinsippet.
- Samvirke: Alle virksomheter har et selvstendig ansvar for å sikre et best mulig samvirke med andre relevante aktører i arbeidet med forebygging, beredskap og krisehåndtering.
Lokale planer for pandemivaksinasjon i kommuner og helseforetak skal bygge på de samme prinsippene. Dette innebærer at man - så langt det er mulig – bør organisere vaksinasjonsarbeidet på samme måte under en pandemi som ved vaksinasjon mot sesonginfluensa. Fordelen med dette er at man har fått anledning til å øve, og eventuelt revidere, planen hvert år. Dette vil bidra til å redusere usikkerhet og ressursbruk når vaksinasjonen starter. Organiseringen må likevel ta høyde for de spesielle forholdene som gjelder for noen av koronavaksinene som kan bli tatt i bruk, siden håndteringen av disse vil avvike fra annen vaksineerfaring i kommunen.
Veilederen er et praktisk hjelpemiddel for ledelse og ansatte som blir involvert i planarbeid og gjennomføring av vaksinasjon mot covid-19. Veilederen beskriver de viktigste oppgavene og gir forslag til løsninger. Den skal lette arbeidet og gjøre prosessen enklere og mer oversiktlig.
Det skal utarbeides lokale planer for gjennomføring av vaksinasjon mot koronavirus i kommunene, helseforetakene og de private helseinstitusjonene. Planene må også omfatte kommunikasjonsarbeid og kontakt med massemediene.
Erfaringer fra tidligere pandemier viser at det kan oppstå hendelser som ikke er dekket av eksisterende planverk. En god plan må kunne tilpasses ved at aktiviteter og ressurser omfordeles, slik at man lettere kan løse uforutsette hendelser.
Informasjon om vaksinene, vaksinasjonsregime, leveringstidspunkt og antall leverte doser oppdateres fortløpende. Endringer knyttet til levering, transport og oppbevaring, men også vaksinasjonsregime og prioriteringsrekkefølge, må derfor påregnes.
Finansiering og kompensasjonsordninger
Både vaksine og vaksinasjon i koronavaksinasjonsprogrammet skal være gratis for dem som anbefales vaksinasjon.
Staten vil dekke kommunenes og sykehusenes kostnader knyttet til koronavaksinasjon.
Fastlegene har fått en midlertidig plikt til å bidra til at deres listepasienter blir vaksinert i henhold til vaksinasjonsprogrammet mot covid-19 (1), foreløpig frem til 30.06.2022. Fastlegene får stønad fra Helfo for å vaksinere listepasienter, identifisere listepasienter som skal få tilbud om vaksine og rekvirere vaksine til sine listepasienter dersom annet helsepersonell skal vaksinere. Alle takstene forutsetter at kommunen har bedt fastlegen om å utføre nevnte oppgaver (1). For detaljer om takster se forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram på lovdata.no.
I følge §6c i forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram (1) er det kommunen, som gjennom rammeoverføringer fra staten, bærer det økonomiske ansvaret for å vaksinere befolkningen mot covid-19. Helfo refunderer fastlegenes arbeid med vaksinasjon av listeinnbyggere, og skal kreve kostnadsdekning fra kommunene for utbetalt refusjon i henhold til forskriftens §6b.
All vaksinasjon må registreres elektronisk i SYSVAK enten via EPJ-system eller via SYSVAK-nett, umiddelbart etter vaksinasjon for å sikre at korrekt dose blir gitt med riktig tidsintervall.
Se:
- Koronavaksine (vaksinasjonsveilederen)
- Koronavaksinasjonsprogrammet (vaksinasjonsveilederen)