Fastlegers vurdering av kvaliteten ved distriktspsykiatriske sentra i 2006. Hovedresultater fra nasjonal undersøkelse
PasOpp rapport
|Oppdatert
Rapporten viser resultatene av en spørreundersøkelse om fastlegenes vurderinger av distriktspsykiatriske sentra (DPS).
Hovedbudskap
Våren 2006 gjennomførte Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten en spørreundersøkelse blant alle norske fastleger. Undersøkelsens mål var å kartlegge fastlegenes vurderinger av distriktspsykiatriske sentra (DPS). Resultatene danner grunnlag for kvalitetsindikatoren ”tilfredshet med samarbeidspartnere”, som Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet som ny kvalitetsindikator innenfor psykisk helsevern.
I alt fikk vi svar fra 2415 fastleger, noe som gir undersøkelsen en svarprosent på 65.
Undersøkelsen har tilfredsstillende representativitet. Det er utarbeidet tre rapporter fra undersøkelsen: Hovedresultater, metodedokumentasjon og institusjonsresultater.
Det er et forbedringspotensiale i kvaliteten til alle DPS-ene, sett fra fastlegenes perspektiv. Gjennomsnittskårer på undersøkelsens hovedområder strekker seg fra 30 til 55 på en skala fra 0 til 100 der 100 er best. Fastlegene gir best tilbakemeldinger på DPSets kompetanse til utredning og behandling av pasienter med psykiske lidelser, mens de gir dårligst tilbakemeldinger på samarbeid, støtte og veiledning fra DPSet.
Kvaliteten på epikriser fra DPSene, samt DPSenes akuttberedskap vurderes som noe bedre, det samme gjelder fastlegenes vurdering av bemanningssituasjonen ved DPSene. De gir imidlertid uttrykk for manglende legedekning ved en del DPSer.
Det er til dels store regionale og institusjonsvise forskjeller på alle hovedområder.
Enkelte variabler har særlig sterk sammenheng med fastlegenes vurderinger. Dette gjelder fastlegenes kjennskap til de aktuelle DPSene, om de opplever at DPSene tar deres vurdering av pasientens situasjon på alvor, om det har skjedd spesielt negative hendelser som fastlegene mener DPSet kunne forhindret samt i hvilken