Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Kjeveortopedisk behandling av barn og unge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Kjeveortopedisk behandling av barn og unge

Forskningskartlegging

Kjeveortopedisk behandling av barn og unge. Systematisk litteratursøk med sortering

Publisert

Vi har utarbeidet et systematisk litteratursøk med sortering på temaet kjeveortopedisk behandling. Vi har søkt etter effekten og bivirkninger av ulike behandlingstiltak for bittfeil.

Kjeveortopedisk behandling litt søk Forsidebilde.jpg

Vi har utarbeidet et systematisk litteratursøk med sortering på temaet kjeveortopedisk behandling. Vi har søkt etter effekten og bivirkninger av ulike behandlingstiltak for bittfeil.


Nedlastbar.

Om publikasjonen

  • Utgitt: 03.2017
  • Av: Folkehelseinstituttet
  • Forfattere: Larun L, Håheim LL, Kirkehei I, Reinar LM.
  • ISBN elektronisk: 978-82-8082-828-6
Bestill

Last ned:

Hovedbudskap

Kjeveortopedisk behandling, ofte kalt tannregulering, brukes for å behandle bittavvik og tannstillingsfeil. Behandlingen kan variere fra å flytte en enkelt tann inn i riktig posisjon i tannbuen til mer omfattende behandling som innebærer å flytte flere tenner eller forskyve kjevens posisjon. Rundt 30 % av et barnekull blir henvist til kjeveortoped og får hel eller delvis refusjon over Folketrygden.

Avdeling for allmennhelsetjenester i Helsedirektoratet spurte Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet om å gjøre et systematisk litteratursøk med sortering på temaet kjeveortopedisk behandling. Vi har søkt etter effekten og bivirkninger av ulike behandlingstiltak for bittfeil. Søket resulterte i 1164 referanser, 358 i fulltekst og 82 ble kategorisert.

  • Av de 41 systematiske oversiktene om behandling av bittfeil var 17 om overbitt, 13 om underbitt, fire om åpent bitt, tre om kryssbitt (transversal diskrepans), tre om trangstilling og plassoverskudd, en om retinerte tenner og ingen om manglende tenner
  • 21 systematiske oversikter omhandlet behandlingsmetoder for flere bittfeil
  • 20 systematiske oversikter var om bivirkninger og livskvalitet