Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Influensasesongen i Norge 2014–15. Årsrapport sykdomsprogram for influensa»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Influensasesongen i Norge 2014–15. Årsrapport sykdomsprogram for influensa

Rapport

Influensasesongen i Norge 2014–15. Årsrapport sykdomsprogram for influensa

Publisert

Dette er den andre årsrapporten som beskriver influensaprogrammets arbeid. Målgruppen er helsepersonell, forvaltningen, media og andre som er interessert i fagfeltet influensa.

Forside_Influensasesongen_Årsrapport_2015.jpg

Dette er den andre årsrapporten som beskriver influensaprogrammets arbeid. Målgruppen er helsepersonell, forvaltningen, media og andre som er interessert i fagfeltet influensa.


Trykt og nedlastbar.

Om rapporten

  • Utgitt: Oktober 2015
  • Av: Folkehelseinstituttet
  • Pris: 100kr
  • Forfattere: Olav Hungnes et al..

Hovedbudskap

Som kurven under viser var sesongen 2014-15 den fjerde kraftigste siden 2006, pandemisesongen inkludert. Toppen i fjorårets sesong kom rundt uke 8 i 2015.

 

Influensasesongen 2014-15.
Influensasesongen 2014-15.

Figur 1. Andel av konsultasjoner hvor diagnosen influensalignende sykdom ble satt i årene 2006-2015, Norge.

Laboratorieovervåkingen

Den virologiske overvåkingen viste at Influensavirus A, først og fremst subtype A(H3N2), dominerte under hovedtoppen men fra uke 12 utgjorde influensa B flertallet av de influensapositive prøvene på landsbasis.

 

Laboratorieovervåkingen influensa 2014-15.
Laboratorieovervåkingen influensa 2014-15.

Figur 2. Laboratoriepåvist influensa, Norge sesongen 2013-2014.

Den nye sykehusovervåkingen

Fra og med høsten 2014 startet FHI et forsøk med å få rapporter fra sykehus om antall bekreftede influensaprøver fra innlagte pasienter. Denne sykehusovervåkingen dekker omtrent halvparten av Norges befolkning. Tallene viser at det i hovedsak var eldre som ble lagt inn på sykehus (figur 3).

 

Sykehusovervåkingen influensasesongen 2014-15.
Sykehusovervåkingen influensasesongen 2014-15.

Figur 3 Tilfeller med laboratoriepåvist influensa innlagt i sykehus, aldersfordelt. Tallene er basert på rapporter om virusfunn fra 7 mikrobiologiske sykehuslaboratorier.

Vaksineforsyning og forskning

Folkehelseinstituttet har ansvaret for vaksineforsyningen av influensavaksine, og har produsert flere anbefalinger om vaksinebruk som er mer detaljert beskrevet i rapporten. I tillegg foregår det flere forskningsprosjekter på instituttet relatert til influensa. Disse omtales nærmere i årsrapporten.

Sammendrag

Rapporten har brukt data fra den virologiske overvåkingen, fra overvåkingen av influensaliknende sykdom, serologiske data, SYSVAK-data, samt data fra Vesuv som er verktøyet for registrering av influensautbrudd. Rapporten inneholder også en oversikt over forskningsprosjektene ved Folkehelseinstituttet. Inkludert fra i år er overvåking av antall pasienter med influensa innlagt på sykehus. Influensaarbeidet involverer over femti personer ved instituttet og er organisert som et programarbeid.