Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Overgrep i barndommen og ikke-planlagt svangerskap»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Overgrep i barndommen og ikke-planlagt svangerskap

Prosjekt

Overgrep i barndommen og ikke-planlagt svangerskap - prosjektbeskrivelse

Publisert

Vi ønsker å undersøke om ikke-planlagt graviditet er forbundet med negative helseutfall hos barnet og utsetter mor for unødvendig risiko i forbindelse med graviditeten.


Sammendrag

Om lag 18% av alle gravide har vært utsatt for fysiske, psykiske og/eller seksuelle overgrep i barndommen. Slike overgrep har vært assosiert med risikoatferd i voksen alder. Hvorvidt overgrep i barndommen har betydning for planlegging av graviditet, er ikke kjent.

For å redusere konsekvensene av ikke planlagt graviditet, er identifisering av kvinner med risiko for ikke planlagt graviditet viktig. Målet er å undersøke sammenhengen mellom overgrep i barndommen og planlegging av svangerskap.

Vi ønsker å undersøke om ikke-planlagt graviditet er forbundet med negative helseutfall hos barnet og utsetter mor for unødvendig risiko i forbindelse med graviditeten. Vi vil benytte spørreskjemadata fra 95 000 mødre og 75 000 fedre som deltar i Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa). MoBa har detaljert informasjon overgrep i barndommen, samt om graviditeten var planlagt. Vi vil koble dataene til Medisinsk fødselsregister.

Prosjektet er et samarbeid mellom Akershus universitetssykehus og Uppsala Universitet.

Project leader

  • Elisabeth Krefting Bjelland, Akershus universitetssykehus

Prosjektnummer

2444

Start

2018

Status

Pågående

Godkjenninger

Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Akershus universitetssykehus