Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Om Smittestopp»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Om Smittestopp

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Artikkel

Om Smittestopp

Publisert Oppdatert

Smittestopp er en app fra Folkehelseinstituttet (FHI). Den er frivillig å bruke, og ett av flere tiltak som kan bidra til å begrense spredningen av covid-19. Appen har 16-års aldersgrense.

smittestopp-mobilskjerm-700.jpg

Smittestopp er en app fra Folkehelseinstituttet (FHI). Den er frivillig å bruke, og ett av flere tiltak som kan bidra til å begrense spredningen av covid-19. Appen har 16-års aldersgrense.


Smittestopp er tilgjengelig for Android og Apple-enheter, og kan lastes ned herfra:

Koronaviruset er svært smittsomt. Har du vært i nærheten av en smittet person, er det en risiko for at du selv har blitt smittet.

Hvis en person med koronavirus gir beskjed gjennom Smittestopp, får du melding hvis du har vært i nærheten av vedkommende. Hvis du selv blir smittet, kan du gjøre det samme. Dermed kan appen være med på å hindre at flere blir syke.

For å sikre personvernet, kan ingen app-brukerne se hvor eller når man har vært i kontakt med en smittet. Appen formidler ikke denne typen opplysninger om andre.

Det er helt frivillig å laste ned Smittestopp. Det er også frivillig å aktivere den, og å bruke den. Du kan når som helst slette både data og app.

Kan jeg bruke Smittestopp?

For å bruke appen må du ha en telefon som oppfyller disse kriteriene:

 • Apple: iOS-enheter må være oppdatert til minimum versjon iOS 13.5. Hvis telefonen din ikke er oppdatert, vil du få beskjed om at du må oppdatere operativsystemet når du prøver å laste ned appen. For iOS er iPhone 6s den eldste modellen appen kan brukes på. Apple vil i midten av desember levere en oppdatering av iOS 12.5 slik at dette støtter GAEN. Vi har foreløpig ikke en plan for når 12.5 skal støttes for Smittestopp. 
 • Android: Android-telefoner må være oppdatert til minimum versjon 6. De må også støtte Google Play-butikken og ha Google Play-tjenesten installert, versjon 20.13.xx eller høyere.

Hvis du har en eldre telefon som ikke kan oppdateres til å tilfredsstille disse kravene, kan du dessverre ikke bruke Smittestopp på den telefonen. Smittestopp vil kunne brukes på Huawei-telefoner solgt før selskapet ble stengt ute fra Google-universet.

Kan utenlandske statsborgere bruke appen?

Du kan bruke appen selv om du ikke er norsk statsborger, men hvis du ikke har norsk personnummer eller D-nummer får du ikke gitt beskjed til andre dersom du blir smittet. Grunnen til dette er at du trenger norsk personnummer eller D-nummer for å logge deg inn via ID-porten.

Språk 

Foreløpig finnes appen på bokmål, nynorsk og engelsk. Om appen skal gjøres tilgjengelig på andre språk vurderes etter hvert.

Slik fungerer Smittestopp

Appen må være både installert og aktivert på telefonen din.

Hvis du har testet positivt, oppgir du selv dette i appen. Dette er frivillig, og det er ingen som kan se at det er du som har oppgitt smitte. Testresultatet får du fra kommunen du bor i. Du kan også logge deg inn på Helsenorge og sjekke resultatene dine i Prøvesvar-tjenesten.

Slik gir du andre som bruker Smittestopp beskjed om at du er smittet:

 1. På appens hjemskjerm trykker du på «Har du testet positivt?». Du vil deretter bli spurt om å logge inn via ID-porten. Dette må du gjøre for å bekrefte at du har testet positivt. De som kun har mistanke om at de er smittet kan ikke dele dette i appen.
 2. Har du hatt symptomer på koronavirus, fører du inn når de startet. Slik kan appen beregne hvem som trenger å få beskjed om smitterisiko.
 3. Til slutt blir du spurt om du vil dele det som kalles «ID-nøkler». Disse har telefonen din sendt ut de siste 14 dagene til andre telefoner. Svarer du ja, vil relevante personer få beskjed i appen. Ingen kan se at det er du som er smittet.

Når du først har gitt samtykke til å gi beskjed til andre app-brukere om at du er smittet, og meldingen er sendt, kan ikke samtykket trekkes tilbake.

De som mottar beskjed fra deg via appen om at de har vært utsatt for smitte, blir bedt om å teste seg for å finne ut av om de er smittet eller ikke.

Fortsett å bruke appen dersom du er bekreftet smittet

Hvis du har testet positivt, kan du fortsatt bruke appen, men du skal isolere deg hjemme og sørge for at du ikke er i nærheten av andre mennesker.

Hvis du skulle teste positivt flere ganger, kan du igjen bruke appen til å dele dette med andre app-brukere.

Bluetooth og nøyaktighet

Det vil alltid være en risiko for feil ved bruk av Bluetooth-teknologi. FHI har jobbet med simuleringer for å teste hvordan treffsikkerheten påvirkes, for eksempel på en buss. Det er forskjell på om du har telefonen i lomma eller i hånden.

Smittestopp gir deg ikke beskjed om å gå i karantene

Siden apper som baserer seg på Bluetooth-teknologi (som Smittestopp) ikke er 100 prosent treffsikre, trenger du ikke gå i karantene som følge av beskjed om smitterisiko.

Det viktigste du kan gjøre dersom du får beskjed fra appen om at du har vært utsatt for smitte er å ta en test for å finne ut av om du kan være smittet eller ikke. Vi ønsker ikke at folk skal la være å bruke appen fordi de er redde for å havne i karantene.

Registrering mellom etasjer eller vegger

Det er en risiko for at Bluetooth-signalene går gjennom vegger på korte avstander. Det kan bety at du får beskjed om naboer eller andre du er i nærheten av, men ikke i kontakt med, registreres som smittet. Det er en av grunnene til at vi oppfordrer folk til å teste seg ved melding, og ikke gå i karantene.

Batteribruk, Bluetooth og mobildata

Mange opplevde at den forrige appen brukte mye batteri. Siden dette er en helt annen løsning enn den forrige, vil den ikke bruke like mye strøm. Den bruker heller ikke mye mobildata og påvirker ikke annen Bluetooth-kommunikasjon.

Bruke appen på flere telefoner

Har du flere telefoner du bruker, for eksempel en jobb- og en privattelefon, kan du laste ned og bruke appen på de enhetene du ønsker. Vil du dele ditt positive testresultat med andre, kan du gjøre det på opptil tre forskjellige telefoner. Men husk at hvis du registrerer deg smittet på én enhet, vil denne sende beskjed til dine to andre enheter om disse har vært i nærheten av hverandre.

Informasjon om Smittestopp på flere språk

Det er laget informasjonsmateriell på 43 ulike språk, samt en rekke filmer på ulike språk:

Det gjennomføres også en kampanje med kort informasjon om appen på ti ulike språk.

Hva er forskjellen mellom ny og gammel Smittestopp-app?

Bortsett fra navnet har disse to appene nesten ingen ting til felles.

Den nye Smittestopp-appen er en helt ny teknisk løsning, og skiller seg fra den gamle slik:

 • Den nye appen lagrer alt på din telefon, og laster ikke opp informasjon til en sentral slik den gamle gjorde.
 • Den nye appen benytter kun Bluetooth og ikke GPS eller annen satelittposisjonering. Dermed lagrer
 • den ikke hvor du har vært.
 • Den nye appen bruker mindre batteri enn den gamle.
 • Den nye appen brukes kun til smittesporing, og ikke analyse eller forskning.
 • Den nye appen samler ikke inn data der du kan identifiseres, og dermed er det heller ikke noe å få innsyn i.
 • Den nye appen gir ikke automatisk beskjed til andre, det er det du selv som gjør, når du selv ønsker det.

Hvis du fremdeles har den gamle Smittestopp-appen installert, kan du trygt slette den uten at det påvirker den nye appen. Det er også trygt å la den gamle appen ligge. Den er ikke aktiv, og vil verken sende eller motta informasjon.

Ta kontakt om du har spørsmål

Hvis du har spørsmål om appen, oppfordrer vi deg først til å undersøke om du finner svar på det du lurer på her: www.helsenorge.no/smittestopp. Bruk chatten nede til høyre hvis du ikke får svar i nettartikkelen og spørsmål og svar. Ring koronatelefonen hvis du fremdeles står fast på 815 55 015.

Husk at de som bemanner telefonen får veldig mange henvendelser og har mye å svare på angående korona, så det er supert om du sjekker nettsiden og chatten først.

Historikk

22.12.2020: Lagt inn en presisering "Ingen kan se at det er du som er smittet" i avsnittet "Slik fungerer Smittestopp".

Innhold på denne siden