Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Om Smittestopp»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Om Smittestopp

Artikkel

Om Smittestopp

Smittestopp er en app fra Folkehelseinstituttet (FHI). Den er frivillig å bruke, og ett av flere tiltak som kan bidra til å begrense spredningen av covid-19. Appen har 16-års aldersgrense.

smittestopp-mobilskjerm-700.jpg

Smittestopp er en app fra Folkehelseinstituttet (FHI). Den er frivillig å bruke, og ett av flere tiltak som kan bidra til å begrense spredningen av covid-19. Appen har 16-års aldersgrense.


Innhold på denne siden

Smittestopp er tilgjengelig for Android og Apple-enheter, og kan lastes ned herfra:

Koronaviruset er svært smittsomt. Har du vært i nærheten av en smittet person, er det en risiko for at du selv har blitt smittet.

Hvis en person med koronavirus gir beskjed gjennom Smittestopp, får du melding hvis du har vært i nærheten av vedkommende. Hvis du selv blir smittet, kan du gjøre det samme. Dermed kan appen være med på å hindre at flere blir syke.

For å sikre personvernet, kan ingen app-brukerne se hvor eller når man har vært i kontakt med en smittet. Appen formidler ikke denne typen opplysninger om andre.

Det er helt frivillig å laste ned Smittestopp. Det er også frivillig å aktivere den, og å bruke den. Du kan når som helst slette både data og app.

Kan jeg bruke Smittestopp?

For å bruke appen må du ha en telefon som oppfyller disse kriteriene:

 • Apple: iOS-enheter må være oppdatert til minimum versjon iOS 12.5. Hvis telefonen din ikke er oppdatert, vil du få beskjed om at du må oppdatere operativsystemet når du prøver å laste ned appen. 
 • Android: Android-telefoner må være oppdatert til minimum versjon 6. De må også støtte Google Play-butikken og ha Google Play-tjenesten installert, versjon 20.13.xx eller høyere.

Hvis du har en eldre telefon som ikke kan oppdateres til å tilfredsstille disse kravene, kan du dessverre ikke bruke Smittestopp på den telefonen. Smittestopp vil kunne brukes på Huawei-telefoner solgt før selskapet ble stengt ute fra Google-universet.

Kan utenlandske statsborgere bruke appen?

Du kan bruke appen selv om du ikke er norsk statsborger, men hvis du ikke har norsk personnummer eller D-nummer får du ikke gitt beskjed til andre dersom du blir smittet. Grunnen til dette er at du trenger norsk personnummer eller D-nummer for å logge deg inn via ID-porten.

Språk 

Foreløpig finnes appen på bokmål, nynorsk og engelsk. Om appen skal gjøres tilgjengelig på andre språk vurderes etter hvert.

Slik fungerer Smittestopp

Appen må være både installert og aktivert på telefonen din.

Hvis du har testet positivt, oppgir du selv dette i appen. Dette er frivillig, og det er ingen som kan se at det er du som har oppgitt smitte. Testresultatet får du fra kommunen du bor i. Du kan også logge deg inn på Helsenorge og sjekke resultatene dine i Prøvesvar-tjenesten.

Slik gir du andre som bruker Smittestopp beskjed om at du er smittet:

 1. På appens hjemskjerm trykker du på «Har du testet positivt?». Du vil deretter bli spurt om å logge inn via ID-porten. Dette må du gjøre for å bekrefte at du har testet positivt. De som kun har mistanke om at de er smittet kan ikke dele dette i appen.
 2. Har du hatt symptomer på koronavirus, fører du inn når de startet. Slik kan appen beregne hvem som trenger å få beskjed om smitterisiko.
 3. Til slutt blir du spurt om du vil dele det som kalles «ID-nøkler». Disse har telefonen din sendt ut de siste 14 dagene til andre telefoner. Svarer du ja, vil relevante personer få beskjed i appen. Ingen kan se at det er du som er smittet.

Når du først har gitt samtykke til å gi beskjed til andre app-brukere om at du er smittet, og meldingen er sendt, kan ikke samtykket trekkes tilbake. 

De som mottar beskjed fra deg via appen om at de har vært utsatt for smitte, blir bedt om å teste seg for å finne ut av om de er smittet eller ikke.

Appen sender melding bare én gang, så husstandsmedlemmer eller helsepersonell som eventuell er nær deg etter at du har gått i isolasjon, vil ikke få beskjed senere.

Fortsett å bruke appen dersom du er bekreftet smittet

Hvis du har testet positivt, kan du fortsatt bruke appen, men du skal isolere deg hjemme og sørge for at du ikke er i nærheten av andre mennesker.

Hvis du skulle teste positivt flere ganger, kan du igjen bruke appen til å dele dette med andre app-brukere.

Bluetooth og nøyaktighet

Det vil alltid være en risiko for feil ved bruk av Bluetooth-teknologi. FHI har jobbet med simuleringer for å teste hvordan treffsikkerheten påvirkes, for eksempel på en buss. Det er forskjell på om du har telefonen i lomma eller i hånden.

Smittestopp gir deg ikke beskjed om å gå i karantene

Siden apper som baserer seg på Bluetooth-teknologi (som Smittestopp) ikke er 100 prosent treffsikre, trenger du ikke gå i karantene som følge av beskjed om smitterisiko.

Det viktigste du kan gjøre dersom du får beskjed fra appen om at du har vært utsatt for smitte er å ta en test for å finne ut av om du kan være smittet eller ikke. Vi ønsker ikke at folk skal la være å bruke appen fordi de er redde for å havne i karantene.

Registrering mellom etasjer eller vegger

Det er en risiko for at Bluetooth-signalene går gjennom vegger på korte avstander. Det kan bety at du får beskjed om naboer eller andre du er i nærheten av, men ikke i kontakt med, registreres som smittet. Det er en av grunnene til at vi oppfordrer folk til å teste seg ved melding, og ikke gå i karantene.

Batteribruk, Bluetooth og mobildata

Mange opplevde at den forrige appen brukte mye batteri. Siden dette er en helt annen løsning enn den forrige, vil den ikke bruke like mye strøm. Den bruker heller ikke mye mobildata og påvirker ikke annen Bluetooth-kommunikasjon.

Bruke appen på flere telefoner

Har du flere telefoner du bruker, for eksempel en jobb- og en privattelefon, kan du laste ned og bruke appen på de enhetene du ønsker. Vil du dele ditt positive testresultat med andre, kan du gjøre det på opptil tre forskjellige telefoner. Men husk at hvis du registrerer deg smittet på én enhet, vil denne sende beskjed til dine to andre enheter om disse har vært i nærheten av hverandre.

Bruk av appen i EU og EØS

Du kan både gi og få beskjed om du har vært i nærheten av noen som har fått påvist koronavirus i EU og EØS, uavhengig av hva slags nasjonal smittesporingsapp de bruker. Dette fungerer kun hvis du tester deg og melder om smitte fra ditt eget land, altså hvis du for eksempel er kommet hjem fra reise i utlandet. 
 
Deling av data med andre land er frivillig, og du vil bli bedt om samtykke til dette hvis du melder deg smittet. Hvis du får melding om at du har vært i nærheten av en smittet person, fungerer appen som normalt. Du vil ikke se hvem det gjelder eller hvor vedkommende ble smittet, og ditt samtykke er dermed ikke nødvendig.
 
Flere europeiske land har utviklet sine egne smittesporingsapper basert på Apple-Google-rammeverket, som norske Smittestopp bruker. Utveksling av data gjøres gjennom en felles europeisk server. Alle landene er sammen databehandlingsansvarlige for informasjonen som utveksles. 

Land som er tilknyttet ordningen

Landene som i dag er tilknyttet den felles-europeiske serveren som utveksler data mellom appene er Danmark, Tyskland, Irland, Spania, Lativa, Polen, Kypros, Kroatia, Østerrike, Finland, Nederland og Belgia.

Hva er effekten av Smittestopp?

Jo flere som laster ned Smittestopp, jo større effekt vil appen ha. I begynnelsen av februar hadde 846 100 lastet ned appen. Det tilsvarer 19,3 prosent av befolkningen over 16 år.

Ut fra selve appen vet vi kun hvor mange som har lastet den ned, og hvor mange som har meldt seg smittet i appen. Vi må altså estimere effekten av appen på andre måter.

Appen vil fange opp de fleste i nærheten av en smittet, hvis alle bruker appen

Ut fra tester av appen som vi gjorde før lansering, med simuleringer av buss-transport og butikk-kø, vet vi at Smittestopp oppdager 80 prosent av nærkontaktene. Appen oppdager flere nærkontakter når den er i hånda og ikke i lomma, og Android-telefoner oppdager noen flere nærkontakter enn iPhoner. 

FHI har blant annet gjennomført en studie i samarbeid med Oslo kommune for å undersøke risikofaktorer for å bli eksponert for covid-19 under det mest omfattende smittepresset mellom 8. og 29. mars 2021. Av alle deltakerne i studien fra Oslo oppga 353 personer (34 prosent) at de hadde lastet ned Smittestopp-appen (31 prosent av smittede og 35 prosent av kontrollgruppe). Av 108 smittede som hadde lastet ned appen oppga 13 personer (12 prosent) at de hadde fått beskjed om å ha vært i nærheten av noen som var smittet med covid-19, og 45 (42 prosent) hadde gitt beskjed gjennom appen om at de var smittet med covid-19.

FHI henter inn data blant annet via Symptometer, en ukentlig undersøkelse som har rundt 35 000 respondenter. Tall vi hentet ut 9. februar for 2021 viser at totalt 3 343 personer sa de var testet, 17 av disse, som tilsvarer 8 prosent av personene som har svart på undersøkelsen, sa at grunnen for testing var melding i Smittestopp. 1 av disse oppgav å ha fått en positiv test for korona, 14 fikk negativ test, og for 2 var resultatet ikke kjent. Ut fra dette kan vi estimere på nasjonalt nivå at fra 1. januar til 9. februar hadde rundt 3 400 personer som var blitt testet har fått en melding i Smittestopp, og at 1 400 testet seg basert på melding i Smittestopp alene.

FHI vil fortsette med å finne gode måter å måle effekten av Smittestopp på fremover. 

Informasjon om Smittestopp på flere språk

Det er laget informasjonsmateriell på 43 ulike språk, samt en rekke filmer på ulike språk:

Det gjennomføres også en kampanje med kort informasjon om appen på ti ulike språk.

Hva er forskjellen mellom ny og gammel Smittestopp-app?

Bortsett fra navnet har disse to appene nesten ingen ting til felles.

Den nye Smittestopp-appen er en helt ny teknisk løsning, og skiller seg fra den gamle slik:

 • Den nye appen lagrer alt på din telefon, og laster ikke opp informasjon til en sentral slik den gamle gjorde.
 • Den nye appen benytter kun Bluetooth og ikke GPS eller annen satelittposisjonering. Dermed lagrer
 • den ikke hvor du har vært.
 • Den nye appen bruker mindre batteri enn den gamle.
 • Den nye appen brukes kun til smittesporing, og ikke analyse eller forskning.
 • Den nye appen samler ikke inn data der du kan identifiseres, og dermed er det heller ikke noe å få innsyn i.
 • Den nye appen gir ikke automatisk beskjed til andre, det er det du selv som gjør, når du selv ønsker det.

Hvis du fremdeles har den gamle Smittestopp-appen installert, kan du trygt slette den uten at det påvirker den nye appen. Det er også trygt å la den gamle appen ligge. Den er ikke aktiv, og vil verken sende eller motta informasjon.

Ta kontakt om du har spørsmål

Hvis du har spørsmål om appen, oppfordrer vi deg først til å undersøke om du finner svar på det du lurer på her: www.helsenorge.no/smittestopp. Bruk chatten nede til høyre hvis du ikke får svar i nettartikkelen og spørsmål og svar. Ring koronatelefonen hvis du fremdeles står fast på 815 55 015.

Husk at de som bemanner telefonen får veldig mange henvendelser og har mye å svare på angående korona, så det er supert om du sjekker nettsiden og chatten først.

Historikk

25.05.2021: Oppdatert kapitlet om effekten av Smittestopp med informasjon fra nyhetssak om preprint om effekten av appen samt undersøkelse i Oslo. 

15.02.2021: Oppdatert med kapittel om at Smittestopp nå kan varsle på tvers av landegrenser i EU og EØS, og lagt inn kapittel om hva vi vet om effekten av Smittestopp så langt. 

22.12.2020: Lagt inn en presisering "Ingen kan se at det er du som er smittet" i avsnittet "Slik fungerer Smittestopp".