Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Rundt 500 barn blir årlig innlagt med influensa»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Rundt 500 barn blir årlig innlagt med influensa

Nyhet

Rundt 500 barn blir årlig innlagt med influensa

Årlig legges rundt 500 barn inn på norske sykehus på grunn av influensa. Barn i risikogruppene er mer utsatt for influensarelatert sykehusinnleggelse enn andre barn. Risiko for alvorlig influensasykdom blir mindre dersom man tar vaksine, men mange barn i risikogruppene blir ikke vaksinert.

Årlig legges rundt 500 barn inn på norske sykehus på grunn av influensa. Barn i risikogruppene er mer utsatt for influensarelatert sykehusinnleggelse enn andre barn. Risiko for alvorlig influensasykdom blir mindre dersom man tar vaksine, men mange barn i risikogruppene blir ikke vaksinert.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Vaksineringen mot influensa er godt i gang over hele landet, og i år har Folkehelseinstituttet (FHI) kjøpt inn et rekordantall vaksiner. Risikogruppene, blant annet gravide, og barn og voksne med underliggende sykdommer, anbefales å ta influensavaksinen årlig.   

– I en tid der vi allerede har høye innleggelsestall for covid-19 og RS-virus, så er det viktigere enn noensinne å ta influensavaksinen. Nå har det gått to år siden viruset hadde fotfeste her i landet, og vi må ta høyde for at årets sesong kan bli kraftig, sier leder for FHIs influensavaksinasjonsprogram, Kjersti Rydland. 

Barn beskyttes av vaksine 

Mens man antar at mellom 5 til 10 prosent av den generelle befolkningen får symptomgivende influensa hver sesong, er anslaget blant barn på hele 20 prosent. De aller fleste barn tåler godt en influensainfeksjon, men barn med noen kroniske tilstander blir oftere alvorlige syke av influensa enn andre barn. 

Det er beregnet at rundt 5 prosent av barnepopulasjonen i Norge tilhører en risikogruppe for alvorlig influensa. Dette utgjør anslagsvis 55-60.000 barn. Vaksinasjonsdekningen blant barn i risikogruppene har imidlertid pleid å være langt lavere enn ønskelig. Fram til og med uke 45, er kun 0,7 % av norske barn i alderen 0-17 år registrert som influensavaksinert, ifølge det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK. 

– Vi oppfordrer foreldre med barn i risikogruppene, til å vaksinere barna. Det er særlig viktig at barn med flere risikotilstander, mer alvorlig eller dårlig regulert sykdom, tar vaksine, da disse barna har høyest risiko for alvorlig influensa, sier Kjersti Rydland. 

Ny risikogruppe 

Fra i år er det også kommet en ny anbefaling. Barn født prematurt, anbefales nå årlig influensavaksine fra de er seks måneder og til de fyller fem år. Anbefalingen gjelder særlig barn født ekstremt prematurt, altså før uke 32.  

Gravide også en risikogruppe 

En annen viktig risikogruppe er gravide. De anbefales vaksine i andre og tredje trimester. På denne måten vil også barnet kunne beskyttes mot influensaviruset de første seks månedene etter fødsel.  

Totalt tilhører omtrent 1,6 millioner nordmenn risikogrupper for alvorlig influensa.  

Foreløpig lav influensaaktivitet 

Overvåkingen fra uke 45 viser at influensaaktiviteten i Norge foreløpig er svært lav. Selv om det er påvist sporadiske tilfeller i løpet av høsten, ser vi ingen tegn til vedvarende smitte med influensavirus i Norge ennå. Det ser også ut til at influensasmitten i Europa er på et stabilt lavt nivå. 

Influensavaksine anbefales alle som er over 65 år, barn og voksne i definerte risikogrupper, gravide og helsepersonell. 

Influensavaksinen er gratis for personer i risikogruppene og kan fås hos fastlegen eller hos kommunen. For barn under 16 år og personer med frikort, vil egenandelen hos fastlegen på 50 kroner også falle bort. Apotekene setter også influensavaksine, men her må man betale for både vaksine og vaksinering. 

Les også: