Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Endringer oppdaget i koronavirus fra Trondheim»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Endringer oppdaget i koronavirus fra Trondheim

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Nyhet

Endringer oppdaget i koronavirus fra Trondheim

Publisert

FHI mottok prøver fra smitteutbrudd i Trondheim fredag og har gjennom helgen fått avdekket at det i Trondheim nok er flere forskjellige undergrupper av koronaviruset.

FHI mottok prøver fra smitteutbrudd i Trondheim fredag og har gjennom helgen fått avdekket at det i Trondheim nok er flere forskjellige undergrupper av koronaviruset.


Den ene undergruppen er knyttet opp mot utbruddet i forbindelse med utestedet Lille London. Virus fra dette utbruddet tilhører en liten genetisk undergruppe i Norge som har flere endringer i overflateproteinet, som både gjør overflateproteinet noe kortere enn det normale, og som kanskje kan påvirke binding til celler i menneske.

– På hvilken måte disse endringene eventuelt påvirker virusets evne til å smitte eller gi sykdom er ennå uavklart, sier Karoline Bragstad, seksjonsleder ved Folkehelseinstituttet.

Bragstad sier at Folkehelseinstituttet forventer å finne flere nye varianter av koronaviruset ettersom instituttets arbeid med å analysere virus nå har kommet ordentlig i gang.

Vanlig med endringer

Endringer i virus er vanlig. Noen endringer kan ha betydning for smittsomhet, andre ikke. Så langt er det virus fra turistbussen fra Rogaland og virus fra utbruddet i Trondheim som har hatt endringer som det er viktig å undersøke nærmere.

Siden viruset er forskjellig fra andre virus vi har fått til analyse i Norge så langt vil de enkelt la seg spore i smitteovervåkingen framover. Når flere prøver analyseres vil vi kanskje få svar på om vi har hatt dette viruset i Norge tidligere og om vi kommer til å se mer smitte med det andre steder framover.

Endringene i utbruddsviruset fra Trondheim er ulikt endringene sett i virus fra turistbussen fra Rogaland og det er ikke snakk om samme variant av viruset.

Hør mer om mutasjoner i koronaviruset i Folkehelsepodden (Podcast)