Smitte med Salmonella i Norge etter kontakt med småfugl og katt
Nyhet
|Publisert
FHI har de siste månedene etterforsket en økning i antall personer som er smittet med mage-tarmbakterien Salmonella Typhimurium. Noen av personene tilhører et utbrudd hvor kontakt med småfugl eller katt er antatt smittekilde. God håndhygiene er viktig for å forebygge smitte fra dyr til mennesker.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenTotalt er det påvist salmonellabakterier med lik genetisk profil hos 10 personer som kan kobles til dette utbruddet. Personene har blitt syke mellom mars og juni 2024. De er bosatt i Trøndelag (4), Vestland (2), Agder (1), Møre og Romsdal (1), Nordland (1) og Troms (1) fylke, er i alderen 0 - 69 år, og flere er barn.
– Bakterier med lik genetisk profil er også påvist i prøver fra én katt i tillegg til at den tidligere er påvist hos småfugl, sier fungerende seksjonssjef Umaer Naseer ved FHI.
Folkehelseinstituttet har samarbeidet med Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å kartlegge om personene i utbruddet kan ha en felles smittekilde. Åtte av de syke har oppgitt at de har hatt kontakt med katt eller småfugl i tiden før de ble syke.
– Salmonella skilles ut i dyrenes avføring og for å forebygge smitte til mennesker er det viktig å vaske hendene etter all kontakt med småfugl og katt, sier Umaer Naseer.
Symptomer på salmonellainfeksjon
De vanligste symptomene på salmonellainfeksjon er diaré, kvalme, oppkast, feber og magesmerter. Infeksjonen varer vanligvis i 4-10 dager, og går over av seg selv uten behandling. Dehydrering, spesielt hos barn, kan forekomme.
Slik smitter Salmonella fra småfugl og katt
Salmonella er en zoonose, noe som innebærer at bakterien kan smitte mellom dyr og mennesker. Den vanligste smittemåten for Salmonella er gjennom forurenset mat og drikke, men smitte kan også skje ved direkte kontakt med husdyr, inkludert kjæledyr (katt, hund, reptiler, fugler) og ville dyr (småfugler og pinnsvin), eller indirekte, for eksempel gjennom sandkasser og sølevann forurenset med avføring fra katt eller småfugl. I Norge er småfugler som samles på fuglebrettene vinterstid en kilde til salmonellainfeksjon hos mennesker. Katter som går ute og fanger småfugl, kan også bli smittet og kan føre smitten videre til mennesker. Infeksjon med slike småfuglvarianter av Salmonella ses særlig hos barn.
Råd om forebygging av smitte fra småfugl og katter
- Vask hendene etter direkte kontakt med småfugl eller avføringen deres, og etter håndtering eller rengjøring av fôringsplasser for småfugl (f.eks. fuglehus eller fuglebrett).
- Vask hendene godt etter kontakt med kjæledyr (f.eks. kos, børsting og bading) og etter rengjøring av bur og avføringskasser.
- Vask hendene til barn etter at de har vært ute og lekt, spesielt dersom de har lekt ved fuglebrett eller på steder hvor katter kan ha gjort fra seg, som for eksempel sandkasser.
- Dersom katten (eller annet kjæledyr) er syk, er i tillegg dette viktig:
- God håndhygiene ved pleie.
- Unngå at kjæledyret slikker mennesker.
- Pass på at kjæledyret ikke har tilgang til områder hvor det håndteres mat og drikke.
- Barn, eldre og immunsvekkede bør unngå nærkontakt.
Mattilsynet og Veterinærinstituttet har også publisert nyhet om dette:
Se også:
- Økning av smittetilfeller med salmonellose
- Smitte fra dyr – forekomst og risiko
- Salmonellose – håndbok for helsepersonell
- Flere påvisninger av Salmonella hos katt enn på flere år (Veterinærinstituttet)
- Informasjon til veterinærer om salmonellainfeksjoner på hund og katt (Mattilsynet)