Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Salget av forkjølelsesmidler økte sterkt etter pandemien»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Salget av forkjølelsesmidler økte sterkt etter pandemien

Nyhet

Salget av forkjølelsesmidler økte sterkt etter pandemien

Salget av forkjølelsesmidler økte med 56 prosent i 2022, etter en periode med redusert salg under pandemien, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.

Salget av forkjølelsesmidler økte med 56 prosent i 2022, etter en periode med redusert salg under pandemien, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.


I 2020 og 2021 gikk det reseptfrie salget av slimløsende midler og midler mot hoste og sår hals sterkt ned i forhold til årene før pandemien. Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at salget økte igjen i 2022. Salget av nesespray mot forkjølelse økte fra 2020 til 2021 og fortsatte å øke også i 2022.

Figur 1 viser salg av slimløsende midler, halsmidler og hostedempende midler målt i tusen pakninger i perioden 2018–2022. Kilde: Grossistbasert Legemiddelstatistikk, Folkehelseinstituttet
Salg av slimløsende midler, halsmidler og hostedempende midler målt i tusen pakninger i perioden 2018–2022. Kilde: Grossistbasert Legemiddelstatistikk, Folkehelseinstituttet.

Skyldes mindre bruk under pandemien

– Det økte salget av disse midlene fra 2021 til 2022 skyldes det lave salget av disse midlene i løpet av pandemien, sannsynligvis på grunn av sosial distansering og andre tiltak mot covid-19, sier avdelingsdirektør for avdeling for Legemiddelstatistikk, Mohammad Nouri Sharikabad i Folkehelseinstituttet.

Se alle de nye tallene her:

Hvert år publiserer Folkehelseinstituttet (FHI) tall fra sin grossistbaserte legemiddelstatistikk om salget av reseptfrie legemidler det foregående året. Grossistene rapporterer salget til FHI, som analyserer, kommenterer og publiserer dem. Grossistbasert legemiddelstatistikk omfatter alt salg av legemidler fra grossist til apotek, dagligvare og institusjoner.

Nesespray og smertestillende økte fra 2021 til 2022

Salg av reseptfri nesespray mot forkjølelse har hatt en konstant økning de siste årene, og fra 2018 til 2022 er økningen på hele 36 prosent. Det eneste året med nedgang i forhold til året før var pandemiåret 2020.
FHI presiserer at nesespray mot tett nese ved forkjølelse og akutt bihulebetennelse kjøpt reseptfritt kun skal brukes til korttidsbehandling, og ikke for tett nese forårsaket av allergi eller ved andre betennelsestilstander i neseslimhinnen, uten samråd med lege.

– Feilbruk av nesespray mot forkjølelse kan skade neseslimhinnen og forverre nesetetthet, sier Mohammad Nouri Sharikabad.

Nesespray: økte 16 prosent

I 2022 ble det totalt solgt 8,8 millioner pakninger med slimhinneavsvellende nesespray, slik som Otrivin® og Otrivin Comp®. Dette er en økning på 16 prosent fra 2021 målt i doser.
Andelen av disse reseptfrie legemidlene som selges i dagligvarehandelen fortsetter å være høy sammenlignet med det som selges i apotek.

  • For nesespray mot tett nese (xylometazolin, Otrivin®) var andelen som selges i dagligvare 74 prosent i 2022, mot 63 prosent for ti år siden.
  • For kombinasjonssprayen med xylometazolin og ipratropiumbromid (Otrivin Comp®) mot både tett og rennende nese, var andelen 50 prosent i 2022. I fjor var andelen 40 prosent og for ti år siden var den på 20 prosent.

Oksymetazolin (Rhinox®) mot tett nese har kun blitt solgt i apotek, og utgjør en liten andel av det totale salget av nesespray.

Også salget av de smertestillende legemidlene paracetamol og ibuprofen økte i 2022.

Paracetamol: økte 16 prosent

Salget av reseptfri paracetamol økte med cirka 16 prosent målt i doser i 2022 sammenlignet med 2021. Det reseptpliktige salget økte med cirka 9 prosent.

Det reseptfrie salget av paracetamol utgjorde 33 prosent av totalt reseptpliktig og reseptfritt salg målt i doser. Andel solgt i dagligvarehandelen var 58 prosent av det totale salget av reseptfritt i 2021.

Ibuprofen: økte 7 prosent

Salget av reseptfri ibuprofen økte 7 prosent i 2022 sammenlignet med 2021. Andel solgt i dagligvarehandelen var 39 prosent av det totale salget av reseptfritt i 2021.