Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Flere påviste tilfeller av tuberkulosesmitte»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Flere påviste tilfeller av tuberkulosesmitte

Nyhet

Flere påviste tilfeller av tuberkulosesmitte

Folkehelseinstituttet samarbeider med kommuneoverlegen i aktuell kommune for å undersøke funn av tuberkulosesmitte hos 6 personer i Rogaland fylke. Personene ble prøvetatt (IGRA-prøve) etter funn av storfetuberkulose (Mycobacterium bovis) hos en ku som ble slaktet i november 2022.

Folkehelseinstituttet samarbeider med kommuneoverlegen i aktuell kommune for å undersøke funn av tuberkulosesmitte hos 6 personer i Rogaland fylke. Personene ble prøvetatt (IGRA-prøve) etter funn av storfetuberkulose (Mycobacterium bovis) hos en ku som ble slaktet i november 2022.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

De seks som har testet positivt følges opp lokalt i samarbeid med helsetjenesten etter standard rutiner ved tuberkulosesmitte. De positive IGRA-prøvene sier ikke noe om når smitten har oppstått eller om det dreier seg om smitte fra dyr eller mennesker. FHI samarbeider med kommuneoverlegen for å kartlegge potensielle smittekilder, inkludert mulig sammenheng med det aktuelle slaktet.  

Tuberkulosesmitte betyr ikke at man er syk 

En positiv IGRA-blodprøve betyr at man er smittet av tuberkulose. Å være smittet betyr ikke at man er syk. De fleste som smittes vil aldri utvikle sykdom. Ved eventuell sykdomsutvikling tar det vanligvis lang tid fra smitte til sykdom (fra måneder til år). Ved bekreftet smitte vil forebyggende behandling effektivt forhindre utvikling av tuberkulosesykdom.  

– Personer som er smittet uten å være syke kan ikke smitte andre, sier overlege Karine Nordstrand. 

Tuberkulosesmitte fra dyr 

Påvisningen av storfetuberkulose hos en ku i Norge i november var første påvisning på mange år. I forbindelse med smittesporingen følges derfor personer som har hatt kontakt hos kua nøye opp.

Storfetuberkulose smitter primært mellom dyr, men kan også smitte til mennesker. Vanligste smittemåte fra dyr til mennesker på verdensbasis er gjennom inntak av upasteurisert melk og melkeprodukter. Pasteurisering dreper bakteriene effektivt, og pasteurisert melk og melkeprodukter er trygt å konsumere.  

Folkehelseinstituttet anser at det ikke er noen risiko for smitte av tuberkulose til befolkningen generelt i dette tilfellet, sier overlege Karine Nordstand.  

Smitte til mennesker gjennom kontakt med storfe forekommer relativt sjeldent og i all hovedsak til personer som har hatt tett kontakt over tid med et dyr med pågående lungesykdom.  

Om tuberkulose 

Tuberkulose forårsakes av mykobakteriearter som tilhører Mycobacterium tuberculosis-komplekset, og inkluderer M. tuberculosis som er vanligst ved tuberkulose hos mennesker og M. bovis som fører til storfetuberkulose.  

Tuberkulosesmitte mellom mennesker skjer gjennom luftbåren spredning av tuberkulosebakterien fra en person med lungetuberkulose. Tuberkulose i andre av kroppens organer, for eksempel lymfeknuter eller skjelett, er i praksis ikke smittsomt. Nærkontakter, og særlig personer i samme husstand, er mest utsatt for smitte. Likevel blir erfaringsmessig kun halvparten av de nærmeste kontaktene smittet. Av de som har blitt smittet, vil mellom 5 og 10 prosent bli syke av tuberkulose en gang i løpet av livet. 

Les mer om tuberkulose: