Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «FHI søker 5000 deltakere til munnbindeksperiment»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • FHI søker 5000 deltakere til munnbindeksperiment

Nyhet

FHI søker 5000 deltakere til munnbindeksperiment

Vil du hjelpe oss med å finne ut om munnbind i det offentlige rom beskytter mot luftveisinfeksjoner og COVID-19?

OM CEIR .png

Vil du hjelpe oss med å finne ut om munnbind i det offentlige rom beskytter mot luftveisinfeksjoner og COVID-19?


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Senter for forskning på epidemitiltak (CEIR) ved Folkehelseinstituttet (FHI) gjennomfører studier for å øke kunnskapen om smitteverntiltak og hvordan de fungerer. Nå starter de en munnbindstudie.

– De siste tre årene er det innført flere tiltak, ofte på et tynt kunnskapsgrunnlag, som har stor påvirkning på folk og næringsliv. Får vi en ny pandemi, er det essensielt at vi vet mer om hvordan tiltak som munnbindkrav fungerer, sier senterleder Atle Fretheim.

Er du villig til å bruke munnbind i to uker?

Mye tyder på at bruk av munnbind bidrar til å beskytte mot smittespredning, men det er stor usikkerhet om hvor stor denne beskyttelsen er. For å få mer kunnskap setter FHI nå i gang en munnbindstudie:

– Alle som er villige til å bruke munnbind i 14 dager når de er ute blant folk, kan bidra, sier Atle Fretheim, leder for FHIs Senter for forskning på epidemitiltak (CEIR).

FHI ønsker å rekruttere rundt 5000 deltakere blant befolkningen i Norge. Studien er et randomisert forsøk. Det innebærer at de som melder seg på blir tilfeldig fordelt i to grupper, der den ene skal bruke munnbind, den andre ikke.

Etter to uker skal alle deltakerne fylle ut et kort spørreskjema, blant annet om symptomer på luftveisinfeksjon. Deltakerne som blir plukket ut til å bruke munnbind trenger ikke bruke munnbind på jobb eller hjemme, men må være villig til å bruke munnbind når man er ute blant folk på fritiden og til og fra jobb.

– Ved å sammenlikne forekomsten av luftveisinfeksjon i de to gruppene, kan vi se om munnbind beskytter, forteller Runar Solberg som er prosjektleder for studien.

Håper å se mange med munnbind

Det er mange virus som sirkulerer nå, og det gir forskerne en god anledning til å vurdere effekt av munnbind for den som har det på.

– Dersom du observerer noen med munnbind på bussen eller butikken er det sannsynligvis en person som viser samfunnsansvar ved å delta i studien, avslutter Solberg.

Alle som deltar i studien, blir med i trekning om gavekort på 5000 kr.

Les mer om studien – og meld deg gjerne på!