Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Bekymringsfull økning i gonoré»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Bekymringsfull økning i gonoré

Nyhet

Bekymringsfull økning i gonoré

I løpet av 2022 har det vært en sterk økning av gonorétilfeller i Norge, særlig hos unge heteroseksuelle. FHI ber helsetjenesten være årvåken. – Gonoré er svært smittsomt. Nå må vi få de unge til å bruke kondom, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen i FHI.

Plakat med fakta og råd om gonoré (kan lastes ned via lenke nederst i nyhetssaken).
Plakat med fakta og råd om gonoré (kan lastes ned via lenke nederst i nyhetssaken). Illustrasjon/plakat: FHI

I løpet av 2022 har det vært en sterk økning av gonorétilfeller i Norge, særlig hos unge heteroseksuelle. FHI ber helsetjenesten være årvåken. – Gonoré er svært smittsomt. Nå må vi få de unge til å bruke kondom, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen i FHI.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

– Særlig bekymringsfull er den sterke økningen av smitte hos unge kvinner. Kvinner smittes lettere og risikerer mer alvorlig sykdom enn menn, sier Øivind Nilsen.

Forekomsten av gonoré økte betydelig i 10-årsperioden fra 2010 og fram mot pandemien i 2020, særlig blant menn som har sex med menn, men gikk sterkt ned under pandemien. I løpet av 2022 har forekomsten økt igjen (figur 1), særlig fra august, blant unge heteroseksuelle i forbindelse med normal gjenåpning av universiteter og høyskoler. Dette viser tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Meldte tilfeller hos kvinner er tidoblet på få år

Tallene for 2022 viser at det er en tidobling av meldte gonorétilfeller blant kvinner sammenliknet med for få år siden, fra 51 tilfeller i 2012 til 499 i 2022.

De fleste som ble meldt smittet i 2022 er i aldersgruppen 20-29 år, med en medianalder på 22 år blant kvinner og 25 år blant heteroseksuelt smittede menn.

FHI varslet allerede i august i fjor smittevernlegene og klinikkene i de mest berørte kommunene, blant annet Bergen, Oslo, Trondheim og Stavanger, om situasjonen. Da ble det satt i verk målrettet informasjon inn mot studentmiljøene og helsestasjoner, inkludert omfattende medieomtale.

Den bekymringsfulle utviklingen fortsetter i 2023 med 277 nye tilfeller meldt bare i januar (figur 1), hvorav 116 tilfeller blant kvinner. Dersom denne utviklingen fortsetter, ligger det an til mer enn 3000 gonorétilfeller i 2023.

Figur 1. Tilfeller av gonoré meldt MSIS 2022- januar 2023 etter diagnosemåned, smittemåte og kjønn

figur1_gonore.png

Figur 2. Tilfeller av gonoré meldt MSIS 1993-2022 etter diagnoseår, smittemåte og kjønn

figur2_gonore.png

Frykter utbrudd blant unge heteroseksuelle

– Gonoré er svært smittsomt. Utbruddspotensialet er betydelig dersom infeksjonen nå etablerer seg blant heteroseksuelle unge, der hyppig partnerbytte og lav kondombruk er utbredt, sier Øivind Nilsen.

Økt oppmerksomhet om sykdommen og kunnskap om smitterisiko hos de unge er særlig viktig.

– Nå må vi få de unge til å bruke kondom. Husk at det er i møte med en ny eller tilfeldig partner nesten all smitte skjer – bruk alltid kondom da, oppfordrer han.

Riktig behandling og grundig smittesporing er viktig

– Målrettet testing og diagnostikk, og korrekt valg av antibiotika i behandling, samt grundig smittesporing i helsetjenesten er nå avgjørende for å få situasjonen under kontroll, sier Nilsen.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet følger nøye med på situasjonen, og sender nå ut brev til landets kommuneleger med informasjon om situasjonen, råd om forebyggende tiltak, tilgjengelighet for testing, behandling, og viktigheten av grundig smittesporing. FHI har også utarbeidet informasjonsmateriell rettet mot publikum som helsetjenesten kan bruke.

Om gonoré

Gonoré smitter gjennom seksuell kontakt via slimhinner i kjønnsorganene, hals eller endetarm. 

Smitterisikoen ved et ubeskyttet vaginalt samleie med smittet partner er 50-70 prosent for kvinner og 20-30 prosent for menn.

Ubehandlet gonoré kan være smitteførende i flere måneder.

Gonoré kan smitte fra mor til barn under fødsel og gi alvorlig øyeinfeksjon.

Omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, har ingen symptomer.

Tiden fra smitte til symptomer er oftest cirka én uke. 

De vanligste symptomer hos kvinner er endret utflod, mellomblødninger og smerter i nedre del av magen. Menn får vanligvis symptomer, og da i form av svie ved vannlating og utflod (ofte, men ikke alltid rikelig; “dryppert”) fra urinrøret.

Infeksjonen kan utvikle seg til betennelse i eggledere og bekken hos kvinner og bitestikler hos menn. Det kan gi senvirkninger i form av kroniske smerter og sterilitet.

Gonoréinfeksjon i hals eller endetarm gir oftest ingen symptomer, eller blir mistolket å ha annen årsak.

Infeksjonen behandles med antibiotika. Riktig bruk av antibiotika er svært viktig fordi bakterien lett utvikler resistens.

Kontakt medievakten på FHI, tlf. 21 07 83 00, for mediehenvendelser.