Viktig med influensavaksinering av barn i risikogruppene
Nyhet
|Publisert
Nye tall viser svært lav vaksinasjonsdekning mot influensa blant barn i risikogruppene, og dette bekymrer FHI. Det er viktig å få vaksinert flere før influensautbruddet er i gang.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenForekomsten av influensa er ifølge ukesrapport for uke 46 økende, men fremdeles lav. Økningen ser ut til å inntreffe noe tidligere enn normalt. Enkeltutbrudd er allerede varslet FHI. Virusovervåkingen viser også at det influensaviruset som nå dominerer er et virus som i større grad smitter små barn enn andre influensavirus. Det ventes derfor langt flere influensasyke små barn denne vinteren.
Smitten kan øke raskt fremover
– Influensasmitten øker, og det er mulig vi får er en tidligere topp enn på flere år, sier Kjersti Rydland, leder for FHIs influensavaksinasjonsprogram.
FHIs ukerapport (lenke) denne uken viser at dekningen blant barn i risikogruppene fortsatt er svært lav. 4,4 prosent i av risikobarna 0–8 år og 5,6 prosent blant risikobarna 9–17 år har blitt registrert som vaksinerte.
Lurt å vaksinere nå
– Det tar 10 til 14 dager fra influensavaksinen settes til du kan forvente effekt. Derfor er det best å få vaksinert barna i risikogruppene nå. Foreldre til barn i risikogrupper bør ta kontakt med fastlege eller kommune for å få informasjon om vaksinasjon, sier Kjersti Rydland i FHI.
Barn får oftere influensa enn voksne og de aller fleste barn tåler influensa godt. Barn med kroniske eller alvorlige sykdommer har likevel en høyere risiko for alvorlig influensasykdom. Det er omtrent 8 prosent av barn mellom 0 og 17 år som er i risikogruppen, noe som utgjør rundt 81.000 barn. Disse står for en fjerdedel av de influensarelaterte innleggelsene blant barn til tross for at de er en liten gruppe.
Komplikasjoner ved smitte
Barn med risikotilstander kan oppleve at grunnsykdommen forverres når de får influensa. Dette kan skje i form av symptomforverring, eller ved at det blir vanskeligere å regulere sykdommen med medisinene de går på til vanlig.
– Influensa kan også føre med seg andre alvorlige komplikasjoner som lungebetennelse, samt økt risiko for ørebetennelse, bihulebetennelse, og blodforgiftning, sier Kjersti Rydland.
Lite immunitet på grunn av pandemien
Influensa har stort sett vært fraværende under pandemien på grunn av strenge smitteverntiltak, og vår beskyttelse mot influensa er dermed lav.
– Noen barn har aldri hatt influensa, og har dermed ingen eller lite immunitet, og det betyr at mange kan bli syke. Derfor er det svært viktig at risikogruppene får influensavaksinen i år. Vi oppfordrer også kommuner og helseforetak til å sikre et mest mulig tilgjengelig tilbud, slik at det er lett å få tilgang til influensavaksinen. Vaksinasjonsstedene kan nå også bestille nesesprayvaksine fra FHI til samme pris som den vanlige vaksinen. Den kan brukes av de fleste barn mellom 2-17 år, sier Kjersti Rydland i FHI.
Også viktig med 4. dose av koronavaksine
FHI anbefaler også ny oppfriskningsdose for høst- og vintersesongen for ungdom i aldersgruppen 12–17 år med alvorlig grunnsykdom.
Kommunene har stående tilbud til alle i denne målgruppen om å ta oppfriskningsdose. Oppfriskningsdosen kan også tas samtidig med influensavaksine, og FHI oppfordrer alle i målgruppen til å vurdere dette.