Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Utbruddsbakterien funnet i engangs vaskeklut brukt i helsetjenesten»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Utbruddsbakterien funnet i engangs vaskeklut brukt i helsetjenesten

Nyhet

Utbruddsbakterien funnet i engangs vaskeklut brukt i helsetjenesten

Utbruddet med bakterien Pseudomonas aeruginosa i 33 sykehus i Norge omfatter nå 239 pasienter. Oslo universitetssykehus (OUS) har påvist utbruddsbakterien i én pakke med ferdig fuktede engangs vaskekluter som ofte brukes til intensivpasienter i sykehus.

Utbruddet med bakterien Pseudomonas aeruginosa i 33 sykehus i Norge omfatter nå 239 pasienter. Oslo universitetssykehus (OUS) har påvist utbruddsbakterien i én pakke med ferdig fuktede engangs vaskekluter som ofte brukes til intensivpasienter i sykehus.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Det er påvist P. aeruginosa utbruddsstamme i én ferdig fuktet engangs vaskeklut fra en uåpnet pakke av vaskeklutproduktet «Oasis Bedbath, Unperfumed» fra produsenten Vernacare i England. I dag er det påvist Pseudomonas aeruginosa i ytterligere åtte kluter i samme batch, og disse åtte vil nå genotypes for å undersøke om de er identiske med utbruddsstammen. Funnene styrker mistanken om at klutene kan være smittekilde. Videre undersøkelser gjennomføres og det kartlegges om klutene har vært i bruk i helse- og omsorgstjenesten utenfor sykehus. Engangsklutene er et ikke-sterilt kosmetisk produkt.

– Helseforetakene har deltatt i en omfattende utbruddsetterforskning hvor blant annet kartlegging av smittede pasienter og undersøkelse av produkter og utstyr de har vært i kontakt med, har vært prioritert. Nå blir det viktig å finne omfanget av forurensing i mistenkt produkt, sier overlege Kirsten Gravningen ved Folkehelseinstituttet.

Etter funn av utbruddsbakterien i vaskeklutene, har Oslo universitetssykehus (OUS) tatt kontakt med Sykehusinnkjøp som er innkjøpstjenesten for spesialisthelsetjenesten. Sykehusinnkjøp har varslet alle helseforetak i Norge om inntil videre å stoppe bruk av vaskeklutene fra den aktuelle produsenten. De har også varslet den norske distributøren om funnet, og Mattilsynet følger opp som tilsynsmyndighet for kosmetiske produkter. FHI har bedt helseforetakene oppbevare produktene for eventuell videre undersøkelse.

– Under utbruddsetterforskningen har vi jobbet langs flere linjer samtidig. Det er gjort regelmessig testing av ulike pasientgrupper og kartlegging og undersøkelse av produkter i sykehus. Vi har derfor god oversikt over omfanget av utbruddet, og få av de som er blitt smittet har blitt alvorlig syke, avslutter Gravningen.

Arbeid med utbruddet

Folkehelseinstituttet (FHI) har koordinert en utbruddsgruppe med fagpersoner fra alle helseregioner som har jobbet systematisk for å begrense utbruddet og finne smittekilden. Det første tilfellet vi kjenner til ble oppdaget i oktober 2021 i Helse Nord, som oppdaget og ledet utbruddet i startfasen, før det ble kjent at det også var tilfeller i andre helse regioner. Siden utbruddsbakterien ble identifisert i mange sykehus, gikk mistanken i retning av en felles ekstern kilde – et forurenset produkt eller medisinsk utstyr som var i bruk til mange pasienter.

Det varsles fortsatt om nye tilfeller, så det kan være at flere enn 239 er blitt smittet.

P. aeruginosa er en vanlig forekommende bakterie som trives i vann og fuktige omgivelser, samt i sykehusmiljø. Den forårsaker sjelden sykdom hos friske, men kan gi alvorlig infeksjon hos intensivpasienter og pasienter med svekket immunforsvar. Smittede pasienter som får en infeksjon, kan behandles med antibiotika.