Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Utbrudd av Salmonella i Norge trolig knyttet til vannmelon»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Utbrudd av Salmonella i Norge trolig knyttet til vannmelon

Nyhet

Utbrudd av Salmonella i Norge trolig knyttet til vannmelon

Folkehelseinstituttet har oppdaget et nasjonalt utbrudd forårsaket av mage-tarmbakterien monofasisk Salmonella Typhimurium. Så langt er det påvist smitte hos 18 personer.

vannmelon
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Folkehelseinstituttet har oppdaget et nasjonalt utbrudd forårsaket av mage-tarmbakterien monofasisk Salmonella Typhimurium. Så langt er det påvist smitte hos 18 personer.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Utbruddsetterforskningen viser at alle de 13 personene som har blitt intervjuet så langt har spist vannmelon i løpet av de siste dagene før de ble syke.

Mattilsynet anser det som svært lite sannsynlig at vannmelonene tilknyttet utbruddet fortsatt er på markedet. Hel vannmelon har forholdsvis lang holdbarhet på 3-4 uker. De fleste personene ble syke i perioden fra slutten av juni til midten av juli 2022.

Bakteriene kan sitte i skallet på melonene og ved deling kan de komme inn i fruktkjøttet og vokse der.

— For å redusere risiko for smitte bør du følge Mattilsynets råd om trygg håndtering av melon, sier seniorforsker Umaer Naseer ved Folkehelseinstituttet.

Rådene er:

  • Ikke bruk meloner med skader i skallet som går inn til fruktkjøttet
  • Vask melonen godt og tørk den med papir før du deler den opp
  • Vask hendene dine og utstyret godt med såpe og vann etter å ha håndtert melon
  • Oppskåret melon bør oppbevares kjølig

Personene som tilhører utbruddet er mellom 1-87 år, og 10 er menn. De er bosatt i 6 ulike fylker; Møre og Romsdal (6), Vestland (6), Trøndelag (2), Rogaland (1), Troms og Finnmark (2) og Innlandet (1). 8 av dem har vært innlagt på sykehus. Det er påvist bakterier med lik genetisk profil hos alle de smittede.

Sporingsarbeidet pågår

Av de 13 personene som er intervjuet så langt har alle oppgitt å ha spist vannmelon kjøpt i ulike dagligvarebutikker. Sporing av mistenkt produkt gjøres fortløpende.

Utbruddsetterforskningen er et tett samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og kommuneoverlegene i de aktuelle kommunene.

—  Det er for tidlig å si om utbruddet er over. Vi følger situasjonen nøye, sier seniorforsker Umaer Naseer ved Folkehelseinstituttet.

Kort om salmonellose

Salmonellose er en infeksjon forårsaket av bakterien Salmonella. De vanligste symptomene er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber.

Salmonellabakterier smitter hovedsakelig gjennom mat. Smitteutbrudd med salmonella er sjelden i Norge. Forekomsten av salmonella er mye lavere blant norske husdyr og norskproduserte næringsmidler enn i de fleste andre europeiske land. Importerte matvarer fra land der salmonella er mer vanlig utgjør likevel en viss smitterisiko. I tillegg skilles Salmonella ut i avføringen hos smittede personer og kan derfor også smitte fra person til person gjennom dårlig håndhygiene.

Salmonellainfeksjon er vanligvis selvbegrensende og går over av seg selv uten behandling.

Du kan lese mer om Salmonellose i Smittevernveilederen for helsepersonell.