Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Ungdom fra hele Europa møtes for å finne løsninger på fedme blant unge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Ungdom fra hele Europa møtes for å finne løsninger på fedme blant unge

Nyhet

Ungdom fra hele Europa møtes for å finne løsninger på fedme blant unge

Innen 2030 vil over 100 millioner barn og mer enn 150 millioner ungdommer i verden ha fedme. Denne helgen møtes 70 unge ledere fra hele Europa for å diskutere politiske løsninger som skal fremme sunt kosthold og fysisk aktivitet.

Innen 2030 vil over 100 millioner barn og mer enn 150 millioner ungdommer i verden ha fedme. Denne helgen møtes 70 unge ledere fra hele Europa for å diskutere politiske løsninger som skal fremme sunt kosthold og fysisk aktivitet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

25.-27. mars samles 70 ungdommer på Sundvolden Hotel utenfor Oslo for å dele sine synspunkter og utvikle forslag til politikk som skal være med å motvirke en økende fedmetrend i Europa. Ungdomskonferansen arrangeres av det EU-finansierte CO-CREATE-prosjektet som sikter på å utvikle innovative løsninger på politisk nivå sammen med ungdommer.

CO-CREATE skal gjennom dialog utvikle ideer og tiltak som de unge selv mener er nødvendige for å sikre tilgang på sunn mat og fysisk aktivitet. CO-CREATE har de siste to årene samlet unge mennesker i Polen, Portugal, Nederland, Norge og Storbritannia gjennom nasjonale og regionale nettbaserte dialogsamlinger, blant annet ved store internasjonale begivenheter som FNs Matsystemtoppmøte i 2021.

Dokumentarfilm og dialogverktøy

På denne ungdomskonferansen vil både CO-CREATE Youth Declaration og en egen dokumentarfilm, «You(th) matter – co-creating policies to prevent childhood obesity» bli lansert. Disse lanseringene viser hvordan ungdom engasjerer seg i å bidra til politikkutforming sammen med beslutningstakere, sivilsamfunn og akademikere.

For å inkludere ungdom i dialog med beslutningstakere har EAT utviklet et eget dialogverktøy som nå blir offentliggjort. «Dialogue Forum» er et rammeverk utviklet for ungdommer i situasjoner hvor de diskuterer ideer og intervensjoner sammen med beslutningstakere.

I Norge har det blitt gjennomført dialogforum med bruk av verktøyet gjennom CO-CREATE. Ungdommer, beslutningstakere og andre interessenter møttes for å diskutere markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn under 18 år og innføring av gratis skolemåltid på norske skoler. Begge er viktige områder hvor ungdom kan bidra med sine perspektiver og ideer for gjennomføring av ny politikk i Norge.

– Vi skal bli hørt!

Ungdommers rolle og stemme har blitt anerkjent på flere politiske områder. På spørsmål knyttet til fedme og matsystemer, klimaendringer og menneskerettighetsspørsmål, er ungdom viktige bidragsytere.

–  Jeg tror og håper at konferansen kan skape et rom for ungdom til å diskutere folkehelse på våre premisser. Vi har mange gode tiltak å komme med som jeg håper blir tatt med videre av beslutningstakerne. Vi skal bli hørt! sier Isaac Elstad Røssnes, fungerende leder i Press Redd Barna Ungdom

Ungdomskonferansen på Sundvolden gjør det mulig for unge mennesker å få et større nettverk, dele ideer og delta på workshops. Her vil de lære hvordan man kan gå fra idé til politiske krav og drive med påvirkningsarbeid.

Ungdomsorganisasjoner fra hele Europa deltar, inkludert Redd Barnas PRESS, Bite Back 2030, NCD Child og Act4Food Act4Change. I løpet av helgen vil representantene dele sine egne erfaringer med påvirkningsarbeid og hvordan de har oppnådd politiske endringer lokalt og nasjonalt. 

Andel barn i alderen 5-9 år med fedme, anslag:

 

2020 (%)

2020 (antall)

2030 (%)

2030 (antall)

Europa

12.59

7,269,572

16.20

8,509,917

Globalt

10.82

74,411,872

15.44

102,981,818

Andel barn i alderen 10-19 år med fedme, anslag:

 

2020 (%)

2020 (antall)

2030 (%)

2030 (antall)

Europa

8.18

8,794,208

11.13

12,666,270

Globalt

6.92

86,070,052

11.40

150,397,337

Kilde: World Obesity Federation Atlas, 2022

Mer informasjon

CO-CREATE-prosjektet er finansiert med et tilskudd fra EU-kommisjonens Horizon2020 Research Program for Sustainable Food Security. Funn og resultater fra forskningen er forfatternes ansvar. EU-kommisjonen er ikke ansvarlig for bruk som kan gjøres av dem.

EU-banner