Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «To personer har fått påvist apekopper»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • To personer har fått påvist apekopper

Nyhet

To personer har fått påvist apekopper

Folkehelseinstituttet er informert om ytterligere to bekreftede tilfeller av apekopper. En av personene er smittet i Norge. Til sammen er det nå registrert fire tilfeller i Norge.

Folkehelseinstituttet er informert om ytterligere to bekreftede tilfeller av apekopper. En av personene er smittet i Norge. Til sammen er det nå registrert fire tilfeller i Norge.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Begge de smittede er bosatt i Oslo, men tilfellene ses ikke i sammenheng. Den ene av dem er smittet i Norge og den andre er smittet i forbindelse med utenlandsreise. Begge tok selv kontakt med helsetjenesten etter å ha fått symptomer. Personene blir fulgt opp etter gjeldende retningslinjer. Ingen av dem er alvorlig syke. 

Smittesporing pågår

Kommunen har iverksatt smittesporing i samarbeid med FHI. Begge de smittede kan knyttes til det pågående utbruddet i Europa. Nærkontakter av de smittede vil bli kontaktet, og bedt om å kontakte helsetjenesten dersom de får symptomer. De vanligste symptomene er feber, nedsatt allmenntilstand, lymfeknutehevelse og utslett. 

Helsetjenesten er forberedt

– Det er ikke uventet med innenlandssmitte med apekopper, og helsetjenesten er forberedt på dette, sier Siri Feruglio, avdelingsdirektør ved FHI.

Folkehelseinstituttet har laget rutiner og anbefalinger for hvordan helsetjenesten skal håndtere personer som kan være smittet.

– Vi vurderer fortsatt risiko for utbredt smitte i befolkningen som svært lav, sier Feruglio.

Om sykdommen

Apekopper gir feber og vannkoppelignende utslett. De fleste blir friske uten behandling. Det er kun i sjeldne tilfeller man ser alvorlig sykdom. Apekopper fører svært sjelden til dødsfall. Sykdommen kan smitte fra dyr (primært gnagere) til mennesker, og kan også smitte mellom mennesker via kontakt med utslett og/eller dråper. Viruset smitter primært ved tett kontakt. Apekopper er vanligst i en del land i Vest- og Sentral-Afrika, men det er nå et pågående utbrudd i flere land.

Framover vil FHI ikke publisere nyhetssaker ved nye enkelttilfeller med apekopper i Norge. Tilfeller vil bli registrert i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Merk: Av hensyn til de smittedes personvern vil myndighetene ikke opplyse om deres kjønn, alder og bosted.

Se også: