Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Smittesporing etter apekopper i Oslo»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Smittesporing etter apekopper i Oslo

Nyhet

Smittesporing etter apekopper i Oslo

Folkehelseinstituttet har mottatt informasjon om at en utenlandsk person som besøkte Oslo 6.– 10. mai, siden har fått bekreftet apekopper i sitt hjemland. Oslo kommune har startet smittesporing.

Folkehelseinstituttet har mottatt informasjon om at en utenlandsk person som besøkte Oslo 6.– 10. mai, siden har fått bekreftet apekopper i sitt hjemland. Oslo kommune har startet smittesporing.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Den smittede er en reisende person fra et europeisk land hvor det er utbrudd av apekopper. Vedkommende besøkte Oslo 6.–10. mai og hadde symptomer under oppholdet, men fikk først påvist smitten etter hjemkomst.  

Oslo kommune jobber nå sammen med Folkehelseinstituttet for å kartlegge hvem som kan ha vært utsatt for smitte, for å kunne gi informasjon til dem det gjelder. Folkehelseinstituttet er også i kontakt med helsetjenesten i personens hjemland for å kartlegge ytterligere hvor personen har vært under sitt opphold i Oslo. 

Eventuelle nærkontakter vil bli kontaktet

Eventuelle nærkontakter av den smittede vil bli kontaktet og bedt om å være observante på symptomer på apekopper. De vanligste symptomene er feber og nedsatt allmenntilstand etterfulgt av utslett og lymfeknutehevelse.  

Smitte med apekopper forekommer oftest ved direkte kontaktsmitte, men indirekte kontaktsmitte (via sengetøy og lignende) og dråpesmitte kan forekomme. For at dråpesmitte skal forekomme kreves det vanligvis tett nærkontakt over lengre tid (timer). 

FHI bistår Oslo kommune

– Det er ikke uventet at personer smittet med apekopper har vært i Norge, og helsetjenesten skal være forberedt på det, sier Preben Aavitsland, overlege ved Folkehelseinstituttet.  

Folkehelseinstituttet har laget rutiner og anbefalinger for hvordan helsetjenesten skal håndtere personer som kan være smittet.  

– Vi bistår nå Oslo kommune med å informere dem som den reisende hadde nær kontakt med under oppholdet. Det er for tidlig å vurdere risikoen for at noen av dem er smittet. Smittefaren til den allmenne befolkningen regnes som svært lav, sier Aavitsland. 

Merk: Folkehelseinstituttet arbeider sammen med Oslo kommune om å informere dem som kan ha vært utsatt for smitte. De vil bli kontaktet. Av hensyn til pasientens personvern vil myndighetene ikke opplyse om pasientens kjønn og alder, hvor pasienten reiste fra, hvor pasienten bodde, eller hva pasienten gjorde under oppholdet.