Få varsel ved oppdateringer av «Salget av forkjølelsesmidler kraftig redusert under pandemien»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Salget av forkjølelsesmidler kraftig redusert under pandemien
Nyhet
Salget av forkjølelsesmidler kraftig redusert under pandemien
I 2020 og 2021 gikk salget av slimløsende midler og midler mot hoste og sår hals sterkt ned i forhold til årene før pandemien. Salget av smertestillende midler og nesespray økte fra det første pandemiåret til det andre, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
I 2020 og 2021 gikk salget av slimløsende midler og midler mot hoste og sår hals sterkt ned i forhold til årene før pandemien. Salget av smertestillende midler og nesespray økte fra det første pandemiåret til det andre, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden
Hvert år publiserer Folkehelseinstituttet (FHI) tall fra sin grossistbaserte legemiddelstatistikk om salget av reseptfrie legemidler det foregående året. Grossistene rapporterer salget til FHI, som analyserer, kommenterer og publiserer dem. Grossistbasert legemiddelstatistikk omfatter alt salg av legemidler fra grossist til apotek, dagligvare og institusjoner.
Se alle de nye tallene her:
Forkjølelsesmidler: Redusert med 27 prosent fra 2019 til 2021

Totalt ble salget av legemidler som brukes ved forkjølelse (unntatt nesespray) – slik som slimløsende midler, midler mot sår hals og hostedempende midler – totalt redusert med 27 prosent fra 2019 til 2021. Bare salget av slimløsende midler målt i antall pakninger, ble i 2021 redusert med 25 prosent fra 2019, altså året før pandemien. Også munnspray og sugetabletter mot vond og sår hals og hostedempende midler hadde en nedgang i forhold til 2019.
– Salgstallene for hostedempende og slimløsende midler tyder på færre forkjølelser i de to pandemiårene. Mindre sosial kontakt og hygienetiltakene under koronapandemien er trolig årsaken, sier seniorrådgiver Christian Berg i Folkehelseinstituttet.
I 2021 økte salget noe i forhold til 2020, men salget er langt unna det nivået det var før pandemien.
Nesespray og smertestillende økte fra 2020 til 2021
Etter en liten nedgang fra 2019, har salget av nesespray økt fra 2020 til 2021. Det er nå høyere enn før pandemien. Også salget av smertestillende legemidler, paracetamol og ibuprofen hadde en økning i 2021.
– Over flere år har vi sett en økning i salget av disse legemidlene. Covid-19 kan spille inn, men det kan være mange mulige forklaringer. Vi vet at nesespray av mange brukes lenger enn den anbefalte brukstiden på 1–2 uker. Dette vil det være interessant å se nærmere på, sier Christian Berg.
Nesespray: økte 16 prosent
I 2021 ble det totalt solgt 7,6 millioner pakninger med slimhinneavsvellende nesespray, slik som Otrivin® og Otrivin Comp®. Dette er en økning på 16 prosent fra 2020 målt i doser.
Christian Berg forteller at andelen av disse midlene som selges i dagligvarehandelen fortsetter å stige.
- For nesespray mot tett nese (xylometazolin, Otrivin®,) var andelen som selges i dagligvare 74 prosent.
- For kombinasjonssprayen med xylometazolin og ipratropiumbromid (Otrivin Comp®) mot både tett og rennende nese, var andelen 40 prosent.
Oksymetazolin (Rhinox®) mot tett nese har kun blitt solgt i apotek, og utgjør en liten andel av det totale salget av nesespray.
Paracetamol: økte 7 prosent
Salget av reseptfri paracetamol økte med 7 prosent målt i doser i 2021 sammenlignet med 2020. Det reseptpliktige salget økte med vel 6 prosent.
Det reseptfrie salget av paracetamol målt i doser utgjorde 32 prosent av totalt reseptpliktig og reseptfritt salg. Andel solgt i dagligvarehandelen var 55 prosent av det totale salget av reseptfritt i 2021.
Ibuprofen: økte 11 prosent
Salget av reseptfri ibuprofen økte 11 prosent i 2021 sammenlignet med 2020. Andel solgt i dagligvarehandelen var 38 prosent av det totale salget av reseptfritt i 2021.