Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Oppdatering: Utbrudd av Pseudomonas i sykehus»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Oppdatering: Utbrudd av Pseudomonas i sykehus

Nyhet

Oppdatering: Utbrudd av Pseudomonas i sykehus

Det pågår fortsatt et utbrudd med bakterien Pseudomonas aeruginosa i flere sykehus i Norge. Det er hittil varslet om over 160 smittetilfeller som omfatter 28 sykehus i alle fire helseregioner.

sykehus
Colourbox.com

Det pågår fortsatt et utbrudd med bakterien Pseudomonas aeruginosa i flere sykehus i Norge. Det er hittil varslet om over 160 smittetilfeller som omfatter 28 sykehus i alle fire helseregioner.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Saken er oppdatert:

Arbeid med utbruddet

Folkehelseinstituttet (FHI) koordinerer en utbruddsgruppe med fagpersoner fra alle helseregioner. Disse jobber systematisk for å få en best mulig oversikt over situasjonen og å begrense utbruddet som først ble oppdaget i november på UNN Tromsø. 

– Det er sannsynligvis en kombinasjon av smitte mellom personer og mellom personer og miljø. Derfor leter vi også etter en mulig felles smittekilde som medisinsk utstyr eller andre produkter, sier overlege Kirsten Gravningen ved FHI.  

Hvert smittetilfelle gjennomgås nøye, og informasjonen sammenstilles og analyseres. Sykehusene har systemer for å ivareta smittede personer, og de færreste er blitt alvorlig syke. 

Bakterien trives i fuktige omgivelser 

Pseudomonas aeruginosa er en vanlig forekommende bakterie som trives i vann og fuktige omgivelser, samt i sykehusmiljø. Den forårsaker sjelden sykdom hos friske, men kan gi alvorlig infeksjon hos intensivpasienter og pasienter med svekket immunforsvar. 

Helgenomanalyser av bakterien (genprofil) har vist at utbruddsstammen ikke tidligere er beskrevet i Norge eller i andre land.