Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Økning i antibiotikaresistent shigellose blant menn som har sex med menn»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Økning i antibiotikaresistent shigellose blant menn som har sex med menn

Nyhet

Økning i antibiotikaresistent shigellose blant menn som har sex med menn

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) rapporterer om en økning i antall personer smittet med en svært antibiotikaresistent stamme av bakterien Shigella sonnei blant menn som har sex med menn. Det er meldt om tilfeller i flere europeiske land, inkludert Norge.

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) rapporterer om en økning i antall personer smittet med en svært antibiotikaresistent stamme av bakterien Shigella sonnei blant menn som har sex med menn. Det er meldt om tilfeller i flere europeiske land, inkludert Norge.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Folkehelseinstituttet (FHI) har fra september 2021 og fram til nå påvist utbruddsstammen hos 6 personer i Norge. De fleste av dem er bosatt på Østlandet, og alle er menn.

– Menn som har sex med menn og som har langvarig og/eller blodig diaré og mistenker at de kan være smittet, bør ta kontakt med lege for eventuell prøvetaking og informere legen om en mulig sammenheng med seksuell praksis, sier overlege Anne Olaug Olsen ved FHI.

– Deltar du aktivt på sexarenaer for menn i inn- og utland, bør du praktisere god personlig hygiene ved sex, legger hun til. 

Rapportert om tilfeller i ni land

Utbruddet ser ut til å ha pågått over tid. Shigella sonnei med lik genetisk profil og resistens mot en rekke antibiotika er rapportert hos personer fra 2020. Det er meldt over 200 tilfeller i tilknytning til dette utbruddet, fra ni land i Europa. De fleste tilfellene er påvist i Storbritannia og Frankrike.  

Risiko knyttet til spredning av antibiotikaresistent bakterie

Shigella er en bakterie som skilles ut i avføringen hos syke personer, og bakterien kan smitte fra person til person i tillegg til via mat og vann. Hvert år meldes det vanligvis mellom 70–150 tilfeller av shigellose til FHI. De fleste er smittet utenlands (60-80 prosent av meldte tilfeller).

Sykdommen er smitteførende under akutt sykdom (diaré), og så lenge bakterien finnes i avføringen (4-6 uker).

– Bakterien har tidligere vært årsak til flere utbrudd i Norge, blant annet knyttet til importerte matvarer og utbrudd blant menn som har sex med menn, sier Anne Olaug Olsen. 

Hun legger til at risikoen i forbindelse med dette utbruddet først og fremst er knyttet til bakteriestammens resistens mot mange typer antibiotika og spredning av denne bakterien blant menn som har sex med menn. 

FHI samarbeider med kommunehelsetjenesten for å informere de berørte miljøene. 

Forebyggende tiltak

De viktigste tiltakene for å unngå å bli smittet selv, eller hindre smitte til andre, er god personlig hygiene i forbindelse med sex – det vil si nøye vask av hender, kjønnsorgan og anus før og etter sex. Unngå direkte munn-anus-kontakt (rimming) og ubeskyttet oralsex etter analsex.

Smittede personer bør unngå sex de første 7 dager etter symptomfrihet, fekal-oral kontakt ved seksuell aktivitet i inntil 6 uker, og informere sine siste sexpartnere.

Det er også viktig med grundig håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltid. Generelt bør personer med diaré ikke lage mat til andre. 

Antibiotikabehandling kan være aktuelt for noen av de som smittes, blant annet for smittede som trenger sykehusinnleggelse.

Det er nødvendig med  sensitivitetstesting på grunn av svært resistent stamme.

Behandling vil redusere sykdommens alvorlighetsgrad og forkorte tiden for smittsomhet.