Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Ny risikovurdering om apekopper»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Ny risikovurdering om apekopper

Nyhet

Ny risikovurdering om apekopper

FHI vurderer at det er svært liten sannsynlighet for en epidemi av apekopper i Norge, men større sannsynlighet for videre spredning blant grupper av menn som har sex med menn.

FHI vurderer at det er svært liten sannsynlighet for en epidemi av apekopper i Norge, men større sannsynlighet for videre spredning blant grupper av menn som har sex med menn.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

– Vi vurderer at smitten kan fortsette å spre seg i miljøer hvor menn har sex med menn, særlig ved mange intime nærkontakter, selv uten stadig nye importerte tilfeller, sier lege Elisabeth Astrup ved Folkehelseinstituttet.

FHI har publisert en risikovurdering om spredning av apekopper. Rapporten beskriver kort situasjonen, vurderer risiko ved apekopper for Norge og gir anbefalinger til Helse- og omsorgsdepartementet om strategi og håndtering av situasjonen.

– FHI vurderer at det er moderat sannsynlighet for at enkeltpersoner i den allmenne befolkningen i Norge skal bli smittet, men at det er svært liten sannsynlighet for en epidemi av apekopper i den allmenne befolkningen, forteller Astrup.

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte lørdag 23. juli det internasjonale utbruddet av apekopper som internasjonal folkehelsekrise.

I Norge er det per 25. juli meldt 46 tilfeller hvorav 28 er smittet her i landet, i hovedsak i Oslo. Alle pasientene er menn.

– Det er fortsatt mye vi ikke vet om virusets spredningsevne og stor usikkerhet om den videre utviklingen, men vi kommer til å fortsette arbeidet som allerede er i gang med best mulig å ivareta pasientene og forsøke å stoppe utbruddet. Det er viktig at vi sørger for målrettet informasjon om hvordan man kan redusere risikoen for smitte, sier Astrup.

Les mer om apekopper her: