Få varsel ved oppdateringer av «Færre bekjempelser av skjeggkre, veggedyr og tysk kakerlakk»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Færre bekjempelser av skjeggkre, veggedyr og tysk kakerlakk
Nyhet
Færre bekjempelser av skjeggkre, veggedyr og tysk kakerlakk
Bedre metoder og redusert reiseaktivitet kan være forklaringen på at skadedyrfirmaene melder om færre oppdrag for å bekjempe skjeggkre, veggedyr og tysk kakerlakk.
Bedre metoder og redusert reiseaktivitet kan være forklaringen på at skadedyrfirmaene melder om færre oppdrag for å bekjempe skjeggkre, veggedyr og tysk kakerlakk.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden
Landets skadedyrfirmaer rapporterer årlig til Folkehelseinstituttet hvor mange oppdrag de har for å bekjempe elleve ulike skadedyr.
Nedgangen kan skyldes bedre metoder
– Generelt er det naturlig med svingninger i hvor mange oppdrag skadedyrfirmaene har fra år til år. Ofte vet man ikke nøyaktig hva som er årsaken til disse svingningene, men for skjeggkre, veggedyr og tysk kakerlakk mener vi å se resultater av redusert reiseaktivitet og bedre bekjempelsesmetoder, sier seniorforsker Anders Aak ved seksjon for skadedyrkontroll på FHI.
De første tilfellene av skjeggkre i Norge begynte å dukke opp i årene før 2015. I 2016 ble det innrapportert 511 skadedyroppdrag og i 2019 hadde tallet økt til hele 6788. I 2020 observerte man en svak utflating med 7434 registrerte oppdrag og i 2021 ser vi for første gang en liten reduksjon til 6364 (Figur 1).

– I et forskningsprosjekt fant vi ut at skjeggkre effektivt kan bekjempes med forgiftet åte. Denne metoden ble lansert i 2019 og er siden blitt godt etablert hos skadedyrfirmaene. Vi tror dette er en viktig årsak til at antall skjeggkreoppdrag nå er gått ned, sier Anders Aak.
Metoden går ut på at bittesmå dråper med forgiftet åte plasseres ut i bygninger med skjeggkre. Ett gram åte per 100 kvadratmeter er nok. Dette gir svært lav giftbruk, og hvis åten i tillegg plasseres skjult, oppnår man en trygg bekjempelse. Metoden er svært effektiv hvis man tenker helhetlig og byggomfattende for å unngå tilbakefall.
– Vi er svært glade for at økningen i antall skjeggkrebekjempelser har snudd, og vi tror og håper nedgangen vil vedvare. Vi vil fortsette å følge utviklingen nøye videre, sier Aak.
Viktig å tenke helhetlig
– Det er viktig å tenke hele bygningen og ikke bare deler av den når man bekjemper skadedyr, men skadedyrbransjen i Norge er profesjonell og benytter ofte de riktige og mest effektive metodene, sier Anders Aak.
Seksjon for skadedyrkontroll har inntrykk av at skadedyrfirmaene i noe større grad enn tidligere gjennomfører byggomfattende bekjempelser.
– Når man vurderer skadedyrangrep i alle deler av en bygning samtidig, er det lettere å få behandlet alle de infiserte områdene. Byggomfattende bekjempelse er viktig for skjeggkre, veggedyr, tysk kakerlakk og faraomaur, siden man da unngår tilbakefall eller at dyrene sprer seg videre i samme bygg, poengterer Anders Aak.
Nedgang i reiseglade skadedyr
Firmaene rapporterer om mellom 40 og 60 prosent nedgang i bekjempelse av reiseglade skadedyr. En vanlig spredningsmåte for veggedyr, kakerlakker og faraomaur er at reisende får med seg dyrene i bagasjen når de har overnattet på et sted som er infisert. Faraomaur og tysk kakerlakk spres i tillegg med infiserte varer i det globale handelsnettverket.
– For andre året på rad ser vi en nedgang i antall registrerte bekjempelser av arter som er knyttet til reiseaktivitet. Dette styrker oss i troen på at redusert reiseaktivitet som følge av pandemien er en viktig årsak til nedgangen, sier Bjørn Arne Rukke, seniorforsker ved seksjon for skadedyrkontroll.
Han legger til:
– Andre mulige årsaker kan være at vi er blitt flinkere til å følge reiseråd for veggedyr, både i forhold til håndtering av bagasjen og inspeksjon av senga når man legger seg inn på et nytt overnattingssted.
Skadedyrstatistikken viser at veggedyrbekjempelser i Norge økte kraftig i omtrent ti år før det stabiliserte seg rundt 3000 bekjempelser. I 2020 og 2021 falt tallet til kun 1772 bekjempelser (Figur 2). Antall veggedyrbekjempelser har, sammenlignet med 2019, til sammen gått ned med 42 prosent under de to pandemi-årene.

Også antall bekjempelser av tysk kakerlakk har gått ned, fra 534 bekjempelser i 2019 til 323 bekjempelser i 2021. Det samme gjelder for faraomaur som har hatt en nedgang fra 85 til 36 bekjempelser i samme tidsrom.
– Vi har lenge ønsket oss en nedgang, spesielt av veggedyr, sier skadedyrseksjonen. De minner om viktigheten av å følge FHIs reiseråd nå som reiseaktiviteten øker igjen, avslutter Rukke.
Du kan lese mer om skadedyrstatistikken og antall bekjempelser for alle 11 inkluderte skadedyr på:
Mer om biologi og kontroll av skadedyr finner du her: