Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Muskel- og skjelettplager rammer over 1,4 millioner nordmenn»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Muskel- og skjelettplager rammer over 1,4 millioner nordmenn

Nyhet

Muskel- og skjelettplager rammer over 1,4 millioner nordmenn

Skader, sykdommer og plager i muskler og skjelett rammer én av fire nordmenn og er en viktig årsak til dårligere helse.

illustrasjon muskelsmerter
Muskel- og skjelettskader, sykdommer og plager rammer de fleste av oss i løpet av livet. De vanligste muskel- og skjelettlidelsene er ryggsmerter, nakkesmerter, brudd (inkludert osteoporose), artrose, andre skader, og andre revmatiske sykdommer. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet/Fete typer. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet/Fete typer.

Skader, sykdommer og plager i muskler og skjelett rammer én av fire nordmenn og er en viktig årsak til dårligere helse.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Det globale sykdomsbyrdeprosjektet (Global Burden of Disease, GBD) anslår at 27 prosent av nordmenn hadde muskel- og skjelettlidelser i 2019, noe som tilsvarer 1,43 millioner innbyggere.  

Det gjør muskel- og skjelettlidelser til den viktigste årsaken til ikke-dødelig helsetap i Norge (GBD, 2019). Ikke-dødelig helsetap er en måte å beregne hvordan sykdommer fører til redusert helse i befolkningen.  Det er produktet av forekomst og alvorlighetsgrad. 

Påvirker samfunnet 

– Dette viser at muskel- og skjelettsykdommer, skader og plager er et stort samfunnsproblem. Det rammer mange, og er en viktig årsak til dårlig helse, nedsatt livskvalitet, sykefravær og uføretrygd, sier Benjamin Clarsen, forsker ved Senter for sykdomsbyrde ved Folkehelseinstituttet. 

Beregningen er basert på tall fra det globale sykdomsbyrdeprosjektet (Global Burden of Disease, GBD). Beregninger av sykdomsbyrde viser hvordan ulike sykdommer og skader rammer befolkningen, i form av helsetap og død. 

Disse beregningene samsvarer med tidligere norske funn som anslår at om lag én av fire har langvarige plager knyttet til muskel- og skjelettsystemet.  

Figur 1a. De 10 ledende årsakene til ikke-dødelig helsetap hos menn og kvinner i Norge, 2019. Ikke-dødelig helsetap er et mål på redusert helse som tar hensyn både til forekomst og konsekvenser. Kilde: Institute for Health Metrics and Evaluation, 2021.
Figur 1a. De 10 ledende årsakene til ikke-dødelig helsetap hos menn og kvinner i Norge, 2019. Ikke-dødelig helsetap er et mål på redusert helse som tar hensyn både til forekomst og konsekvenser. Kilde: Institute for Health Metrics and Evaluation, 2021.

De ti hyppigste årsakene til ikke-dødelig helsetap hos menn og kvinner i Norge, 2019. «Ikke-dødelig helsetap» er et mål på redusert helse som tar hensyn både til forekomst og konsekvenser. Kilde: Institute for Health Metrics and Evaluation, 2021 

Smerte og nedsatt funksjon 

Plager, sykdommer og skader i muskel og skjelett omfatter en lang rekke ulike tilstander som har det til felles at de ofte er forbundet med smerte og nedsatt funksjon. De rammer et bredt spekter av mennesker i ulike aldre.  

Muskel- og skjelettlidelser skiller seg fra en del andre sykdommer ved at de kan føre til dårlig helse over lang tid, men i mindre grad til død. Hvis man ser på samlet sykdomsbyrde, som også tar høyde for tapte leveår fra for tidlige dødsfall, kommer likevel disse sykdommene høyt oppe på listen:  

  • Muskel – og skjelettlidelser er den tredje største årsaken til samlet sykdomsbyrde i Norge, etter kreft og hjerte- og karsykdommer.  

Varierer med alder 

Ryggsmerter er den største hovedgruppen av muskel- og skjelettskader, sykdommer og plager, og den som koster samfunnet mest.  

Resultater fra ulike norske undersøkelser viser at forekomsten av muskel- og skjelettplager har vært ganske stabil, eller økt gradvis over tid siden midten av 1990-tallet.   

Disse sykdommene og plagene, og hvilke som er vanligst, varierer etter alder. Rygg- og nakkesmerter er vanligst for de under 50 år, mens leddplager som artrose rammer flere i de eldre aldersgruppene.  

I Folkehelserapportens kapittel om muskel- og skjelettskader, sykdommer og plager presenteres beregninger av hvor mange i Norge som har denne typen plager.