Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Mulighet for flere til å ta ny oppfriskningsdose»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Mulighet for flere til å ta ny oppfriskningsdose

Nyhet

Mulighet for flere til å ta ny oppfriskningsdose

Personer mellom 18 og 64 år uten underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp kan nå ta en ny oppfriskningsdose dersom de selv ønsker det.  

Personer mellom 18 og 64 år uten underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp kan nå ta en ny oppfriskningsdose dersom de selv ønsker det.  


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Regjeringen har bestemt at det åpnes opp for oppfriskningsdose til flere.  

Til nå har FHI anbefalt at de over 65 år, personer mellom 18-64 år med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp, ungdom i aldersgruppen 12-17 år med alvorlig grunnsykdom, og gravide i 2. og 3. trimester bør ta en ny oppfriskningsdose før høst- og vintersesongen 2022. 

Mulighet for de som selv ønsker det 

– At det nå åpnes opp for at flere kan få en ny oppfriskningsdose, betyr ikke at vi mener at alle i denne målgruppen bør ta en ny dose, men at det er mulighet for de som selv ønsker det, sier avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i FHI. 

Risikoen for alvorlig sykdom i denne aldersgruppen er lav, og nytten av en ny oppfriskningsdose vil være begrenset ettersom vaksinasjonsdekningen er høy og mange i tillegg relativt nylig har gjennomgått infeksjon.   

Men det kan være andre behov for at enkelte har et ønske om å vaksinere seg, og det er det åpnet opp for nå. 

Helsepersonell  

FHI vurderer at det per i dag heller ikke er grunnlag for å inkludere helsepersonell i målgruppen som bør ta en ny oppfriskningsdose nå i høst.

– Behovet for økt individuell beskyttelse er for de fleste lav og det er høy dekning for de første tre dosene, men også helsepersonell kan selv bestemme om de ønsker en oppfriskningsdose eller ikke, sier Are Stuwitz Berg.  

Kommunene organiserer vaksinasjonstilbudet 

Det er kommunene som organiserer vaksinasjonstilbudet. Vaksinasjon av gruppen fra 18 til 64 år uten underliggende sykdom kan starte i kommuner som har gitt et tilstrekkelig tilbud til risikogruppene, alternativt gi et parallelt tilbud om det er tilstrekkelig kapasitet. Koronavaksine og vaksinasjon er gratis.