Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Lav vaksinasjonsdekning blant barn med risiko for alvorlig influensa»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Lav vaksinasjonsdekning blant barn med risiko for alvorlig influensa

Nyhet

Lav vaksinasjonsdekning blant barn med risiko for alvorlig influensa

Hvert 14. barn anbefales influensavaksine fordi de har en grunnsykdom som øker risikoen for alvorlig forløp av influensa. Likevel har bare åtte prosent av disse barna fått influensavaksine i år – langt under målsettingen på 75 prosent. Flere land i Europa har nå influensautbrudd, noe som betyr at vinterens influensaepidemi fortsatt kan være foran oss.

Barn leser
Foto: Folkehelseinstituttet (FHI)

Hvert 14. barn anbefales influensavaksine fordi de har en grunnsykdom som øker risikoen for alvorlig forløp av influensa. Likevel har bare åtte prosent av disse barna fått influensavaksine i år – langt under målsettingen på 75 prosent. Flere land i Europa har nå influensautbrudd, noe som betyr at vinterens influensaepidemi fortsatt kan være foran oss.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Dette er situasjonen:

 • Over sju prosent, eller rundt hvert fjortende norske barn har tilstander som gir økt risiko for alvorlig influensa.
 • De er anbefalt influensavaksine hvert år, men ifølge Beredskapsregisteret for covid-19 (Beredt C19) har bare åtte prosent så langt denne sesongen fått influensavaksine.

– Dette betyr at bare en brøkdel av de barna som trenger ekstra beskyttelse har fått vaksine mot influensasykdom. Dette er veldig mye lavere enn hos voksne med samme type sykdom eller tilstand, påpeker seniorrådgiver Kjersti Rydland i Folkehelseinstituttet.

Faktisk dekning er langt under målsettingen

Flere ulike sykdommer og tilstander øker risikoen for alvorlig influensa med behov for sykehusinnleggelse. Årlig vaksinasjon av både barn og voksne i disse gruppene har vært anbefalt i en årrekke, med en målsetting om at minst 75 prosent av dem tar vaksine.

– For de utsatte barna er dekningen altså på bare åtte prosent. Om man ser på de barna som har mer enn én risikotilstand er riktignok en større andel vaksinert – 23 prosent. I praksis betyr det likevel at tre av fire barn med særlig økt risiko for sykehusinnleggelse på grunn av influensa, ikke er blitt beskyttet ved vaksinering, konstaterer Rydland.

Flere land i Europa har nå influensautbrudd

Influensasirkulasjonen i Norge er for tiden på et svært lavt nivå på grunn av koronatiltak og lite reising, men flere land i Europa melder nå om at de har utbrudd. Blant annet melder Frankrike om en høyere andel barn blant intensivinnlagte med influensa enn normalt.

– Det betyr at influensaen fremdeles kan komme til Norge denne vinteren. Vi bør nå benytte anledningen til å vaksinere flere før det kommer en eventuell topp senere i vinter. Det gjelder særlig de barna som har økt risiko for alvorlig influensa, sier lege Trine Hessevik Paulsen i Folkehelseinstituttet.

Barn med økt risiko for alvorlig influensa

Medisinske risikogrupper for alvorlig influensa blant barn:

 • kronisk lungesykdom (inkludert astma)
 • hjertesykdom
 • kronisk nevrologisk sykdom eller skade (for eksempel epilepsi)
 • nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling (organtransplantasjon, kreft osv.)
 • lever- eller nyresvikt
 • diabetes
 • svært alvorlig fedme
 • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege (for eksempel personer med medfødte kromosomavvik, genetiske syndromer og sammensatte kromosomavvik som ikke er klassifisert annet sted)
 • prematurt fødte barn, særlig barn født før uke 32 i svangerskapet, anbefales influensavaksine hver sesong fra seks måneder til fylte fem år (ny anbefaling fra sesongen 2021/22)

Hvor effektiv er årets vaksine?

Det er for tidlig å si noe om effekten av årets vaksine, siden det ikke har vært tidlige utbrudd av influensa der man har kunnet måle vaksineeffekten. Gjennomsnittlig har den en effekt på omtrent 60 prosent mot influensasykdom.

– Selv om årets influensavaksine ikke skulle treffe helt, vil vaksinen likevel kunne beskytte mot alvorlig sykdom. Vaksinen gir lite bivirkninger, og i år er vaksinen dessuten gratis for alle som tilhører risikogruppene, fremholder Kjersti Rydland.

– Har du barn som tilhører en risikogruppe, bør du helt klart vurdere å gi dem årets influensavaksine, er oppfordringen hennes til foreldrene.

Hvor får man vaksine?

Foreldre kan kontakte kommunen eller fastlegen for å få vaksinert barnet sitt. Dersom barnet også skal ha koronavaksine, bør det gå minst én uke imellom disse vaksinene.