Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Hodelus - finn fram lusekammen»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Hodelus - finn fram lusekammen

Nyhet

Hodelus – finn fram lusekammen!

Bli med å begrense utbredelsen av hodelus. Ta fatt lusekammen og sjekk barna dine for hodelus denne helgen.

lusesjekk i vått hår
Lusesjekk kan utføres både i fuktig og tørt hår, men vi anbefaler å fukte håret og gjerne tilsette hårbalsam. Foto: Folkehelseinstituttet.

Bli med å begrense utbredelsen av hodelus. Ta fatt lusekammen og sjekk barna dine for hodelus denne helgen.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Helgen 3. – 4. september er den halvårlige nasjonale lusesjekken. Folkehelseinstituttet oppfordrer skoler og barnehager til å arrangere kampanjer mot hodelus i uke 10 og 35 hvert år.  

Viktig med felles sjekk 

– Sjekker alle seg denne helgen slik at de med lus kan behandles på omtrent samme tidspunkt, vil det bidra til å redusere antall hodelustilfeller over tid, sier forsker Bjørn Arne Rukke i seksjon for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet

Derfor henvender FHI seg nå til alle skoler og barnehager rundt om i landet og oppfordrer de til å dele ut informasjon til foreldre og foresatte om hvordan de best sjekker for og eventuelt behandler hodelus.

Hodelus er et tilbakevendende problem i skoler og barnehager, og det er anslagsvis 1–2 prosent av alle barneskolebarn i Norge som til enhver tid har lus.  

– Undersøkelser fra 2008 og 2018 viser at hodelus over tid kan ha ulik forekomst forskjellige steder i landet, men at utbrudd slås ned med riktig behandling og informasjon. De fleste er veldig flinke til både å si fra og å behandle riktig. Men selv om hodelusen blir fjernet kan den fint komme igjen, derfor er jevnlige sjekker også viktig, understreker Rukke. 

En fin regel er å gjennomføre sjekk med lusekam minimum én gang i måneden, slik at man oppdager lusa tidlig og minimerer risikoen for å smitte andre. 

Bør varsle venner 

Dersom man oppdager hodelus, bør behandlingen starte med det samme. Foreldre eller foresatte som oppdager lus, bør varsle skolen eller barnehagen slik at de igjen kan varsle andre foresatte om å være mer oppmerksomme på hodelus. Også foreldre til de nærmeste vennene av barnet bør få beskjed, slik at også deres barn kan bli sjekket og eventuelt behandlet for lus. Ingen skal imidlertid holdes hjemme fra skole eller barnehage selv om de har lus.