Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Gratis pneumokokkvaksine»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Gratis pneumokokkvaksine

Nyhet

Gratis pneumokokkvaksine

Regjeringen har besluttet å tilby et antall pneumokokkvaksiner gratis til personer som er 65 år eller eldre, og til grupper med immunsvikt eller kroniske sykdommer.

Regjeringen har besluttet å tilby et antall pneumokokkvaksiner gratis til personer som er 65 år eller eldre, og til grupper med immunsvikt eller kroniske sykdommer.


Tidlig i pandemien bestilte Folkehelseinstituttet langt flere doser av pneumokokkvaksinen Pneumovax enn tidligere år. En del av Pneumovaxdosene har kort holdbarhet (16. juni 2022). For å hindre at viktige vaksinedoser må kasseres, har Helse- og omsorgsdepartementet gitt Folkehelseinstituttet tillatelse til å distribuere 52 000 doser Pneumovax gratis.

- Dette er en gledelig nyhet. Pneumokokkvaksine er viktig for eldre for den beskytter mot en bakterie som kan gi lungebetennelse, ørebetennelse eller bihulebetennelse, og kan også gi et alvorligere sykdomsforløp som blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse sier Brita Askeland Winje, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Winje utdyper at vaksinen vil være gratis, men at vaksinasjon må dekkes av den enkelte.

Vaksinatører (kommuner, fastleger mv) kan bestille gratis Pneumovax  i Folkehelseinstituttets nettbaserte bestillingsløsning vaksinebestilling.fhi.no. Dosene sendes ut på vanlig måte, og mottakere må ta hensyn til dette når de planlegger vaksinering.  Gratis Pneumovax med kort holdbarhet ligger som en egen artikkel i bestillingsløsningen. Det er viktig å rekvirere korrekt artikkel, da Folkehelseinstituttet ikke kan kreditere leveranser til ordinær pris.

Revaksinasjon med pneumokokk polysakkaridvaksine anbefales hvert 10 år til målgruppen. Gratis vaksine kan tilbys alle personer som anbefales pneumokokkvaksine, jfr Vaksinasjonsveilederen.