Få varsel ved oppdateringer av «Folkehelseprofilene for kommuner og bydeler 2022 er publisert»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Folkehelseprofilene for kommuner og bydeler 2022 er publisert
Nyhet
Folkehelseprofilene for kommuner og bydeler 2022 er publisert
Livskvalitet er tema for årets folkehelseprofiler. Profilene gir informasjon om helsetilstanden og det som påvirker den.

Livskvalitet er tema for årets folkehelseprofiler. Profilene gir informasjon om helsetilstanden og det som påvirker den.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden
Folkehelseprofilene er unike rapporter for hver av landets kommuner og for bydelene i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Profilene gir informasjon om helsetilstanden og påvirkningsfaktorer, og er et grunnlag for det lokale arbeidet med å bedre folkehelsen.
Årets tema er livskvalitet.
– God livskvalitet er en verdi i seg selv og fremmer helse og sunnere levevaner. God livskvalitet styrker også motstandskraften i møte med belastninger. Kommunen har virkemidler til å skape et samfunn som fremmer livskvalitet, sier seniorforsker Ragnhild Bang Nes i Folkehelseinstituttet (FHI).
Livskvaliteten er god, men skjevt fordelt
Livskvaliteten i Norge er god sammenlignet med andre land. På en skala fra 0 til 10 der 10 er «svært fornøyd med livet» ligger landsgjennomsnittet i Norge vanligvis på 7,5.

Kilde: Folkehelseinstituttet
– Livskvaliteten er skjevt fordelt. Selv om de fleste oppgir å ha god livskvalitet, opplever noen grupper at de har dårlig livskvalitet, sier seniorforsker Thomas Hansen i FHI.
De unge er mindre fornøyde, mer ensomme og mer bekymret enn de eldre. Dette er en ny trend.
Belastninger i livet påvirker livskvaliteten, og jo flere belastninger man opplever, desto dårligere livskvalitet blir det rapportert om.
– Dette gjelder særlig dem som opplever økonomiske vansker, som står utenfor arbeidslivet, som har dårlig helse, som er enslige eller som opplever å ha få å støtte seg til, utdyper seniorforsker Thomas Hansen i FHI.

Kilde: Folkehelseinstituttet
- Hvordan legge til rette for god livskvalitet (Folkehelseinstituttet)
Kommunens verktøy
– Hva kan kommuner gjøre for å legge til rette for best mulig livskvalitet blant folk flest?
– Gjennom planarbeidet sitt kan kommunen bidra til god livskvalitet ved å legge til rette for en god oppvekst og gode levekår, og å gi tilgang til meningsfulle aktiviteter og fellesskap. I utformingen av kommunens tilbud og tjenester, kan et nyttig spørsmål være om alle kommunens innbyggere har mulighet til å oppleve «Hverdagsgledens fem», sier seniorrådgiver Maja Eilertsen.
Dette er aktivitetene i «Hverdagsgledens fem»:
- å knytte bånd
- å være oppmerksom
- å være aktiv
- å fortsette å lære
- å gi

– «Hverdagsgledens fem» fremmer livskvalitet og psykisk helse og kan brukes av enkeltmennesker – men også i planarbeidet i kommunen hvor kommunen kan legge til rette for at innbyggerne kan bruke de fem grepene i hverdagslivet, understreker seniorforsker Ragnhild Bang Nes.
Årets endringer i profilene
- Ny indikator fra Ungdata-undersøkelsen: «Misfornøyd med ulike sider av livet» er ny og presenteres som figur på midtsidene i årets folkehelseprofiler. Indikatoren er også tilgjengelig i Kommunehelsa statistikkbank
- Ungdata-indikatoren «Med i fritidsorganisasjon» er tilgjengelig i Kommunehelsa statistikkbank fordelt etter familiens sosioøkonomiske ressurser.
- Samtlige indikatorer med utfyllende informasjon finnes i Kommunehelsa statistikkbank